Máte
otázku?

Možno občana obce pozbaviť spôsobilosti na právne úkony?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Možno občana obce pozbaviť spôsobilosti na právne úkony?

Dobrý deň, som starostkou obce a máme problém s jedným občanom. Tento pán sa prisťahoval do obce pred 4 rokmi a odvtedy vidí v každom nepriateľa. Pravidelne udáva svojich spoluobčanov na políciu za rôzne incidenty, či už sú to zmiznuté ventily, dečky alebo kladivo. Policajti tu preto chodia často. Pán je veku 73 rokov a jeho rodina žije v Čechách. O jeho situácii vedia, ale nechcú sa oňho starať, preferujú svoj pokoj. Vieme, že v minulosti bol liečený na psychiatrii, ale teraz odmieta akékoľvek liečenie. Tvrdí, že ho stále sledujeme, obáva sa, lebo si myslí, že dostáva elektrošoky od ľudí, že mu strihajú vlasy na vedecký výskum a že ho sledujú fašisti s partizánmi. Zatiaľ nikomu fyzicky neublížil, ale občania ho nedostatočne poznajú a obávajú sa jeho možných ďalších akcií, ako napríklad otočenie plynu. Dokonca raz povedal, že ho chceli otráviť a našiel v izbe pootvorený plyn. Je vylúčené, aby mu niekto ubližoval, lebo každý sa ho bojí a zároveň sa obáva, že ich udá na políciu. Polícia nám navrhla, aby sme ako obec požiadali o zrušenie jeho svojprávnosti. Nie som si istá, či chceme ako obec niesť zodpovednosť za jeho skutky. Rovnako tak mu nikto nemôže vyhotoviť lekársky posudok, keďže odmieta ísť na vyšetrenie. Existuje nejaké riešenie tejto situácie? Je vhodné v tomto prípade požiadať o zrušenie občanovej spôsobilosti bez lekárskeho posudku? Rada by som poprosila o radu, ako tento problém ďalej riešiť, keďže sme sa s ničím podobným ešte nestretli. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Možno občana obce pozbaviť spôsobilosti na právne úkony?

Dobrý deň, v zmysle § 183 Občianskeho súdneho poriadku (OSP), návrh na začatie konania o spôsobilosti na právne úkony (pozbavenie, obmedzenie alebo vrátenie spôsobilosti na právne úkony) môže podať aj zdravotnícke zariadenie, ktoré je v takom prípade účastníkom konania. Ak nepodal návrh na začatie konania štátny orgán alebo zdravotnícke zariadenie, môže súd uložiť navrhovateľovi, aby do primeranej lehoty predložil lekárske vysvedčenie o duševnom stave vyšetrovaného; ak sa v tejto lehote nepredložilo lekárske vysvedčenie, súd zastaví konanie. Štátnym orgánom je aj miestny úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý vykonáva štátnu správu v oblasti sociálnych vecí a rodiny a na ktorý sa môžete obrátiť, aby inicioval súdne konanie o spôsobilosti na právne úkony spomínaného občana vašej obce. Taktiež sa s týmto podnetom môžete obrátiť priamo na súd, aby ten sám začal toto konanie, nakoľko mu túto právomoc priznáva ustanovenie § 81 ods. 1 OSP. Samotný návrh na pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony síce môže podať aj obec alebo ktorákoľvek súkromná osoba, avšak v takom prípade môže byť zo strany súdu vyzvaná na predloženie vysvedčenia o duševnom stave vyšetrovaného, čo môže byť značne problematické. 

Trápi vás "Možno občana obce pozbaviť spôsobilosti na právne úkony?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno občana obce pozbaviť spôsobilosti na právne úkony? (Občianske právo)

Ako postupovať pri dedičskom konaní, ak som zákonným zástupcom môjho brata, ktorý má zdravotné obmedzenia. Predmetom je najmä dom, z ktorého je polovica moja a je na nej vecné bremeno pre brata. Druhá polovica je predmetom dedičského konania. Je možné získať túto druhú polovicu tak, aby na nej brat nebol uvedený? Je potrebné ohodnotiť dom a tým sa zvýši poplatok za notára. Do akej miery môžem manipulovať s bratovým majetkom?

Odpoveď: Možno občana obce pozbaviť spôsobilosti na právne úkony?

(odpoveď odoslaná: 14.12.2018)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Pokiaľ ste boli súdom ustanovený ako opatrovník Vášho brata, treba to v dedičskom konaní uviesť. 
Keďže ste dedičmi obaja, a došlo by k stretnutiu Vašich záujmov a záujmov Vášho brata, v dedičskom konaní bude súdom ustanovený osobitný zástupca Vášmu bratovi.  V dedičskom konaní brata zastupovať ako opatrovník nemôžete.
Podľa ust. § 27 a nasl. Obč. zákonníka platí :
"(1) Kto je zákonným zástupcom maloletého dieťaťa, upravuje Zákon o rodine. 
(2) Zákonným zástupcom fyzickej osoby, ktorého súd rozhodnutím pozbavil spôsobilosti na právne úkony alebo ktorého spôsobilosť na právne úkony súd rozhodnutím obmedzil, je súdom ustanovený opatrovník. 
(3) Ak sa za opatrovníka nemôže ustanoviť príbuzný fyzickej osoby ani iná osoba, ktorá spĺňa podmienky pre ustanovenie za opatrovníka, ustanoví súd za opatrovníka orgán miestnej správy, prípadne jeho zariadenie, ak je oprávnené vystupovať svojím menom (§ 18 ods. 1). 
§ 28  :
Ak zákonní zástupcovia sú povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu. 

§ 29 :
Súd môže ustanoviť opatrovníka aj tomu, pobyt koho nie je známy, ak je to potrebné na ochranu jeho záujmov alebo ak to vyžaduje verejný záujem. Za tých istých podmienok môže súd ustanoviť opatrovníka aj vtedy, ak je to potrebné z iného vážneho dôvodu. 
§ 30 :
Ak dôjde k stretnutiu záujmov zákonného zástupcu so záujmami zastúpeného alebo k stretnutiu záujmov tých, ktorých zastupuje ten istý zákonný zástupca, ustanoví súd osobitného zástupcu." 

 


 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno občana obce pozbaviť spôsobilosti na právne úkony?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.