POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Prístupová cesta, ako máme postupovať ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Žilina

Otázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

Ak 18 majiteľov pozemku súhlasí a podpísali zmluvu o vecnom bremene a jeden spoluvlastník nesúhlasí, je možné ho dať na súd? Týka sa to bremena na prechod k pozemkom, iná cesta k nim nevedie a roky sa využívajú na prechod. Jednej spoluvlastníčke nevadí, že sa cez jej pozemok prechádza, avšak nechce to mať na papieri. Bez prístupovej cesty nie je možné tam postaviť chatky. Po tomto neoficiálnom polnom chodníku chodia aj policajti, hasiči. S vlastníčkou pozemku sa nedokážeme dohodnúť a ona ho ani nepredá. Tento pozemok dokonca ani nevyužíva a býva až 300 kilometrov ďaleko. Skutočnosť, že sa nám nepostaví, berieme ako snahu robiť nám napriek. Rádi by sme požiadali o stavebné povolenie, preto sa Vás chceme opýtať, ako máme postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

Dobrý deň, v zmysle ustálenej judikatúry musia byť všetci podieloví spoluvlastníci účastníkmi zmluvy, ktorou sa zriaďuje vecné bremeno na spoločnej nehnuteľnosti. Nestačí ak niektorí zo spoluvlastníkov iba prejavia súhlas so zriadením vecného bremena. Na druhej strane, však nemôžete nikoho nútiť, aby podpísal zmluvu, ktorú podpísať nechce. Rovnako ju nemôžete nútiť, aby zaťažila svoj spoluvlastnícky podiel vecným bremenom. Z toho dôvodu by som Vám odporúčal znovu pokúsiť mimosúdne presvedčiť poslednú spoluvlastníčku o dôležitosti podpisu zmluvy o zriadení vecného bremena, najmä v prípade, že so samotným zriadením vecného bremena súhlasí (len to nechce mať na papieri).

Trápi vás "Prístupová cesta, ako máme postupovať ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, pri stavbe nového domu potrebujem vyriešiť prístupovú cestu. Mohli by ste mi, prosím, presne povedať, či je nevyhnutné, aby prístupová cesta umožňovala príjazd autom, alebo či môže ísť aj o pešiu zónu? A akú minimálnu šírku by takáto cesta mala mať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 21.03.2024)

Dobrý deň,

v zmysle § 7 ods. 1 a ods. 2 Vyhlášky č. 532/2002 Z. z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu sa vyžaduje, že stavba musí mať kapacitne vyhovujúce pripojenie na pozemné komunikácie, prípadne na účelové komunikácie a pripojenie stavby na pozemné komunikácie musí svojimi rozmermi, vyhotovením a spôsobom pripojenia vyhovovať požiadavkám bezpečného užívania stavby a bezpečného a plynulého prevádzkovania na priľahlých pozemných komunikáciách. Podľa druhu a účelu stavby musí pripojenie spĺňať aj požiadavky na dopravnú obsluhu, parkovanie a prístup a použitie požiarnej techniky.

Ďalej čo sa týka šírky prístupovej cesty tak tá je presne uvedená v norme STN 73 6110, ktorá ustanovuje, že k rodinným domom sa využívajú obslužné miestne komunikácie, ktoré sa rozdeľujú na tri kategórie: C1, C2 a C3. Najužšou z týchto komunikácií je kategória C3. Šírka jedného jazdného pruhu tejto komunikácie je 2,75 m. Jazdný pruh nemusí mať krajnicu. Z toho vyplýva, že minimálna šírka dvojpruhovej cesty bez krajnice je 5,5 m. Pri C2 je šírka jazdeného pruhu 3 m a C1 je šírka jazdeného pruhu 3,25 m. Pričom jazdný pás jednopruhový sa môžu navrhnúť iba na komunikáciach s dĺžkovým obmedzením najviac 100 m alebo tam je kde je spojený s parkovaním. Cesta kategórie C3 je však absolútne minimum a záleží vždy od konkrétnej situácie, či ju možno použiť a kde. Chýbajú jej krajnice a nie je tu pruh pre peších (chodník). Možno ju teda použiť len, ako prístupovú komunikáciu k niekoľkým domom, ak nie je iná možnosť.  

V zmysle vyššie uvedeného teda potrebujete mať zabezpečenú prístupovú cestu k rodinnému domu aj pre automobil, nakoľko máte povinnosť, aby stavba bola vybavená aj odstavným a parkovacím stojiskom a minimálna šírka prístupovej cesty je 2,75 m. Odporúčam Vám však vyhradiť si aspoň 3,5 m nakoľko pri stavbe budete potrebovať zabezpečiť aj prístup väčších stavebných vozidiel. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je pri vybavovaní stavebného povolenia a územného konania potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov danej nehnuteľnosti. Konkrétne sa jedná o vybudovanie prístupovej cesty, ktorú vlastní viacero osôb. Má byť táto zostava súhlasov úplná, alebo je dostatočná väčšina, ako to uvádza Občiansky zákonník v paragrafe 139? Pracovníčky stavebného úradu tvrdia, že napriek tomu, čo je uvedené v Občianskom zákonníku, postupujú podľa stavebného zákona a ten údajne vyžaduje 100-percentný súhlas. V stavebnom zákone som však o tomto nenašiel žiadne zmienky. Vopred vám ďakujem za váš čas.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 21.08.2023)

Dobrý deň, áno, je to tak ako uvádza zamestnanec stav. úradu. Uvedené vyplýva z ust. § 59 stavebného poriadku /citujeme/ :

"Účastníci stavebného konania (1) Účastníkmi stavebného konania sú: a) stavebník, b) osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté, c) ďalšie osoby, ktorým toto postavenie vyplýva z osobitného predpisu,1g) d) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba, e) projektant v časti, ktorá sa týka projektu stavby. (2) Účastníkmi stavebného konania podľa odseku 1 písm. b) nie sú nájomcovia bytov a nebytových priestorov."

 


Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcel by som sa poradiť. Máme obdĺžnikový pozemok, ktorý by sme radi rozdelili na tri časti. Na jednej by bola súčasná nehnuteľnosť so záhradou - jeden majiteľ, na druhej by sa staval ďalší rodinný dom - druhý majiteľ. Tretiu časť, o šírke 3 metre, ktorá by súbežne s týmito dvoma parcelami, by sme chceli určiť ako prístupovú cestu. Iná prístupová cesta nie je možná. Cesta by bola hneď vedľa prvého rodinného domu. Chcem sa opýtať, či stačí túto prístupovú cestu zapísať v katastri nehnuteľností v podiele pre vlastníkov pol na pol, alebo ju treba ešte nejako právne upraviť (špeciálne klasifikovať ako súkromná cesta?), aby sa nestalo, že ak prvý rodinný dom zmení majiteľa, tento nový majiteľ nám nezabrání v prejazde, aj keď získa len polovičný podiel na tejto parcele. Ďakujem vopred za prípadnú odpoveď a prajem ešte pekný deň.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 10.08.2023)

Dobrý deň, áno, existuje právne riešenie problému, na realizáciu ktorého budete potrebovať geometrický plán na rozdelenie pozemku vrátane vytýčenia prístupovej cesty pre nehnuteľnosti, a následne by ste spísali dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva s dohodou o vzniku vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu a prejazdu /pešo a autom/. S/časne v predmetnej dohode by ste vyrovnali svoje prípadné finančné nároky podľa geom. plánu. Geom. plán spolu s dohodami bude podkladom pre zápis do katastra nehnuteľností.

Vo veci vypracovanie  geom. plánu musíte kontaktovať autorizovaného geodeta a na vypracovanie dohôd odporúčam kontaktovať advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Prístupová cesta, ako máme postupovať ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, kúpil som starú nehnuteľnosť, ktorá je približne 80 rokov stará. V minulosti obec pred mojim domom (po jeho postavení) postavila chodník z betónových kociek, ktorý je zalitý asfaltom, a má obrubník s výškou takmer 17 cm. Samozrejme, ešte predtým existoval vjazd. Avšak, nový chodník už žiadne miesto pre vjazd neposkytuje. Keď som požiadal obec, či si môžem vybudovať nájazdový obrubník, obec od mňa vyžaduje projekt s povolením na vjazd na miestnu komunikáciu. Toto sa mi zdá byť však finančne náročné. Zdá sa mi čudné, že by som musel žiadať o povolenie na vjazd na dom, ktorý bol postavený pred mnohými rokmi. Ďakujem.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 15.02.2023)

Dobrý deň, áno, je to tak ako uvádzate v otázke, čo vyplýva z ust. § 3b/ ods. 1 zákona o pozemných komunikáciách :

"O pripájaní pozemných komunikácií, zriaďovaní vjazdov z cesty alebo miestnej cesty na susedné nehnuteľnosti, o úpravách alebo zrušení pripojenia pozemných komunikácií a vjazdov z cesty alebo miestnej cesty na susedné nehnuteľnosti rozhoduje s ohľadom na ochranu dotknutej pozemnej komunikácie a na bezpečnosť premávky na nej príslušný cestný správny orgán." /naša pozn. okresný úrad/.

Na stránke Ministerstva vnútra sa nachádza vzor podania žiadosti vo Vašej veci.


Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, Rozdeľovali sme pozemok na dva diely v pomere 1/3 a 2/3. Pozdĺž pozemku je prístupová komunikácia, ktorá je rozdelená v pomere 1/2; každý vlastník vlastní polovicu cesty. Toto bolo takto dohodnuté a zakotvené v zmluve. O niekoľko mesiacov neskôr nás oslovil majiteľ 1/3 pozemku s tým, že cesta by mala byť rozdelená tiež v pomere 1/3, a nie 1/2. Tým by sa jeho pozemok zväčšil a my by sme v tom prípade boli vlastníkmi 2/3 komunikácie. Rada by som sa preto opýtala, v akom pomere sa delí príjazdová komunikácia. Mali by sme byť vlastníkmi 1/2 alebo 2/3 príjazdovej komunikácie? Musíme kvôli týmto podielom znovu rozdeľovať pozemok? Najradšej by sme to nechali rozdelené tak, ako to je teraz. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď a Váš čas. Pekný deň praje, Veronika

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2022)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že pozemok bol rozdelený geom. plánom na dve parcely z pôvodnej a to v podieloch 1/3 a 2/3 k celku. Následne bola spísaná dohoda o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva, ktorá bola zavkladovaná do katastra nehnuteľností.
K pozemkom resp. okolo pozemkov vedie prístupová cesta, ktorá nebola predmetom vyporiadania a podiely spoluvlastníkov sú po 1/2 k celku, teda v pôvodnom stave.

V otázke uvádzate, že vlastník 1/3 pozemku chce svoj podiel na prístupovej ceste v pomere 1/3, pričom teraz je podiel. spoluvlastníkom v pomere 1/2 k celku, uvádzame, že ak by sa jeho pomer zmenil na 1/3, tento podiel by bol logicky menší ako 1/2 k celku.

Uvádzame, že požiadavka vlastníka 1/3 pozemku, aby došlo aj k zmene podielov na ceste nie je logická, lebo ide o prístupovú cestu, ktorá zabezpečuje prístup na obidva pozemky. Sme názoru, že nie je právny dôvod meniť podielové spoluvlastníctvo resp. podiely vlastníkov na prístupovej ceste.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ak je na prístupovej ceste a príslušnom pozemku zriadené vecné bremeno práva prechodu a prejazdu k mojej nehnuteľnosti - domu, musím žiadať majiteľa tohto pozemku o povolenie na výstavbu prístupovej cesty? Alebo môže namietať proti použitým stavebným materiálom (napríklad zámková dlažba)?

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že vecné bremeno spočívajúce v práve prechodu a prejazdu je zriadené vo Váš prospech ako osoby oprávnenej z vecného bremena. Ak chcete predmetnú prístupovú cestu upraviť a použiť určitý stavebný materiál, je potrebné sa dohodnúť s osobou povinnou z vecného bremena - vlastníkom pozemku, aký stavebný materiál na úpravu cesty použijete. Je vecou dohody s vlastníkom pozemku, či úprava cesty sa bude realizovať výlučne na Vaše náklady, alebo aj na náklady vlastníka pozemku. Súčasne je potrebné podať ohlásenie drobnej stavby na príslušný stavebný úrad - obec a to Vami v súlade s ust. § 57 stavebného poriadku. K ohláseniu drobnej stavby pripojíte súhlas vlastníka pozemku s realizáciou úpravy prístupovej cesty, čo vyplýva z ust. § 58 ods. 2 stav. poriadku s odkazom na ust. §  139 ods. 1 stav. poriadku.
Trápi vás "Prístupová cesta, ako máme postupovať ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, vlastním pôdu, na ktorej sú vymerané stavebné parcely. Prístup z cesty mám len k prvej parcele, k ostatným parcelám nemám žiadny iný prístup. Traja vlastníci cesty, ktorá vedie okolo mojich parciel, požadujú neprimeranú cenu za zriadenie vecného bremena. Moja pôda má rozlohu 4 956 m2 a oni žiadajú 1 458 m2 a 10 000 eur. Je možné dať túto záležitosť na súd, aby určil cenu za zriadenie vecného bremena?

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 10.01.2022)

Dobrý deň,

k zriadeniu práva nutnej cesty je potrebné v zmysle § 150o ods. 3 Občianskeho zákonníka splnenie nasledovných podmienok:

1. Vlastník stavby nie je súčasne vlastníkom priľahlého pozemku,

2. Prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak.

3. Nie sú tu okolnosti, ktoré zriadenie práva cesty vylučujú (napr. s prihliadnutím na konkrétne okolnosti prípadu právo cesty by nebolo možné zriadiť, ak by nebolo možné od vlastníka veci spravodlivo požadovať, aby cestu trpel.

Z Vašej otázky nevyplýva, že by ste boli aj vlastníkom stavby, čo je nevyhnutnou podmienkou na to, aby súd mohol o zriadení vecného bremena vo Vašom prípade na podklade Vášho návrhu rozhodnúť. Ak nie sú splnené vyššie uvedené podmienky vymedzené vo vyššie uvedenom zákonnom ustanovení, potom vecné bremeno možno zriadiť len na základe dohody medzi Vami a všetkými podielovými spoluvlastníkmi priľahlého pozemku. Súd rozhoduje o výške náhrady za zriadenie vecného bremena v spojitosti s ust. § 150o ods. 3 Občianskeho zákonníka. Ak však nie sú splnené podmienky tohto ustanovenia, o náhrade za zriadenie vecného bremena sa môžete pokúsiť len dohodnúť s vlastníkmi priľahlého pozemku, ako to predpokladá aj ust. § 151o ods. 2 Občianskeho zákonníka. Súd nemôže rozhodovať len o výške tejto náhrady. Rovnako nemožno nikoho nútiť, aby podpísal zmluvu, ktorú  podpísať nechce. Čo sa týka výšky náhrady, tá by mala byť primeraná ujme, ktorú vlastník pozemku v dôsledku zriadenia práva cesty utrpí. 


Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aká široká musí byť súkromná prístupová cesta alebo prístup k pozemku, na ktorom by sme neskôr chceli postaviť dom. Pozemok má šírku 15,10 m a dĺžku 105 m. Máme možnosť predať prednú časť pozemku od riadnej cesty o šírke 12 m a dĺžke 50 m. Zadná časť pozemku by nám zostala. Stačí prístup na zadný pozemok o šírke 3,10 m aj v prípade, že by sme tam chceli postaviť dom? S pozdravom, Magdaléna.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 18.12.2021)

Dobrý deň,
na Vami uvedenú otázku uvádzame, že ak by ste chceli predať časť pozemku a to tým spôsobom, že táto časť by bola zapísaná ako samostatná parcela na LV v KN, potom nevyhnutne budete potrebovať geom. plán na rozdelenie pozemku. V tomto smere musíte kontaktovať autorizovaného geodeta.

Pokiaľ ide o prístup. cestu, tu platí ust. §  7 vyhl. č. 532/2002 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie:

"Pripojenie stavby na pozemné komunikácie
(1)Stavba podľa druhu a účelu musí mať kapacitne vyhovujúce pripojenie na pozemné komunikácie, prípadne na účelové komunikácie.
(2) Pripojenie stavby na pozemné komunikácie musí svojimi rozmermi, vyhotovením a spôsobom pripojenia vyhovovať požiadavkám bezpečného užívania stavby a bezpečného a plynulého prevádzkovania na priľahlých pozemných komunikáciách. Podľa druhu a účelu stavby musí pripojenie spĺňať aj požiadavky na dopravnú obsluhu, parkovanie a prístup a použitie požiarnej techniky.
(3) Stavba, ak to vyžaduje jej účel, musí mať zabezpečený prístup vozidiel na zásobovanie a priestor na státie vozidiel pri nakladaní a vykladaní.
(4) Prístupové cesty k stavbe musia byť zhotovené do začatia užívania stavby."

 

V nadväznosti na ust. zákona o ochrane pred požiarmi platí ust. § 82 vyhl. č. 94/2004 Z.z. :

"Prístupová komunikácia
(1) Prístupová komunikácia na zásah musí viesť aspoň do vzdialenosti 30 m od stavby a od vchodu do nej, cez ktorý sa predpokladá zásah; ak prístupová komunikácia vedie k rodinnému domu, táto vzdialenosť môže byť najviac 50 m.
(2)Prístupová komunikácia podľa odseku 1 nemusí byť vybudovaná k samostatne stojacej stavbe, ak náklady na jej vybudovanie by boli neúmerne vysoké alebo ak sa nachádza v ťažko prístupnom mieste alebo na odľahlom mieste.
(3) Prístupová komunikácia musí mať trvale voľnú šírku najmenej 3 m a jej únosnosť na zaťaženie jednou nápravou vozidla musí byť najmenej 80 kN; do trvale voľnej šírky sa nezapočítava parkovací pruh.
(4) Vjazdy na prístupové komunikácie a prejazdy na nich musia mať šírku najmenej 3,5 m a výšku najmenej 4,5 m.
(5) Každá neprejazdná jednopruhová prístupová komunikácia dlhšia ako 50 m musí mať na konci slučkový objazd alebo plochu umožňujúcu otáčanie vozidla."

 

Odporúčame v tomto smere vzhľadom n konkrétne podmienky umiestnenia budúcej stavby kontaktovať projektanta a autorizovaného geodeta.

 


Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, je obec povinná vyasfaltovať obecnú cestu, ktorá je ťažko zjazdná, keďže táto cesta vedie k rodinnému domu, v ktorom žije osoba so zdravotným postihnutím, ktorá potrebuje častý príchod sanitky a zdravotníkov? Ďakujem.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 27.06.2021)

Dobrý deň, žiadny zákon nestanovuje obci, aby vybudovala prístupovú cestu k domu, nie je pritom podstatné, či v danom dome býva alebo nebýva osoba ZŤP. V tomto prípade ani súd nemôže súdnym rozhodnutím obci nariadiť, aby vybudovala resp. rekonštruovala cestu k rodinnému domu.

Odporúčam kontaktovať priamo obec, kde je možnosť oboznámiť sa s územným plánom obce, kde môžete zistiť, či vo Vašom prípade nie je rekonštrukcia cesty v pláne obce.


Trápi vás "Prístupová cesta, ako máme postupovať ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prístupová cesta, ako máme postupovať ? (Iné oblasti práva)

Chcela by som sa informovať. Máme prístupovú cestu k domu, ktorú využívajú aj susedia. Prístup k svojim domom majú aj z inej strany, ibaže musia investovať do úpravy pozemku. Môžem svoju prístupovú cestu, ktorú vlastním, uzavrieť rampou? Potrebujem na to povolenie? V minulosti tam bola rampa, ale pozemok ešte nebol v mojom vlastníctve a susedia ju neustále zlomili. Teraz neviem, či môžem svojvoľne uzavrieť cestu, alebo je potrebné ponechať cestu otvorenú napríklad kvôli hasičom. Táto komunikácia nie je verejná, ale je v mojom súkromnom vlastníctve. Vopred Vám ďakujem za odpoveď. Prajem Vám príjemný deň.

Odpoveď: Prístupová cesta, ako máme postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 11.11.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste sa stali vlastníčkou pozemku, cez ktorý vedie prístupová cesta aj k susedným domom. Zrejme susedia ako vlastníci svojich RD nemajú s Vami zmluvu o práve prechodu a prejazdu cez teraz už Váš pozemok, resp. nie je spísaná zmluva o zriadení vecného bremana práva prechodu a prejazdu. Pritom suseda majú k svojim nehnuteľnostiam prístup z inej strany, po iných pozemkoch, ktorý iný prístup nevyužívajú.

Nepoznáme umiestnenie Vášho pozemku, prístup. cesty, ako ani pozemkov k sused. domom. Sme názoru, že pokiaľ ste vlastníčkou prístupovej cesty, ktorá je vo Vašom výlučnom vlastníctve, vybudovanie rampy nie je riešením, lebo môže byť odstránená susedmi. Sme názoru, že pokiaľ chcete pozemok, ktorý je nateraz využívaný ako prístup cesta aj susedmi, užívať výlučne sama, potom riešením je oplotenie pozemku. Prístup na pozemok predpokladáme, že máte z tejto resp. inej časti pozemku, takže prístup hasičov, prípadne záchranárov bude možný.

Vo veci oplotenia pozemku musíte podať tzv. ohlásenie drobnej stavby na stav. úrad /obec/ v súlade s ust. § 57 stav. poriadku :

"Ohlásenie stavebnému úradu
(1) Stavebník je povinný uskutočnenie stavieb, stavebných úprav a udržiavacích prác uvedených v § 55 ods. 2 vopred písomne ohlásiť stavebnému úradu. K ohláseniu drobnej stavby pripojí jednoduchý situačný výkres; ak ide o jednoduchú stavbu podľa § 55 ods. 2 písm. a), pripojí podklady s náležitosťami žiadosti o stavebné povolenie a projektovú dokumentáciu. Stavebný úrad môže určiť, že ohlásenú drobnú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia.
(2) Stavebník môže uskutočniť stavby, stavebné úpravy a udržiavacie práce ohlásené podľa odseku 1 len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu nemá námietky. K písomnému oznámeniu stavebný úrad pripojí overený jednoduchý situačný výkres a ak ide o jednoduchú stavbu podľa § 55 ods. 2 písm. a), k písomnému oznámeniu pripojí overenú projektovú dokumentáciu. Stavebník môže začať uskutočňovať ohlásenú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce do dvoch rokov odo dňa jeho doručenia stavebníkovi, pokiaľ stavebný úrad neurčí inak. Ohlásenú reklamnú stavbu, na ktorej najväčšia informačná plocha je menšia ako 3 m2, môže stavebník začať uskutočňovať len do jedného roka odo dňa doručenia oznámenia stavebného úradu stavebníkovi, pokiaľ stavebný úrad v odôvodnených prípadoch neurčil na začatie stavby dlhšiu lehotu."

 

Vy ako vlastníčka nehnuteňostí nie ste povinná zabezepčovať resp. trpeiť prechod cez Váš pozemok pokiaľ táto otázka práva prechodu a prejazdu nie je vyriešená zmluvne resp. súdnym rozhodnutím. Podľa ust. §  151o/ ods. 3 Obč. zákonníka platí :

"Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že susedia sa môžu cestou súdu domáhať zriadenia vecného bremena práva prechodu a prejazdu cez Váš pozemok; súd však bude pri rozhodovaní brať do úvahy aj časť cit. ustanovenia, a to že prístup vlastníka k stavbe nie je možné zabezepčiť inak. T.j. ak susedia majú možnosť dostať sa k svojim stavbám aj inou cestou, aj keď za sťažených podmeinok a aj vynaloženia nákladov, súd ich návrh zamietne.

Odporúčame kontaktovať advokáta aj s dokladmi, aby posúdil skutkový stav vo Vašom prípade.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prístupová cesta, ako máme postupovať ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.