POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas?

Dobrý deň. A) Rád by som sa opýtal, či mám nárok na nadčasy, nakoľko v spoločnosti sa nevedie žiadna evidencia ani písomný príkaz k týmto nadčasom. Zvyčajne je to komentované vedúcou a od pracovníka sa vyžaduje viac ako dva hodiny nadčasov mesačne a práca doma cez víkend. Avšak nemám to písomne, ale tieto hodiny sú zaznamenané v dochádzke - cez 40 hodín mám v dochádzke. B) Ako by som mal vnímať tento čas? Nikdy mi nebude preplatený, napriek tomu, že som ho strávil v práci? C) Mohol by som to považovať za dôvod k okamžitej výpovedi, ak mi nie je tento čas preplatený od septembra, novembra minulého roka? D) Existuje nejaký časový limit, ktorý musím dodržať pri oboznámení spoločnosti s touto skutočnosťou, aj keď už prešlo viac ako polroka, kedy som mal mať hodiny preplatené? E) Môžem si pri podaní okamžitej výpovede uplatniť aj nárok na náhradu dvojmesačného priemerného zárobku? F) Ak podám okamžitú výpoveď na základe nepreplatených nadčasov tento mesiac, môžem nastúpiť k inému zamestnávateľovi k 1.5.? Môže zamestnávateľ túto situáciu nejako zvrátiť? Chcem len zdôrazniť, že nepreplatené nadčasy mám už od septembra 2016. Veľmi pekne vám ďakujem za cenné informácie a pomoc. S pozdravom.

Odpoveď: Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas?

Dobrý deň, v zmysle § 97 Zákonníka práce, práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien. U zamestnanca s kratším pracovným časom je práca nadčas práca presahujúca jeho týždenný pracovný čas. Tomuto zamestnancovi nemožno nariadiť prácu nadčas. Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť alebo dohodnúť so zamestnancom len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne aj na dni pracovného pokoja. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín. Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich. V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín. Za prácu nadčas Vám patrí dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25 % Vášho priemerného zárobku. Ak vykonávate rizikové práce, patrí za prácu nadčas dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 35 % priemerného zárobku. V pracovnej zmluve však môžete mať ustanovenie, podľa ktorého vo výške mzdy je zohľadnená aj práca nadčas resp. Vám zamestnávateľ za prácu nadčas poskytuje náhradné voľno. Ak Vám zamestnávateľ neplatí za prácu nadčas, je to dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. Podľa § 69 ods. 1 Zákonníka práce, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Trápi vás "Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas? (Pracovné právo)

Dobrý deň. Som zamestnancom Lesov SR a pracujem ako strojník na úseku údržby a stavby lesných ciest. Momentálne stavíame cestu mimo bydliska, a preto dochádzame na týždňovky. V pondelok ráno odchádzame a prichádzame späť v piatok poobede. Začíname pracovať ráno o šiestej a z lesa odchádzame osemnástej. Na ubytovňu prichádzame okolo devätnástej, takže denne odrobíme asi dvanásť až trinásť hodín. Do tohto momentu je všetko v poriadku, pretože je to po vzájomnej dohode. Problém nastáva, keď od nás vyžadujú odpracovať aj sobotu. Zaujímalo by ma, či nám to môžu prikázať a akým spôsobom nás môžu potrestať.

Odpoveď: Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas?

(odpoveď odoslaná: 20.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu  otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa § 85 ods.9 Zákonníka práce priemerný týždenný pracovný čas zamestnanca vrátane práce nadčas nesmie prekročiť 48 hodín.

Podľa ust. § 97 Zákonníka práce platí, že "práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien."
Platí, že "ak zamestnanec nadpracúva prácou vykonávanou nad určený týždenný pracovný čas pracovné voľno, ktoré mu zamestnávateľ poskytol na jeho žiadosť, alebo pracovný čas, ktorý odpadol pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, nejde o prácu nadčas. 

Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť alebo dohodnúť so zamestnancom len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne za podmienok ustanovených v § 94 ods. 2 až 4 aj na dni pracovného pokoja. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín. 
Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich. 

Zamestnávateľ Vám v kalendárnom roku môže nariadiť prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín,  nad uvedený limit len so súhlasom zamestnanca až do 400 hodín v kalendárnom roku.

Do počtu hodín najviac prípustnej práce nadčas v roku sa nezahŕňa práca nadčas, za ktorú zamestnanec dostal náhradné voľno, alebo ktorú vykonával pri 
a) naliehavých opravárskych prácach alebo prácach, bez ktorých vykonania by mohlo vzniknúť nebezpečenstvo pracovného úrazu alebo škody veľkého rozsahu podľa osobitného predpisu, 
b) mimoriadnych udalostiach podľa osobitného predpisu, kde hrozilo nebezpečenstvo ohrozujúce život, zdravie alebo škody veľkého rozsahu podľa osobitného predpisu. 

Rozsah a podmienky práce nadčas určí zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov. 
Zamestnanec teda môže v kalendárnom roku vykonať prácu nadčas najviac v rozsahu 400 hodín. 

pixabay.com

Poznamenávame, že za prácu v sobotu prináleží zamestnancovi podľa ust. § 122a/ Zákonníka práce mzdové zvýhodnenie a to popri dosiahnutej mzde za každú hodinu práce v sobotu najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu. 
U zamestnávateľa, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa práca pravidelne vykonávala v sobotu, možno dohodnúť nižšiu sumu    mzdového zvýhodnenia ako podľa odseku 1, najmenej však 45 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu, v 
a) kolektívnej zmluve, 
b) pracovnej zmluve, ak ide o zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia a ktorý k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka zamestnával menej ako 20 zamestnancov. 

V tejto časti preto odporúčame, aby ste sa oboznámili aj s Vašou Kolektívnou zmluvou na rok 2018, ktorá je zverejnená tu : Kolektívna zmluva.

Pokiaľ ide o možné následky spojené s tým, že nenastúpite do práce v sobotu, ktorá by bola nariadená v súlade s ust. Zákonníka práce, mohlo by sa toto konanie považovať za porušenie pracovnej disciplíny s následným možným rozviazaním prac. pomeru výpoveďou, môže dôjsť ku kráteniu dovolenky, prípadne dôjsť k postihom v oblasti odmien.

Podľa ust. § 109  ods. 3 Zákonníka práce "za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni." 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas? (Pracovné právo)

Dobrý deň, skúsim stručne opísať situáciu ktorá sa mi stala. Mam priateľa Taliana, ktorý pracuje ako hlavný animator alebo šéf viacerych animatorov (capo aria). On vybavil prácu u jedného pána, kde sme odišli pracovať. On sa venoval svojej práci a ja som pracovala ako animatorka. Pracovala som u tohto pána síce len 3 týždne, ale dlhšie sa žiaľ nedalo, lebo som to zo zdravotnej a psychickej stránky nezvládala. Nástup do práce bol hneď ako sme dorazili na miesto. O zmluve nepadlo ani slovo, ale myslela som, ze priateľ to zariadi. Na štvrtý deň som poslala moje doklady na spracovanie pracovnej zmluvy zamestnávateľovi v domnení, že je všetko v poriadku. Zmluvu mi nedoniesol podpísať, stále vravel, že ešte nieje hotová alebo ju nemá pri sebe. Bolo sľúbené strava, ubytovanie zdarma plus štipendio 600 eur. Prvých 10 dní šlo dobre, no potom nas presunul do iného kempu, neskôr zas do iného, potom zas do iného a zas do iného. Strava nebola zaobstarana, takže som nezvládala pracovať s bolesťami brucha, tocila sa mi hlava, necitila som sa dobre jednoducho. Musela som ale pracovat, ubytovanie bolo katastrofálne, špinava izba, teda nie izba ale malý karavan, kde boli mŕtve pavúky, muchy, hmyz, proste hnus kde sa nedá spať, takže sme nespali poriadne dva dni kým nas nepresunul, alebo sme spali v starej reštaurácii, kde bola len posteľ bez obliecok bez vankúša, kde nám behala dokonca myš a naozaj toto nie je vtip ani výmysel, naozaj takto sa stará o zamestnancov tento pán. Neskôr prišiel a povedal že mám musí sľúbenú odmenu znížiť, nakoľko nemá dostatok financií na zaplatenie. Ked sme boli v poslednom kempe, rozhodla som sa, že viac nevládzem a odchádzam hladná, unavená, nevyspata v depresiach. Rozhodli sme sa s priatelom odísť. Posledný deň pár minút pred odletom z mesta Bari som sa dozvedela, ze mi zmluvu nespravil a povedal, ze som pracovala za stravu a ubytovanie. Takže som pracovala zadarmo. Chcem sa spýtať je toto možné? Môže sa toto v taliansku diať? Môžem niečo robiť? Ako sa dostanem k mojim peniazom, zmluve a aj vyplatnej paske za to obdobie nakolko ju potrebujem? Ďakujem za radu. Mam viacero dôkazov, ze som pracovala, od správ v telefone ako aj fotografii, ktore ma uvedené aj na svojej stránke, kde su všetci animatori ako pracujeme aj v pracovnej uniforme a taktiez aj svedkov. Ak je daky úrad tu v taliansku alebo na slovensku, kde môžem nahlásiť tohto pána a toto čo sa mi stalo, prosím poraďte mi. Ďakujem ešte raz veľmi pekne.

Odpoveď: Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas?

(odpoveď odoslaná: 09.09.2016)

Dobrý deň,

žiaľ v danom prípade je potrebné konštatovať, že právomoc v uvedenom prípade majú talianske súdy a talianske správne orgány. 

Ak by ste chceli zamestnávateľa žalovať a domáhať sa svojich nárokov, bolo by potrebné postupovať podľa čl. 21 ods. 1 písm. a) Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1215/2012 o právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v občianskych a obchodných veciach v účinnom znení (ďalej len "Nariadenie č. 1215/2012"), ktorý ustanovuje, že zamestnávateľa môže zamestnanec v individuálnych pracovnoprávnych sporoch žalovať na súdoch v členskom štáte, v ktorom má bydlisko.

Nakoľko na základe Vami popísaného skutkového stavu možno predpokladať, že Váš zamestnávateľ mal bydlisko v Taliansku, len talianske súdy sú oprávnené rozhodovať o prípadných Vami uplatnených nárokoch Voči zamestnávateľovi.

Obdobne, žiadny slovenský správny orgán nemá právomoc riešiť Vami popísaný skutkový stav, a to vzhľadom na miesto výkonu práce, ktoré je mimo územia Slovenskej republiky. Rovnako nejde ani o prípad, v ktorom by ste na prácu do zahraničia boli vyslaná slovenským zamestnávateľom. Z uvedeného dôvôdu nemá v danej veci právomoc žiadny slovenský správny orgán.

Čo sa týka talianskych orgánov, ktoré sú v tejto veci oprávnené konať, resp. o prípadnom postupe pri uplatnení Vašich nárokov v súdnom konaní Vám žiaľ nie je možné poskytnúť žiadne informácie, nakoľko uvedené otázky sú predmetom úpravy obsiahnutej v talianskom právnom poriadku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nezaplatenie práce nadčas?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.