Máte
otázku?

Mohol by som investovať ak mám 16 rokov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Prešov

Otázka: Mohol by som investovať ak mám 16 rokov?

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je možné investovať menšiu sumu (500-1000 eur) v prípade, že mi je len 16 rokov. Na internete som na túto otázku nenašiel odpoveď, preto sa obraciam na Vás. Pokiaľ je to možné, chcel by som vedieť, či by som mohol naraziť na nejaký problém alebo by som riskoval pokuty, a či za takúto investíciu niesli zodpovednosť moji rodičia. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Mohol by som investovať ak mám 16 rokov?

Dobrý deň, 

podľa ust. § 8 a nasl. Občianskeho zákonníka platí :

"§ 8 :

(1) Spôsobilosť fyzickej osoby vlastnými právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti (spôsobilosť na právne úkony) vzniká v plnom rozsahu plnoletosťou.

(2) Plnoletosť sa nadobúda dovŕšením osemnásteho roku. Pred dosiahnutím tohto veku sa plnoletosť nadobúda len uzavretím manželstva. Takto nadobudnutá plnoletosť sa nestráca ani zánikom manželstva ani vyhlásením manželstva za neplatné.

§ 9 : Maloletí majú spôsobilosť len na také právne úkony, ktoré sú svojou povahou primerané rozumovej a vôľovej vyspelosti zodpovedajúcej ich veku."

 

Z uvedeného vyplýva, že nie ste plnoletý. 

Či viete posúdiť otázky investovania a posúdiť aj následky tohto konania, teda aj to, že v podstate môžete o peniaze aj prísť, posúdiť nemôžeme.

Ak by ste chceli investovať peniaze cez internet, sprostredkovateľ  resp. poskytovateľ predmetnej služby pri investovaní sa nebude zaujímať o Váš vek.

Ak vychádzame len zo všeob. podmienok bánk, maloletý nad 15 rokov veku si môže otvoriť vlastný účet.

Neodporúčame vyhľadávať takúto službu a hlavne nenaletieť na nereálne výnosy z malých peňazí, pričom sa môže stať, že peniaze síce investujete, ale už ich ani nikdy neuvidíte. 

Odporúčame takúto investíciu z Vašej strany ako študenta, ktoré peniaze ste  si zrejme zarobili brigád. činnosťou a pod., aby ste radšej predmetnú otázku investovania prekonzultovali s rodičmi. 

Prípadne nám môžete napísať o akú spoločnosť sa jedná kam chcete investovať peniaze /meno spoločnosti napíšte do podotázok/ - meno spoločnosti nezverejníme, a pozrieme sa na to.  Advokát je viazaný povinnosťou mlčanlivosti.

 

Trápi vás "Mohol by som investovať ak mám 16 rokov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mohol by som investovať ak mám 16 rokov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.