Máte
otázku?

Tlačivo dohody o zúžení BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Tlačivo dohody o zúžení BSM

Dobrý deň, prosím o radu, či existuje samostatné tlačivo: dohoda o zužení zákonom stanoveného rozsahu bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Nepodarilo sa mi nájsť na internete podobný vzor. Som ženatý a žiadam o hypotéku na moje meno. Moja manželka s tým súhlasí a bolo mi povedané, že potrebujem potvrdenie od notára s podpisom mojej manželky. Ďakujem.

Odpoveď: Tlačivo dohody o zúžení BSM

Dobrý deň, tlačivo dohody o zúžení BSM neexistuje, takáto dohoda musí byť urobená formou notárskej zápisnice, inak je neplatná.

 

 

Trápi vás "Tlačivo dohody o zúžení BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Tlačivo dohody o zúžení BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Ak som vlastníčkou domu, na ktorom mám aj hypotekárny úver, ktorý sama splácam, a rozhodla by som sa vydať za priateľa, ktorý u mňa už býva. Čo je potrebné urobiť, aby som v prípade rozvodu nemusela jeho podiel vyplácať z úverových splátok, ktoré budem aj naďalej sama zaisťovať aj počas manželstva? Ako je možné tento prípad vopred ošetriť? Mám jasno v tom, že na dom nebude mať právo, keďže ja som jeho vlastníčkou. Ale čo keď budem naďalej sama pokrývať celý úver a v prípade rozvodu by som ho aj tak musela vyplácať. Žiaľ, doba je zlá a nikdy neviete, čo život prináša. Preto by som túto situáciu rada mala bezproblémovú. V súčasnosti celú splátku pokrývam sama a aj po uzavretí manželstva by som ju chcela pokračovať v hradení aj sama. S priateľom máme dve spoločné deti. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Tlačivo dohody o zúžení BSM

(odpoveď odoslaná: 14.10.2020)

Dobrý deň,
ruiešením vo Vašom prípade je po uzatvorení manželstva spísať dohodu o zúžení BSM, ktorú povinne zo zákona musí spísať notár :

Podľa ust. § 143a Obč. zákonníka platí :
"(1) Manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku.
(2) Manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva.
(3) Dohoda podľa odsekov 1 a 2 vyžaduje formu notárskej zápisnice. Manželia sa môžu voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Tlačivo dohody o zúžení BSM (Spoluvlastníctvo)

Som ženatý, ale kvôli rodinným nezhodám sme sa s manželkou rozhodli žiť oddelene. Chcem si kúpiť vlastnú nehnuteľnosť a rozvod vyriešiť dodatočne. Plánujem vybaviť kúpu (cez hypotéku) v spolupráci s Vašou kanceláriou prostredníctvom notárskej zápisnice, ktorá by zúžila BSM a ja by som tak bol jediným vlastníkom budúcej nehnuteľnosti. Rozumiem, že banka v takomto prípade vyhotoví úverovú zmluvu iba na moje meno a podpis manželky ako spoluručiteľky by údajne nepožadovala. Manželka s týmto postupom súhlasí a je ochotná podpísať notársku zápisnicu a neuplatňovať nárok na nehnuteľnosť, ktorú si kúpim za svoj úver. Avšak má obavy, že keď príde na rozvod a vyrovnanie BSM, nechce, aby sa na ňu vzťahovala polovica dlhu voči banke, ktorý vznikol ešte počas manželstva. Plánujeme podeliť si majetok, no ako je to s dlhmi? Vzťahuje sa na ňu automaticky polovica môjho dlhu (hypotéky) aj keby nebola označená ako spoluručiteľka? Je možné toto upraviť tak, aby som mohol manželku ubezpečiť, že tento postup pre ňu nepredstavuje žiadne budúce riziko?

Odpoveď: Tlačivo dohody o zúžení BSM

(odpoveď odoslaná: 17.01.2017)

Dobrý deň, uvedený problém vyriešite tak, že spíšete notársku zápisnicu o zúžení BSM nielen k nehnuteľnosti ale aj k úveru. 


Podotázka: Tlačivo dohody o zúžení BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako je to pri zúženom BSM pri podávaní žiadosti o rozvod? Zahrňuje sa toto potvrdenie priamo do žiadosti o rozvod alebo sa pridáva dodatočne na výzvu súdu? Ďakujem.

Odpoveď: Tlačivo dohody o zúžení BSM

(odpoveď odoslaná: 07.02.2016)

Dobrý deň, rozvod manželstva a vyporiadanie BSM po rozvode sú dve odlišné súdne konania. Pri rozvode manželstva súd neskúma majetkové pomery účastníkov konania (s výnimkou pre účely určenia výživného na maloleté deti). Pri rozvode súd skúma či sú vzťahy medzi manželmi vážne narušené a trvalo rozvrátené. Až pri vyporiadaní BSM po rozvode (či už súdne alebo mimosúdne) bude podstatná otázka zúženia BSM. V tomto konaní sa totiž určuje tzv. masa BSM (majetok patriaci do BSM). Pre toto konanie je podstatné či bolo BSM počas trvania manželstva zúžené a akým spôsobom. Preto spolu s návrhom na rozvod manželstva nie je potrebné podávať i potvrdenie o zúžení BSM (notársku zápisnicu).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Tlačivo dohody o zúžení BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.