Máte
otázku?

Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Zahraničie

Otázka: Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku

Dobrý deň! Obraciam sa na Vás s nasledujúcou situáciou. Môj manžel a ja máme slovenské občianstvo a žijeme v Rakúsku. Rozvod budeme mať na Slovensku 02. 02. 2017. Chcela by som sa Vás opýtať, ako sa bude majetok rozdeľovať. Vlastníme v Rakúsku byt a môj manžel tiež vlastní firmu. Vopred Vám ďakujem za odpoveď! Denisa S.

Odpoveď: Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku

Dobry den, podľa v súčasnosti platných zákonov (aj napriek tomu, že rozvod prebehne na Slovensku), nie je možné, aby ste sa vysporiadali na Slovensku. Konanie o vysporiadanie majetku budete musieť riešiť v Rakúsku.

Trápi vás "Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku (Rozvod)

Dobrý deň, s manželom žijeme 18 rokov v Rakúsku. Oba máme tu trvalé bydlisko, pracujeme, naše dieťa, ktoré sa tu narodilo, navštevuje strednú školu. V Rakúsku vlastníme byt a máme finančnú hotovosť. Obaja sme slovenskí občania. Môžeme podať žiadosť o rozvod aj v Rakúsku, keď sme uzavreli manželstvo na Slovensku? Bude sa na nás vzťahovať rakúsky právny poriadok? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku

(odpoveď odoslaná: 10.02.2024)

Dobrý deň,

áno, môžete podať návrh na rozvod aj v Rakúsku, nakoľko v zmysle nariadenia NARIADENIE RADY (ES) č. 2201/2003 z 27. novembra 2003 o súdnej právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a vo veciach, č. 3 písm. a) je na konie o rozvode manželstav príslušný súd toho štátu, na ktorého území majú manželia obvyklý pobyt.

Vzhľadom na to, čo uvádzate, je zrejmé, že miestom vášho obvyklého pobytu je Rakúsko, tu ste si vybudovali väzby, máte tu za tie roky svoje zázemie, domov, lekárov a pod a rovnako aj vaše dieťa. Pokiaľ ide o právo, podľa ktorého by súd rozhodoval, bolo by to rakúske právo. Vy si však môžete dohodou s manželom určiť za rozhodné právo aj právo slovenské, nakoľko ste slovenskými štátnymi príslušníkmi. Takúto dohodu o voľbe práva však je potrebné potom predložiť rakúskemu súdu spolu s návrhom na rozvod.  V opačnom prípade, ak si právo nezvolíte, bude rakúsky súd rozhodovať podľa svojho práva. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku (Rozvod)

Dobrý deň! Potrebujem právne poradenstvo a veľmi by mi pomohlo, ak by ste mi vedeli poskytnúť radu. Chcem sa dozvedieť viac o mojich právach v Rakúsku. 1. V Rakúsku som uzavrela nájomnú zmluvu. Meno a adresa majiteľky boli uvedené v zmluve, avšak zmluvu podpísal jej syn, ktorý do podpisu zadapoval meno svojej matky a tiež podpísal v mene jej. Hoci matka súhlasila, teraz sa obávam, či je nájomná zmluva vôbec platná bez písomného splnomocnenia medzi matkou a synom. Je v takomto prípade nutné, aby splnomocnenie bolo overené notárom? 2. Moja rakúska spoločnosť zvyčajne poskytuje byty pre svojich zamestnancov, ale v mojom prípade som bola nútená prenajímať si izbu, nakoľko nemali voľný byt. Osobné oddelenie mi pomáhalo pri hľadaní a odporučilo mi kontakt na prenájom. Kontaktné informácie som získala od referentky osobného oddelenia a cena nájomného a dátum prevzatia izby boli dohodnuté prostredníctvom SMS a e-mailu. Tri dni pred stanoveným dátumom nástupu som zavolala majiteľke bytu, ktorá potvrdila rezerváciu bez problémov. Keď som však prišla na danú adresu do Rakúska, bola som informovaná, že budem musieť zaplatiť viac na nájomné, než sme sa dohodli cez SMS a e-mail, keďže bola medzitým obnovená podlaha. Odmietať platiť viac som odmietla a majiteľka ma z bytu vykázala. Odmietla uznať našu dohodu a nútila ma okamžite izbu opustiť a prenocovať v hoteli. Chcem teraz tento problém riešiť právnou cestou a požiadať o kompenzáciu od majiteľky bytu. Ďakujem Vám za Vašu pomoc. S pozdravom.

Odpoveď: Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku

(odpoveď odoslaná: 17.11.2016)

Dobry den, Vas problem nie je mozne riesit podla slovenskych pravnych predpisov. Budete sa musiet obratit na advokata v Rakusku, nakolko nasa advokatska kancelaria sa nezaobera rakuskym pravom.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod na Slovensku majetok v Rakúsku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.