Máte
otázku?

Bezúhonnosť na účely živnostenského podnikania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Trnava

Otázka: Bezúhonnosť na účely živnostenského podnikania

Dobrý deň. Rád by som Vás požiadal o radu a odpoveď. Pred piatimi rokmi som mal otvorenú živnosť (na predaj zábavnej pyrotechniky), ktorú som zrušil a nastúpil som na výkon trestu. Po piatich rokoch ma podmienečne prepustili – presnejšie v júni 2016 – a dostal som podmienečný trest na štyri roky. Rád by som sa opýtal, či by vzhľadom na to, že som bol päťkrát súdne trestaný – raz z toho vo výkone trestu – mohol mať problém s opätovným otvorením živnosti, konkrétne v oblasti autodopravy a požičovne osobných a úžitkových vozidiel. Nebol som odsúdený za delikty súvisiace s DPH ani za nezrovnalosti vo svojej predchádzajúcej podnikateľskej činnosti. Odsúdený som bol za podvod (§ 221 ods. 1, 2, 3) a drogy (§ 172). Mohli by ste mi poradiť, či existuje možnosť opätovného založenia živnosti a aké by som mal podniknúť kroky, aby mi bolo vystavené živnostenské oprávnenie? Ďakujem za odpoveď a želám pekný deň.

Odpoveď: Bezúhonnosť na účely živnostenského podnikania

Dobrý deň. Obávam sa, že za daných okolností nespĺňate podmienku bezúhonnosti v zmysle § 6 živnostenského zákona. Podvod je totiž typickým majetkovým trestným činom, pričom za bezúhonného sa na účely živnostenského zákona nepovažuje osoba, ktorá bola právoplatne odsúdená napr. za trestný čin proti majetku, ak sa na takúto osobu nehľadí, akoby nebola odsúdená.
Pokiaľ chcete podnikať, možným riešením by bolo napr. to, ak by ste mali živnosť zriadenú na inú osobu a Vy by ste boli iba zamestnancom takéhoto živnostníka.

Trápi vás "Bezúhonnosť na účely živnostenského podnikania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bezúhonnosť na účely živnostenského podnikania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.