POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Pozbavenie rodičovských práv


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Pozbavenie rodičovských práv

Dobrý večer, potrebovala by som poradiť v súvislosti s tým, že pred niekoľkými rokmi, keď som bola ešte maloletá, som porodila dieťa s postihnutím, ktoré je umiestnené v detskom domove. Súd mi nariadil platiť mesačné minimálne výživné, ktoré však z finančných dôvodov nedokážem splácať. Existuje možnosť, ako sa zbaviť rodičovských práv a tým pádom by som nemusela platiť, alebo existuje iný spôsob, ako tento problém riešiť, aby sa suma neustále nezvyšovala? Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Pozbavenie rodičovských práv

Dobrý deň

podľa § 39 ods. 4 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine: “Vyživovacia povinnosť rodičov voči maloletému dieťaťu rozhodnutím súdu o obmedzení alebo pozbavení výkonu rodičovských práv a povinností, alebo o pozastavení ich výkonu nezaniká.” Rozhodnutie o pozastavení obmedzení alebo pozbavení výkonu rodičovských práv a povinností nemá vplyv na vyživovaciu povinnosť rodičov k dieťaťu, teda vyživovacia povinnosť k mal. dieťaťu naďalej trvá.

 

Trápi vás "Pozbavenie rodičovských práv" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pozbavenie rodičovských práv (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Nevie sa, čo mám robiť. Moja dcéra má 8 rokov. S otcom má určené návštevy v mojej prítomnosti z dôvodu traumy z detstva, keď ju otec udrel a rozbil jej ústa. Mal priateľku, ktorá nás obe napadala. Riešilo sa to cez políciu, žiadala som vtedy zákaz styku, ale neúspešne. Moja dcéra sa s ním bála ísť sama aj len pred dom. Už mám dosť toho, ako ju začal urážať a ponižovať za to, že má krátke vlasy, že je myška, že je z nej debil, retardovaný. A jazdí s ňou v aute ako blázon. Prosím Vás o radu, čo mám robiť. Moja dcéra je z jeho výstupu ustrašená a vidím, že aj psychicky je na tom zle. Mňa ako matku to veľmi trápi. Môj partner by si dcéru aj osvojil, ale to asi musí súhlasiť biologický otec. Ďakujem Vám za radu.

Odpoveď: Pozbavenie rodičovských práv

(odpoveď odoslaná: 16.06.2018)

Dobrý deň,

v tejto situácii by stálo za zváženie pokúsiť sa opätovne požiadať o obmedzenie styku, prípadne o jeho úplný zákaz. Ak sa dcéra otca bojí, nakoľko jej ubližoval a neustále ju ponižuje, potom by do úvahy prichádzalo aj pozbavenie výkonu rodičovských práv voči dcére. Podľa § 38 ods. 4 Zákona o rodine Ak rodič zneužíva svoje rodičovské práva a povinnosti najmä týraním, zneužívaním, zanedbávaním maloletého dieťaťa alebo iným zlým zaobchádzaním s maloletým dieťaťom, alebo výkon rodičovských práv a povinností napriek predchádzajúcim upozorneniam závažným spôsobom zanedbáva, súd pozbaví rodiča výkonu rodičovských práv.

Ak je jej biologickým otcom, potom nie je možné ho pozbaviť otcovstva. Riešiť Vašu situáciu by bolo možné prostredníctvom vyššie uvedeného.

Pokiaľ ide o možnosť osvojenia, podľa § 101 ods. 1 a 2 Zákona o rodine: 

Na osvojenie je potrebný súhlas rodičov osvojovaného maloletého dieťaťa, ak tento zákon neustanovuje inak. Rovnako potrebný na osvojenie je súhlas maloletého rodiča maloletého dieťaťa, ak tento zákon neustanovuje inak. Odvolať súhlas možno len do času, kým nie je maloleté dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu do starostlivosti budúcich osvojiteľov.

 

Ak jeden z rodičov zomrel, nie je známy, bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu, bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností, vyžaduje sa len súhlas druhého rodiča. Ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená, jeho súhlas na osvojenie sa vyžaduje iba vtedy, ak je spôsobilý posúdiť dôsledky osvojenia.

Ak by došlo k pozbaveniu výkonu rodičovských práv, potom by sa pri osvojení jeho súhlas nevyžadoval.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pozbavenie rodičovských práv" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.