Máte
otázku?

Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát

Chcel by som sa opýtať. V roku 2013 mi bol zadržaný vodičský preukaz, pretože som dýchal do alkoholtestu nad jedno promile. Bol mi vystavený trestný rozkaz, v ktorom bol určený trest vo forme povinnej práce, 150 hodín, a zákaz šoférovať na tri roky. Po uplynutí polovice trestu som požiadal o jeho vrátenie, čo mi bolo umožnené za požiadavky dvoj a pol ročnej skúšobnej doby. Môj trest skončil 29. 6. 2016, avšak skúšobná doba ešte neskončila. V dôsledku mojej chyby som opäť nafúkal nad jedno promile, a preto by som sa chcel opýtať, aký trest ma teraz čaká. Svoj čin ľutujem a v žiadosťi o znížený trest som žiadal o čo najnižší zákaz šoférovania, keďže ako živiteľ dvoch maloletých detí potrebujem vodičák čo najskôr. Ďakujem.

Odpoveď: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát

Dobrý deň, ak ste prvý krát dostali 3 roky zákaz viesť motorové vozidlá, potom druhý krát dostanete predpokladám 5 rokov. Trest môžete dostať ešte nepodmienečný, ak preukážete relevantné dôvody, prečo ste viedli motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu. Ak by to však zle dopadlo, môžete dostať nepodmienečný trest odňatia slobody. Skôr to však vidím na podmienku.

To, že máte deti a potrebujete auto na súd nezapôsobí. 

Trápi vás "Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môj muž mal nehodu v novembri minulého roka na kamiónu, keď šoféroval pod vplyvom alkoholu. Nafúkal nad jedno promile a dostal podmienku na tri roky. Pred dvoma dňami však znovu šoféroval pod vplyvom alkoholu. Momentálne je v CPZ a bojím sa, že ho zavrú. Čo ho čaká tento raz, keďže je na podmienečnom prepustení? Ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

Odpoveď: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát

(odpoveď odoslaná: 14.04.2021)

Dobrý deň,
nakoľko bol v "podmienke" tak jednak bude súd rozhodovať o tom, že bude musieť podmienečne uložený trest vykonať (premenia mu podmienku na nepodmienečný trest) a zároveň bude vedené ďalšie trestné stíhanie pre jeho nový skutok, a to zrejme marenie výkonu úradného rozhodnutia a tiež ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Je vysoko pravdepodobné, až isté, že bude musieť nastúpiť na výkon trestu, bude mu uložený zákaz činnosti na v hornej hranici trestu a nie je vylúčené ani ochranné protialkoholické liečenie. Odporúčam Vám, aby si čo najskôr zvolil alebo požiadal o ustanovenie obhajcu v trestnom konaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj blízky bol pred pár rokmi posúdený za opilstvo a dostal za to trest odňatia slobody, myslím, že na 4 mesiace a bola mu odobratá vodičská licencia na 4 roky. Podmienka mu skončila v máji a teraz opäť bol nájdený opitý s hodnotou 0,7 mg, čo je viac ako 1 promile. Aký trest môžeme očakávať?

Odpoveď: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát

(odpoveď odoslaná: 15.07.2019)

Dobrý deň, 

V zmysle ustanovenia § 289 trestného zákona ide o trestný čin Ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Podľa odseku 3 príslušného ustanovenia ak sa páchateľ opätovne dopustí predmetného trestného činu, hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin, potrestá sa odňatím slobody až na 2 roky.

To či bude opätovne uložený trest odňatia slobody s podmienečným odkladom však v konečnom dôsledku závisí do rozhodnutia príslušného súdu.


Podotázka: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát (Trestné právo)

Dobrý deň, nachádzam sa v rovnakej situácii. Po prvýkrát som dostal podmienečný trest trvajúci 3 mesiace, s odkladnou lehotou 1 rok a zákazom riadenia po dobu 18 mesiacov. Po uplynutí polovice zákazu som požiadal o vrátenie vodičského preukazu, ktorý mi bol vrátený spolu so skúšobnou dobou. Avšak počas skúšobnej doby som opäť nadychal viac ako 1 promile. Dostal som podmienečne 6 mesiacov, podmienka 2 roky a zákaz riadenia na 6 rokov. Od vynesenia rozsudku uplynuli 2 roky. Kedy môžem podať žiadosť o výmaz z registra trestov? Mám aj druhú otázku: Môžem po uplynutí polovice doby zákazu riadenia opäť žiadať o jeho zrušenie? Ďakujem.

Odpoveď: Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát

(odpoveď odoslaná: 09.03.2017)

Dobrý deň, ak uplynuli 2 roky, teda uplynula podmienka, ktorú ste dostali súdnym rozhodnutím, potom môžete požiadať o zahladenie odsúdenia. Pri treste zákazu činnosti môžete taktiež žiadať o podmienečne upustenie od zvyšky trestu. Je potrebné si uvedomiť, že na podmienečné upustenie nie je právny nárok, to znamená, že Vám súd nemusí vyhovieť a vrátiť Vám vodičský preukaz po uplynutí polovice trestu.

Svoj návrh by ste museli veľmi dobre odôvodniť a podložiť ho skutočne vážnymi okolnosťami, iba tak si zvýšite šancu na upustenie od zvyšku trestu zákazu činnosti.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Alkohol za volantom nad jedno promile druhý krát" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.