Máte
otázku?

Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok?

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať ohľadom práce počas pracovného pokoja a sviatku. V zákonníku práce som sa dočítala, že za sviatok je príplatok 50% z priemerného zárobku zamestnanca. Náš zamestnávateľ nám v zmluve uviedol 50% z hodinovej mzdy. V pracovnom pomere som od 1. 4. a doposiaľ som väčšinu práce vykonávala za úkolovú mzdu, ktorá je vyššia ako hodinová mzda. Mal by mi zamestnávateľ vypočítať príplatok z priemernej mzdy, ako je to stanovené v zákonníku práce alebo je v poriadku hodinová mzda? Ďakujem.

Odpoveď: Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok?

Dobrý deň. 

Zákonník práce ustanovuje „50% priemerného zárobku zamestnanca“ ako minimálnu zákonnú výšku mzdového zvýhodnenia za prácu vo sviatok, na ktorú má zamestnanec právny nárok v prípade, ak za prácu vo sviatok nebude čerpať náhradné voľno, alebo nejde o vedúceho zamestnanca, s ktorým je mzda už dohodnutá s prihliadnutím na prípadnú prácu vo sviatok.

V kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve je možné v rámci mzdových podmienok dohodnúť vyššie, prípadne diferencované vyššie sadzby mzdových zvýhodnení za prácu vo sviatok, napr. podľa charakteru sviatku, počas ktorého zamestnanec musel pracovať.

Z uvedených dôvodov v pracovnej zmluve musí byť uvedená výška príplatku za prácu vo sviatok v súlade so zákonom ako priemerný zárobok zamestnanca.  

Trápi vás "Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok? (Pracovné právo)

Dobrý deň, som profesionálny vodič a väčšinu svojej práce vykonávam mimo Slovenska. Chcel by som sa opýtať, či mi právne prislúcha 100% príplatok za prácu počas sviatku, ak v dôsledku zákazu jazdy pre kamióny nemôžem vykonávať jazdy a zdržujem sa mimo Slovenska. Naša mzdová účtovníčka mi povedala, že pokiaľ nejazdím a stojím, nárok na príplatok nemám. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok?

(odpoveď odoslaná: 19.02.2024)

Dobrý deň,

ak ste mimo SR a nemôžete jazdiť pre zákaz počas sviatku, nemôžete to brať ako vykonanú prácu. Ak nevykonávate prácu, tak za prácu vo sviatok nemáte nárok na 100% príplatok. Na príplatok za sviatok má len ten zamestnanec, ktorý vo sviatok pracuje. 

Podľa § 122 ods. 1 Zákonníka práce, "Za prácu vo sviatok zamestnancovi patrí dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 100 % jeho priemerného zárobku. Mzdové zvýhodnenie patrí aj za prácu vykonávanú vo sviatok, ktorý pripadne na deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni."

Podľa § 122 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorý nepracoval preto, že sviatok pripadol na jeho obvyklý pracovný deň, patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, ak mu mzda ušla pre sviatok. U zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa sviatok, ktorý pripadne na jeho obvyklý pracovný deň, považuje za odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda. Tomuto zamestnancovi náhrada mzdy za sviatok nepatrí. V kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve možno dohodnúť, že aj u zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa bude postupovať podľa prvej vety."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Pracujem vo firme, kde máme aj nočné zmeny. Začíname v pondelok večer o 22:00 (na 7,5 hodiny) a končíme v sobotu ráno o 6:00. Zamestnávateľ nám však neplatí príplatok za sobotu. Tvrdí, že je to piatočná zmena a príplatok nám nepatrí. Ďakujem.

Odpoveď: Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok?

(odpoveď odoslaná: 28.08.2020)

Dobrý deň,
podľa § 112a ods. 3 Zákonníka práce Na pracoviskách s nočnými zmenami sa na účely odsekov 1 a 2 sobota začína hodinou zodpovedajúcou nástupu pracovnej zmeny, ktorá v pracovnom týždni nastupuje podľa rozvrhu zmien ako prvá ranná zmena, a končí uplynutím 24 hodín od jej začiatku.

Takže podľa môjho právneho názoru, by ste nárok na príplatok za sobotu mali, ak by ste nastupovali v pondelok o 6:00, teda na rannú zmenu. Potom, ak by ste nastúpili v sobotu o 6:00, ako ranná zmena, mali by ste nárok na príplatok.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aký môže byť príplatok za prácu vo sviatok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.