POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Čo robiť s množstvom dlhov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Košice

Otázka: Čo robiť s množstvom dlhov?

Dobrý deň. Som zadlžený na všetkých možných miestach už viac ako 10 rokov. Existuje nejaké východisko z tejto situácie? Na chvíľu mi exekútori a podobní dajú pokoj, no po čase ma stále obťažujú. Nemám žiaden majetok. Už sa ani neviem zorientovať, kde všade dlžím. Neviem, ako sa z tejto situácie dostať. Existuje nejaké riešenie? Je pravda, že exekútor nemôže exekvovať majetok mimo hraníc Slovenska? Ďakujem.

Odpoveď: Čo robiť s množstvom dlhov?

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Rozumiem, že sa nachádzate vo veľmi zlej situácii. Pokiaľ máte množstvo dlhov a už aj exekúcií, odporúčam Vám nevyhýbať sa svojím povinnostiam a platiť dlhy riadne a včas. Ak dlhy nezvládate splatiť, resp. nestíhate zaplatiť splátku, je oveľa lepšie kontaktovať veriteľa a požiadať ho o odklad splátky. Podobne môžete postupovať aj pri exekútoroch. S nimi sa tiež môžete dohodnúť. Ak sa totiž budete vyhýbať svojím povinnostiam, nebude to pre Vás výhodné a môžete sa dostať do ešte zložitejšej situácie.

V situácii kedy máte množstvo dlhov existuje riešenie prostredníctvom tzv. oddlženia, ľudovo nazývaného aj osobného bankrotu. Podmienky oddlženia upravuje zákon o konkurze a reštrukturalizácii a po poslednej novele sa podmienky pre osobný bankrot už nie sú také prísne.

Oddlženie je upravené v štvrtej časti zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Paragraf 168 tohto zákona upravuje základnú podstatu oddlženia:

§ 166 

Úvodné ustanovenia

(1) Každý platobne neschopný dlžník, ktorý je fyzickou osobou, je oprávnený domáhať sa oddlženia konkurzom alebo splátkovým kalendárom podľa tejto časti zákona a to bez ohľadu na to, či má záväzky z podnikateľskej činnosti.

(2) Dlžník je oprávnený opätovne sa domáhať oddlženia konkurzom alebo splátkovým kalendárom najskôr po uplynutí desiatich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo od určenia splátkového kalendára podľa tejto časti zákona.

(3) Dlžník je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu alebo návrh na určenie splátkového kalendára iba vtedy, ak sa voči nemu vedie exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie.

(4) Dlžník je povinný spolu s návrhom na vyhlásenie konkurzu alebo s návrhom na určenie splátkového kalendára vyhlásiť, že je platobne neschopný.

Oddlženie sa realizuje prostredníctvom splátkového kalendára alebo v konkurze. V týchto dvoch formách oddlženia budú uspokojované pohľadávky veriteľov voči Vám.  Podľa ustanovenia § 166e zákona o konkurze a reštrukturalizácii O oddlžení rozhodne súd v uznesení o vyhlásení konkurzu alebo v uznesení o určení splátkového kalendára tak, že dlžníka zbavuje všetkých dlhov, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze alebo splátkovým kalendárom (§ 166a) v rozsahu, v akom nebudú uspokojené v konkurze alebo splátkovým kalendárom. V uznesení súd uvedie znenia zákonných ustanovení, ktoré upravujú, o ktoré dlhy ide.

Vyhlásením konkurzu na majetok podliehajúci konkurzu nemožno počas konkurzu začať ani viesť exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie.

V oddlžovacom konaní sa však nemožno zbaviť dlhov vymenovaných v 166c tohto zákona:

§ 166c Nedotknuté pohľadávky

(1) Oddlžením sú nedotknuté tieto pohľadávky:

a) pohľadávka veriteľa – fyzickej osoby, ktorú nenadobudol postúpením, prevodom alebo prechodom s výnimkou dedenia, ak takáto pohľadávka nebola prihlásená v konkurze z dôvodu, že veriteľ nebol správcom písomne upovedomený, že bol vyhlásený konkurz; ustanovenie § 166b ods. 1 písm. a) a b) tým nie je dotknuté,

b) pohľadávka z právnej pomoci poskytnutej dlžníkovi Centrom právnej pomoci v súvislosti s konaním o oddlžení,

c) zabezpečená pohľadávka v rozsahu, v ktorom je krytá hodnotou predmetu zabezpečovacieho práva; ustanovenie § 166b ods. 1 písm. a) a b) tým nie je dotknuté,

d) pohľadávka zo zodpovednosti za škodu spôsobenú na zdraví alebo spôsobenú úmyselným konaním vrátane príslušenstva takejto pohľadávky,

e) pohľadávka dieťaťa na výživné vrátane príslušenstva takejto pohľadávky,

f)pracovnoprávne nároky voči dlžníkovi,

g) peňažný trest podľa Trestného zákona,

h) nepeňažná pohľadávka.

 

Pri oddlžení však musíte mať tzv. poctivý zámer, ktorý je definovaný v § 166g ods. 1 tohto zákona:

Dlžník má poctivý zámer, ak z jeho správania po podaní návrhu možno usudzovať, že vynaložil úprimnú snahu riešiť svoj dlh v medziach svojich možností a schopností, najmä ak poskytoval správcovi a veriteľom potrebnú súčinnosť, vynaložil snahu získať zamestnanie, zamestnal sa alebo si zabezpečil iný zdroj príjmov, v prípade nie nepatrného dedenia, daru alebo výhry zo stávky alebo hry ponúkol aspoň polovicu takéhoto zdroja dobrovoľne veriteľom na uspokojenie nevymáhateľného dlhu, prípadne vynaložil snahu o zaradenie sa do spoločnosti alebo sa do spoločnosti opätovne zaradil.

Ak nebudete mať poctivý zámer Veriteľ, ktorý bol dotknutý oddlžením, má právo domáhať sa zrušenia oddlženia návrhom na zrušenie oddlženia podaným voči dlžníkovi alebo jeho dedičom do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo určenia splátkového kalendára na súde, ktorý rozhodol o oddlžení, ak preukáže, že dlžník nemal pri oddlžení poctivý zámer. Ak je takýchto návrhov viac, súd ich spojí na spoločné konanie. Vo veci samej rozhoduje súd rozsudkom.

Podľa § 166k tohto zákona 

 Pri podaní návrhu na vyhlásenie konkurzu alebo návrhu na určenie splátkového kalendára, až do ustanovenia správcu, musí byť dlžník zastúpený Centrom právnej pomoci alebo advokátom určeným Centrom právnej pomoci.

Oddlženie nemôžete realizovať sami, ale musíte byť zastúpený buď Centrom právnej pomoci, alebo advokátom, ktorého Centrum právnej pomoci určí. 

Zhrnutie a odporúčanie

Odporúčam Vám teda navštíviť najbližšie Centrum právnej pomoci, kde sa dozviete, aký je presný postup a podmienky pri oddlžení. Centrum, alebo ním určený advokát by Vás následne mohol zastupovať v prípadnom oddlžovacom konaní.

Trápi vás "Čo robiť s množstvom dlhov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo robiť s množstvom dlhov? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dostala som sa do dlhov a neviem, ako ďalej postupovať, pretože už nedokážem splácať všetko. Ďakujem za akúkoľvek radu.

Odpoveď: Čo robiť s množstvom dlhov?

(odpoveď odoslaná: 02.01.2020)

Dobrý deň,

nepíšete podrobnosti o dlhoch, zrejme ide o nebankové spoločnosti a podobne.
Odporúčame zmluvy o úveroch resp. pôžičkách poslať na posúdenie na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotreb. zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR.  

Veriteľom  (banka, nebanková spoločnosť a pod.)  nepodpisujte žiadne uznanie záväzku, dohodu o zrážkach zo mzdy prípadne dohodu o splátkach, lebo by ste mohli uznať premlčaný dlh.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu, prípadne ak ste už v exekučnom konaní, odporúčame kontaktovať Centrum právnej pomoci, ktorého pracoviská nájdete na uvedenej stránke, aby bol podaný návrh na súd podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii - vyhlásenie osobného bankrotu formou konkurzu alebo splátkového kalendára.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo robiť s množstvom dlhov? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, moja bývalá partnerka mi narobila dlhy, ktoré nevládzem splácať. Už som splatil časť, ale ostáva mi asi 5000 eur. Prosím, mohli by ste mi poradiť, ako mám žiadať o bankrot a aký postup by som mal nasledovať?

Odpoveď: Čo robiť s množstvom dlhov?

(odpoveď odoslaná: 14.09.2018)

Dobrý deň. Agendu osobných bankrotov v zmysle súčasnej právnej úpravy takpovediac zastrešuje Centrum právnej pomoci. Odporúčam Vám preto obrátiť sa na najbližšiu kanceláriu Centra právnej pomoci vo Vašom okolí, kde Vám s osobným bankrotom pomôžu.

Taktiež Vám odporúčam navštíviť stránku http://www.centrumpravnejpomoci.sk/potrebujem-pravnu-pomoc/osobny-bankrot, na ktorej nájdete podrobnosti ohľadom osobného bankrotu.


Podotázka: Čo robiť s množstvom dlhov? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Vyplatil som pôžičku za dlžníkov, pretože som bol ručiteľ a hrozila exekúcia. Potom vyhlásili osobný bankrot. Mám nejakú šancu dostať svoje peniaze späť od nich?

Odpoveď: Čo robiť s množstvom dlhov?

(odpoveď odoslaná: 25.04.2018)

Dobrý deň, 

ďakujeme za otázku, ku ktorej Vám zasielame nasledovnú odpoveď :

Úvodom poznamenávame, či  vo Vašom prípade nedošlo k tomu, že dlžník zobral úver alebo pôžičku a už v čase podpísania zmlúv vedel, že tieto nikdy nezaplatí a aj tým účelom ich zobral. Mohlo by sa jednať o trestný čin podvodu  podľa ust. Trestného zákona. Pre posúdenie je dôležité tiež  vedieť, kedy nastala splatnosť Vašej pohľadávky voči dlžníkom, za ktorých ste uhradili dlh a keby dol vyhlásený konkurz.

Vyhlásenie konkurzu si môžete overiť na stránke Ministerstva spravodlivosti SR, kde musíte vyhľadať dlžníka a postupovať podľa poučenia súdu - link je tu :  https://www.justice.gov.sk/PortalApp/ObchodnyVestnik/Web/Zoznam.aspx.  - časť konkurzy a reštrukturalizácie.

Pohľadávku uplatnite na príslušnom tlačive  bez ohľadu na lehoty uvedené v uznesení, nakoľko ešte nemusela uplynúť lehota. Veriteľ má právo prihlásiť sa do konkurzu do času, kým správca neoznámi v Obchodnom vestníku, že ide zostaviť rozvrh výťažku.

Tlačivo na prihlásenie pohľadávky je tu : https://www.justice.gov.sk/Formulare/Stranky/Konkurz-a-restrukturalizacia.aspx  - prihláška pohľadávky.

V prípade, že máte ďalšiu otázku napíšete ju prosím do podotázok, na ktoré odpovedáme prednostne.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo robiť s množstvom dlhov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.