Máte
otázku?

Bývalý sa mi vyhráža


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Košice

Otázka: Bývalý sa mi vyhráža

Pol roka som sa stretávala s mužom a urobila som chybu, keď som mu poslala niekoľko nevhodných fotografií. Pred približne mesiacom som vzťah ukončila. Jeho to veľmi zranilo a odvtedy mi posiela výhražné správy, v ktorých ma nazýva šľapkou, hovorí, že moje fotografie zneužije a moja rodina ma nespozná, pretože som podľa neho lacná. Tvrdí, že mi obráti život naruby. Neviem, čo s tým mám robiť, som zúfalá.

Odpoveď: Bývalý sa mi vyhráža

Dobrý deň prajem, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Konanie dotyčného, ktoré popisujete je neakceptovateľné. Skutočnosť, že ste poslali svoje fotografie, ho ešte neoprávňuje k tomu, aby sa Vám takýmto spôsobom vyhrážal. Jeho konanie by pravdepodobne mohlo naplniť znaky skutkovej podstaty trestného činu Nebezpečného vyhrážania, podľa ustanovenia § 360 Trestného zákona, v zmysle ktorého 

(1) Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,

b) na chránenej osobe,

c) preto, aby inému zmaril alebo sťažil uplatnenie jeho základných práv a slobôd,

d) z osobitného motívu, alebo

e) verejne.

 

Podľa súdnej praxe, "Vyhrážanie sa inou ťažkou ujmou musí byť svojou povahou a závažnosťou na úrovni vyhrážok smrťou alebo ťažkou ujmou na zdraví. Pritom vždy treba brať do úvahy okolnosti konkrétneho prípadu a prihliadať aj na to, ako subjektívne pociťuje ujmu ten, voči ktorému vyhrážka smeruje. V zmysle tohto výkladu vyhrážaním sa inou ťažkou ujmou môže byť napríklad aj vyhrážanie sa spôsobením škody veľkého rozsahu (podpálením domu) alebo zničením veci 5 5 Tdo 19/2011 vysokej umeleckej hodnoty, ku ktorej má poškodený citový vzťah, alebo vyhrážanie sa spôsobením ťažkej ujmy na zdraví osobe blízkej poškodenému a pod." Domnievame sa však, že v tomto prípade je poškodenie Vášho dobrého mena, či cti v rodine, či verejnosti rovnako spôsobilé, aby odôvodňovalo použitie tohto ustanovenia.

Podľa ustálenej judikatúry,  "Pri pre­či­ne ne­bez­peč­né­ho vy­hrá­ža­nia pod­ľa § 360 Tr. zák. je ne­vyh­nut­né po­su­dzo­vať všet­ky okol­nos­ti kon­krét­ne­ho prí­pa­du, spo­loč­né sprá­va­nie pá­cha­te­ľa a obe­te pred spá­cha­ním a po spá­cha­ní či­nu ne­vy­ní­ma­júc. Na vy­vo­de­nie tres­tnej zod­po­ved­nos­ti za pred­met­ný pre­čin sa ob­li­ga­tór­ne ne­vy­ža­du­je reál­ne fy­zic­ké spô­so­be­nie uj­my tam pred­pok­la­da­nej, av­šak mu­sí ísť o vy­hráž­ky ale­bo iné ko­na­nie ta­kej in­ten­zi­ty a „kva­li­ty“, že dô­vod­ne vzbu­dzu­jú oba­vu o ži­vot (zdra­vie) iné­ho, pre­to­že reál­ne hro­zí, že dôj­de bez­pros­tred­ne k ich us­ku­toč­ne­niu. Rov­na­ko okol­nosť, že poš­ko­de­ná oso­ba dob­ro­voľ­ne bez ná­le­ži­té­ho dô­vo­du vy­hľa­dá­va oso­bu, v prí­tom­nos­ti kto­rej má po­ci­ťo­vať oba­vu o svoj ži­vot a zdra­vie, tiež ne­mô­že os­tať bez pov­šim­nu­tia pri hod­no­te­ní dô­vod­nos­ti da­nej oba­vy."

Popisované konanie by dokonca mohlo naplniť kvalifikovanú (sprísnenú) skutkovú podstatu trestného činu, keďže sa Vám vyhráža z osobitného motívu. Podľa ustanovenia § 140 Trestného zákona, podľa ktorého  Osobitným motívom sa rozumie spáchanie trestného činu

a) na objednávku,

b) z pomsty,

c) v úmysle zakryť alebo uľahčiť iný trestný čin,

d) v úmysle spáchať trestný čin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme podľa § 419,

e) z nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, pre ich skutočný alebo domnelý pôvod, farbu pleti, sexuálnu orientáciu, politické presvedčenie alebo náboženské vyznanie, alebo

f) so sexuálnym motívom.

Keďže jeho konanie nasvedčuje tomu, že sa Vám chce pomstiť, pri dokázaní viny by mu hrozil trest odňatia slobody od 6 mesiacov až do 3 rokov.

Právna kvalifikácia závisí od orgánov činných v trestnom konaní, resp. od trestného súdu, ktorý musí na základe dôkladne vykonaného dokazovania zistiť, či boli naplnené znaky skutkovej podstaty niektorého z trestných činov a či daný čin spáchala dotyčná osoba. Okrem toho je potrebné posúdiť, či daná osoba je vôbec trestne zodpovedná. Paragrafy 22 a 23 Trestného zákona vymedzujú okolnosti vylučujúce trestnú zodpovednosť. Podľa týchto ustanovení 

§ 22 Vek

(1) Kto v čase spáchania činu inak trestného nedovŕšil štrnásty rok svojho veku, nie je trestne zodpovedný.

(2) Pre trestný čin sexuálneho zneužívania podľa § 201 nie je trestne zodpovedný, kto v čase spáchania činu nedovŕšil pätnásty rok svojho veku.

§ 23 Nepríčetnosť

Kto pre duševnú poruchu v čase spáchania činu inak trestného nemohol rozpoznať jeho protiprávnosť alebo ovládať svoje konanie, nie je za tento čin trestne zodpovedný, ak tento zákon neustanovuje inak.

V tomto prípade Vám jednoznačne odporúčam podať trestné oznámenie, v ktorom popíšte že ste s danou osobou mali vzťah, no rozišli ste sa avšak poslali ste mu fotky, prostredníctvom ktorých sa Vám teraz vyhráža. Dovoľujem si Vás upozorniť, aby ste trestné oznámenie formulovali štýlom, že sa len domnievate, resp. si myslíte, že to mohla spáchať daná osoba. Dôvodom je, aby že platí princíp prezumpcie neviny, teda dokiaľ nie je osoba právoplatne odsúdená, považuje sa za nevinnú. Ak by sa nepreukázala vina dotyčnej osoby, mohli by ste byť trestne stíhaná pre trestný čin podľa § 345 Trestného zákona, podľa ktorého Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov. Preto je potrebné formulácie v trestnom oznámení voliť veľmi opatrne.

Trápi vás "Bývalý sa mi vyhráža" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Bývalý sa mi vyhráža (Trestné právo)

Dobrý deň. Mám dieťa s Kyprom. Nie je zapísaný v rodnom liste. V súčasnosti žijeme na Cypre, ale s deťmi plánujeme odísť. Otec dieťaťa mi neustále vyhráža, že dal dieťa na stop list, čo znamená, že s ním nemôžem odísť. Úprimne si myslím, že svojím správaním chce hlavne ublížiť mne, pretože už viac nechcem byť s ním. Cítim sa ako vo väzení, bez dieťaťa neodídem a on to vie. Môže dať dieťa na stop list, ak nie je uvedený v rodnom liste ako otec? Čo mám urobiť, aby nám už dal pokoj a nenarušoval nám život? Kam sa mám obrátiť?

Odpoveď: Bývalý sa mi vyhráža

(odpoveď odoslaná: 20.08.2020)

Dobrý deň,
na Slovensku, pokiaľ nie je muž uvedený v rodnom liste, nemá práva a povinnosti otca, a teda nemá právo dieťa ani vídať, či brániť jeho odchodu. Neviem, akú právnu úpravu má Cyper. Bolo by dobré, aby ste sa obrátili na tamojšieho advokáta. Ak to majú podobne, ako my, teda, že ak nie je v rodnom liste, nemá voči dieťaťu žiadne práva, potom ho podľa môjho názoru nemohol dať na daný zoznam. Ale to je len môj predpoklad. Nakoľko nepoznám ich úpravu, neviem Vám presne povedať, či to mohol alebo nemohol urobiť. možno to ani nie je pravda. Odporúčam sa poradiť s tamojším advokátom, prípadne políciou. Ak Vám povedia, že môžete s deťmi odísť, lebo na žiaden stop list ich nedal a nemá voči nim žiadne práva, tak potom môžete odísť na SR. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Bývalý sa mi vyhráža (Trestné právo)

Dobrý deň, mám priateľa, ktorý žije v mojom vlastníctve. Nie je tu ani trvalým, ani prechodným obyvateľom. Z vlastnej vôle mi finančne pomohol s rekonštrukciou domu - neprosila som ho o to, ale on na tom trval. Má právo žiadať odo mňa vrátenie tejto finančnej čiastky? Ďakujem.

Odpoveď: Bývalý sa mi vyhráža

(odpoveď odoslaná: 28.03.2019)

Dobrý deň,

ak by sme vychádzali z toho, že on na tom trval a chcel Vám pomôcť bez nároku na nejakú odmenu, mohlo by sa jednať teoreticky aj o darovaciu zmluvu, pričom v takom prípade by mohol žiadať peniaze späť, len ak by ste preukázal, že ste sa  k nemu správali tak, že ste hrubo porušili dobré mravy. Hrubým porušením dobrých mravov však nie sú len bežné hádky, či dokonca rozchod. Ak by sme ale nepovažovali uvedené za darovaciu zmluvu, tak v podstate tým, že sa zhodnotil Váš majetok, ste sa na jeho úkor bezdôvodne obohatili a mohol by žiadať toto obohatenie vydať, pretože de facto vynaložil prostriedky na Váš majetok bez právneho dôvodu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bývalý sa mi vyhráža" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.