POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Prešov

Otázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

Dobrý deň, mám jednu otázku. Je možné prepísať v katastri nehnuteľnosti nebytový priestor na bytový?

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

Dobrý deň, v zmysle § 85 ods. 1 stavebného zákona, stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby. Zmenu užívania stavby ste povinný požiadať príslušný stavebný úrad. Po získaní stavebného povolenia, vykonaní nariadených stavebných úprav a získaní kolaudačného rozhodnutia, môžete požiadať o prepis v katastri nehnuteľností.

 

Pozor však na to, že nie každý nebytový priestor spĺňa požiadavky na to, aby bol zmenený na byt. Napríklad svetlo technické požiadavky nemusíte vôbec spĺňať a neurobíte s tým v podstate nič. 

Trápi vás "Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, vlastním drevenú chatku, vedľa ktorej som postavila murovaný záhradný sklad. Chcela by som tento sklad zmeniť na chatu. Sklad je postavený ako vedľajšia stavba na ohlásenie do 25 m². Ďakujem.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2022)

Dobrý deň,
nakoľko v tomto prípade zrejme dôjde k takej zmene stavby, ktorým sa mení vzhľad stavby, mení sa aj spôsob užívania stavby, bude nutné podať žiadosť o stavebné povolenie. Ohlásenie pri týchto stavebných úpravách nebude postačovať (§ 55 ods. 2 písm. c) Stavebného zákona). K tomu budete potrebovať všetky relevantné doklady, pričom ich zoznam Vám oznámia na miestne príslušnom stavebnom úrade.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, som vlastník pozemku a budovy, ktorá je vedená ako nebytový priestor (kancelárie). Je možné zmeniť využívanie stavby na rodinný dom? Ďakujem za odpoveď. Martina

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 01.12.2021)

Dobrý deň,

po prečítaní Vašej otázky, si k nej dovoľujem uviesť nasledovný právny názor :

Vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 85 stav. poriadku platí :

"Zmena v užívaní stavby
(1) Stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84.
(2) Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby, prerokuje stavebný úrad pri stavebnom konaní a po jej dokončení vykoná kolaudáciu zmeny stavby. Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby spočívajúcou v stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby a nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, môže prerokovať stavebný úrad v spojenom konaní o zmene v užívaní stavby podľa odseku 1.
(3/ Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmenách podľa odseku 1 a 2, stavebný úrad nepovolí, ak sú v rozpore so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že nehnuteľnosť je možné užívať len na účel uvedený v stav. povolení resp. vydanom kolaudačnom rozhodnutí. Na uvedené konanie sa primerane vzťahujú ustanovenia stav. poriadku §§ 76 až 84.

Vo veci odporúčame najprv kontaktovať obec, či toto Vaše rozhodnutie o zmene účelu užívania stavby je v súlade s územnoplánovacou dokumentáciou obce. Následne kontaktovať projektanta a podať žiadosť na stav. úrad o zmenu účelu užívania stavby.

 


Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Vlastním vinársky domček, ktorý má pridelené súpisné číslo a je evidovaný ako nebytový priestor. Chcel by som ho mať označený ako bytový, teda ako sezónne alebo celoročne obývateľný priestor. Môžete mi prosím poradiť, aký postup a ktoré úkony sú potrebné k tomu, aby sa tento status zmenil?

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 16.12.2020)

Dobrý deň,
musíte požiadať stavebný úrad o zmenu účelu užívania stavby. Stavebný úrad môže rozhodnúť o tom, že sa mení účel stavby z pôvodného na nový účel - na bývanie. Odporúčam sa informovať na tamojšom stavebnom úrade, akú majú v tomto prax a podľa toho postupovať. Možno od Vás budú vyžadovať aj nejaké stavebné úpravy. Preto je lepšie sa informovať priamo na úrade.

Riešilo by sa to v stavebnom konaní. 


Trápi vás "Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem prerobiť starú maštaľ na ubytovacie priestory. Maštaľ je v mojom vlastníctve a pozemok je obecný. Ďakujem, Peter.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 30.09.2020)

Dobrý deň,

z otázky predpokladáme, že súčasnú hospodársku budovu chcete prestavať na priestory, v ktorých sa bude poskytovať ubytovanie, teda išlo by o priestory, v ktorých by ste vykonávali podnikanie - poskytovanie ubytovania.

Z pohľadu stav. poriadku to možné je. Otázkou je či príslušné orgány Vám schvália výstavbu resp. prestavbu priestorov.

Z pohľadu stav. poriadku platí ust. § 58, podľa ktorého stavebník musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 tohto zákona, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu (napr. nájomná zmluva, dohoda o budúcej kúpnej zmluve a pod.).

Stavebné povolenie v zmysle ust. stav. poriadku je samozrejmosťou.

Odporúčame súčasne oboznámiť sa s ust. vyhl. č.  532/2002 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, ktorej sa týka aj ubytov. zariadení.


Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. S priateľom plánujeme otvoriť detské centrum v dome, ktorý sme si prenajali. Momentálne je tento dom vedený ako bytový priestor. No dozvedeli sme sa, že ak chceme podnikanie realizovať, potrebujeme ho zmeniť na nebytový priestor. Je to skutočne tak, aj keď ide o detské centrum, kde deti bežne žijú, jedáva, spia a hrajú sa? Ak by sme museli priestor zmeniť, ako by sme mali postupovať v prípade, že domom nevlastníme a majiteľka sa nechystá na takúto zmenu? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 18.08.2020)

Dobrý deň,
nie je to až také jednoduché, aby ste mohli otvoriť detské centrum, ak ste si prenajali rodinný dom, ktorý je bytovým priestorom.

Podľa ust. § 85 stav. poriadku platí :

"Zmena v užívaní stavby
(1)Stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84."
 
Ak zmluvu o nájme máte uzatvorenú, táto nie je dostatočným podkladom k tomu, aby detské centrum mohlo byť v uvedenom dome.
 
Odporúčame kontaktovať obec, či táto Vaša vízia v konkrétnom mieste je reálna, kontaktovať stav. úrad., autoriz. architekta na zmenu priestorov na konkrétny účel, hygienu, na zistenie podmienok detského centra, a pod. Predovšetkým zmluva o nájme nebude postačovať pre vybavovanie vecí, ale splnomocnenie od vlastníka nehnuteľnosti a samozrejme samostatná zmluvy o vyporiadaní nákladov na úpravu nehnuteľnsoti na Váš účel, ak by došlo ku skončeniu nájmu.
 
 

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Rád by som sa informoval, či je možné a aké sú právne požiadavky pri transformácii nebytových priestorov (konkrétne kancelárií alebo ich časti v kancelárskej budove) na zdravotnícke priestory, napríklad ambulanciu. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 15.05.2020)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že nie ste vlastníkom predmetných priestorov, preto okrem písomného súhlasu vlastníka nehnuteľnosti budete potrebovať súhlas hygieny - prísl. reg. úradu verejného zdravotníctva a následne požiadať o stav. povolenie podľa rozsahu potreby stav. prác.

Odporúčame najprv získať súhlas vlastníka nehnuteľnosti a zistiť potrebné podmienky na reg. úrade verej. zdravotníctva.


Trápi vás "Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám jednu otázku. Chceli by sme si s priateľkou založiť čajovňu a prevádzkovať ju súkromne, prostredníctvom rezervácií a poukážok. Je nutná rekolaudácia bytových priestorov pre tento účel, alebo je možné prevádzkovať tento typ čajovne aj v bytových priestoroch? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 03.11.2019)

Dobrý deň,

z otázky vyplýva, že chcete prerobiť bytové priestory na nebytové.

Podľa ust. § 85 stav. poriadku platí, že stavbu je možné užívať len na účel, na ktorý bolo vydané kolaudačné rozhodnutie (citujeme) :

"(1) Stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84."

Z otázky predpokladáme, že ide o bytový dom, preto na prestavbu bytových priestorov budete potrebovať súhlas vlastníkov bytov v zmysle ust. zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, súhlas vlastníkov bytov bude aj podkladom ´resp. prílohou k žiadosti o vydanie stav. povolenia, a následne na uvedenie priestorov do prevádzky aj povolenie a súhlas úradu verejného zdravotníctva (povolenie hygienika) v zmysle ust. § 13 ods. 4 zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. 

Odporúčame najprv osloviť a získať súhlas vlastníkov bytov v súlade s ust. zákona o vlastníctve bytov.
 


Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, vlastním rodinný dom, pri ktorom je v katastri evidovaná aj vedľajšia budova, ktorá slúžila ako garáž, resp. nebytový priestor. Túto časť sme prestavali na obytný dom. Ako môžeme túto zmenu zapísať alebo prekvalifikovať na rodinný dom? Ďakujem.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 07.08.2019)

Dobrý deň, 

na to, aby ste nebytovú budovu prekvalifikovali na bytovú budovu, potrebujete súhlas stavebného úradu, na podklade ktorého môžete potom vykonať aj zmenu v katastri nehnuteľností. Odporúčam podať žiadosť o stavebné povolenie (resp. dodatočné stavebné povolenie). Po vykonaní stavebným úradom nariadených úprav a vydaní kolaudačného rozhodnutia, môžete vykonať aj prepis v katastri.


Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Prosím vás, ako môžem zmeniť nebytový priestor na zdravotnícke zariadenie (fyzioterapia-rehabilitácia)? Stačí prehlásenie na stavebnom úrade, že priestor vyhovuje daným účelom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 21.06.2019)

Dobrý deň,

podľa ust. § 85 stavebného poriadku platí, že "stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84."

Na uvedenie priestorov do prevádzky budete potrebovať aj povolenie regionálneho úradu verejného zdravotníctva (http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=section&id=6&Itemid=58).

Odporúčame samotný zámer prestavby najprv konzultovať s odborníkom na Vami uvedený účel využitia stavby, teda či stavba aj po prestavbe a príslušných úpravách bude dostatočná z hľadiska jej umiestnenia a následného potencionálneho využívania zákazníkmi (architekt, reg. úrad verejného zdravotníctva, súhlas vlastníka nehnuteľnosti).


Trápi vás "Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, nedávno sme zakúpili dom, ktorý má na záhrade stodolu s popisným číslom, v katastri zapísanú ako hospodársku budovu. Plánujem ju premeniť na podnikateľský priestor a umiestniť tam súkromnú saunu s vírivkou. K tomu je potrebné vykonať len rekonštrukciu bez dispozičných zmien a zabezpečiť prívod vody a elektrického kúrenia. Mohli by ste mi poradiť, ako mám postupovať, aby som túto zmenu zaznamenali aj na katastri? Mám začať so žiadosťou o stavebné povolenie a vypracovaním projektu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?

(odpoveď odoslaná: 31.05.2019)

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

Podľa ust. § 85 stavebného poriadku platí, že "stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84.

Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby, prerokuje stavebný úrad pri stavebnom konaní a po jej dokončení vykoná kolaudáciu zmeny stavby. Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby spočívajúcou v stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby a nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, môže prerokovať stavebný úrad v spojenom konaní o zmene v užívaní stavby podľa odseku 1. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmenách podľa odseku 1 a 2, stavebný úrad nepovolí, ak sú v rozpore so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie."

T. j. : Vo veci musíte podať žiadosť o stavebné povolenie podľa § 58 stavebného poriadku , kedy bude na základe podkladov a dokladov zmenený aj účel využitia stavby. K žiadosti o stav. povolenie budete musieť samozrejme predložiť aj projektovú dokumentáciu. 

Odporúčame samotný zámer  prestavby najprv konzultovať s odborníkom na Vami uvedený účel využitia stavby, teda či stavba aj po prestavbe a príslušných úpravách bude dostatočná z hľadiska jej umiestnenia a následného potencionálneho využívania zákazníkmi.

Po kolaudácii stavby pokiaľ nedôjde k zmene vlastníka, zmene rozlohy a usporiadania stavby požiadate katastrálny odbor o vykonanie záznamu podľa ust. § 34 zákona o katastri nehnuteľnosti, ku ktorému priložíte kolaudačné rozhodnutie prípadne aj geom. plán ak dôjde k zmenám v rozlohe pozemkov a druhu stavby (hospodárska budova na budova obchodu a služieb podľa vyhl. č. 461/2009 Z.z. ktorou sa vykonáva zákon o katastri nehnuteľností).

 

 

 

 

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zmeniť nebytový priestor na bytový ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.