Máte
otázku?

PN počas výpovednej doby


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: PN počas výpovednej doby

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o práci. Ak by som sa s zamestnávateľom dohodla na skončení pracovného pomeru a skrátení trojmesačnej výpovednej doby na jeden mesiac, mohol by fakt, že počas toho mesiaca nastúpim na pracovnú neschopnosť, ovplyvniť koniec pracovného pomeru? Znamenalo by to, že po skončení pracovnej neschopnosti by som skončila pracovný pomer, aj keď som tento dohodnutý mesiac neodpracovala?

Odpoveď: PN počas výpovednej doby

Dobrý deň,

ak by Vám PN skončila súčasne so skončením výpovednej doby, tak by to nemalo vplyv na koniec pracovného pomeru. 

Ak by PN trvala dlhšie, aj po uplynutí výpovednej doby, tak sa pracovný pomer skončí uplynutím posledného dňa PN. 

Počas PN ste v ochrannej lehote. Výpoveď Vám teda musí byť daná predtým ako nastúpite na PN. 

Podľa § 64 ods. 2 Zákonník práce, "Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá."

 Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Ak by ste pracovný pomer so zamestnávateľom ale neskončili formou výpovede ale dohodou, tak by Vám výpovedná doba neplynula a skončili by ste ku konkrétnemu dohodnutému dňu. Výpovedná lehota plynie len pri skončení pracovného pomeru výpoveďou. 

Trápi vás "PN počas výpovednej doby" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: PN počas výpovednej doby (Pracovné právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Pracujem v neziskovej organizácii od roku 2018 a podala som dvojmesačnú výpoveď s dátumom ukončenia pracovného pomeru 29. 4. Výpovedná lehota tak začne plynúť od 1. 5. do 30. 6. Mám zdravotné problémy, a preto by som sa chcela opýtať, či môžem v tomto období nastúpiť na práceneschopnosť (PN). Zaujíma ma tiež, kedy nastáva tzv. ochranná doba a čo to vlastne znamená. Ďakujem.

Odpoveď: PN počas výpovednej doby

(odpoveď odoslaná: 30.04.2024)

Dobrý deň, vo vami uevdneom prípade paltí, že ak ste podali výpoveď z pracovného pomeru, pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby. To, že ste podali výpove´d z pracovného pomeru neznamená ešte, ženemôže byť práceneschopná.

PokiaĹ ide o ochrannú lehotu, tu uvádzame, že po skončení pracovného pomeru plynie poistencovi sedemdňová ochranná lehota. To znamená, že ak vám vznikne dočasná pracovná neschopnosť počas týchto siedmich dní, nárok na nemocenské máte. Ak ste nemali za posledných 26 týždňov pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti inú dočasnú pracovnú neschopnosť, nemocenské dávky je možné čerpať 52 týždňov nepretržite.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: PN počas výpovednej doby (Pracovné právo)

Dobrý deň, chystám sa v práci podať výpoveď a predpokladám, že mi bude určená dvojmesačná výpovedná doba. Plánujem však od prvého dňa nového mesiaca zostať na pracovnej neschopnosti (PN) a chcel by som byť na PN až do konca výpovednej doby. Má zamestnávateľ právo namietať proti tomuto môjmu zámeru? Je možné, aby mi zamestnávateľ predĺžil výpovednú dobu alebo požadoval po mne nejaké odškodné? Ďakujem.

Odpoveď: PN počas výpovednej doby

(odpoveď odoslaná: 24.03.2024)

Dobrý deň,
zamestnávateľ musí ospravedlniť Vašu neprítomnosť v práci, ak budete práceneschopná (PN), a to aj počas výpovednej doby. Zamestnávateľ Vám nemôže predĺžiť Vašu výpovednú dobu ani vyžadovať od Vás odškodné. 

Práceneschopnosť pre chorobu patrí medzi dôležité osobné prekážky zamestnanca, ktoré sú uvedené v ustanovení § 141 Zákonníka práce. 

Ak dĺžku výpovednej doby nemáte uvedenú vo Vašej pracovnej zmluve, a výpoveď podávate Vy, ako zamestnanec, tak podľa ustanovení Zákonníka práce, je výpovedná doba 2 mesiace, ak Váš pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede, trval najmenej jeden rok. 

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 141 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci počas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, materskej dovolenky, otcovskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, karantény, osobného a celodenného ošetrovania chorého člena rodiny podľa osobitného predpisu, osobnej a celodennej starostlivosti o fyzickú osobu podľa osobitného predpisu a počas obdobia, kedy sa osoba, ktorá sa inak stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku dieťaťa alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku dieťaťa, ak ide o dieťa s dlhodobým nepriaznivým zdravotným stavom, podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak."


Podotázka: PN počas výpovednej doby (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či má zamestnávateľ právo na peňažnú náhradu a ak áno, či je táto náhrada obmedzená, keď zamestnanec počas dvojmesačnej výpovednej lehoty zo zdravotných dôvodov nastúpi na práceneschopnosť. Konkrétne by ma zaujímalo, či náhrada nesmie presiahnuť sumu, ktorá je výsledkom násobenia funkčného platu zamestnanca a dĺžky výpovednej lehoty. Spomeniem tiež, že zamestnancovi bol poskytnutý stabilizačný príspevok.

Odpoveď: PN počas výpovednej doby

(odpoveď odoslaná: 16.03.2024)

Dobrý deň, nie, uvedená peňažná náhrada sa využíva v prípade, ak zamestnanec nedodrží výpovednú dobu, ak nechodí do práce. Zároveň, tu platí podmienka, aby táto peňažná náhrada bola uvedená v pracovnej zmluve konkrétneho zamestnanca, teda dohodnutá písomne. 

Práceneschopnosť zamestnanca sa nedá považovať za nedodržanie výpovednej doby a preto nie je možné žiadať túto peňažnú náhradu podľa § 62 ods. 8 ZP. Preto nemožno toto ustanovenie použiť za účelom vrátenia stabilizačného príspevku. 

Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."

Ohľadom stabilizačného príspevku, poprípade jeho vrátenia je potrebné sa riadiť podľa jeho výšky, v akej bol zamestnancovi poskytnutý, podľa obdobia na ktoré sa zamestnanec zaviazal zotrvať u zamestnávateľa, to všetko v zmysle pokynov zverejnených na stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.


Trápi vás "PN počas výpovednej doby" a chcete pomôcť?

Podotázka: PN počas výpovednej doby (Pracovné právo)

Dobrý deň, dostala som výpoveď z dôvodu nadbytočnosti s dvojmesačnou výpovednou lehotou. Aktuálne som na práceneschopnosti (PN). Predlžuje sa moja výpovedná lehota o dobu trvania mojej PN, alebo môj pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej lehoty?

Odpoveď: PN počas výpovednej doby

(odpoveď odoslaná: 26.01.2024)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 64 ods. 1 písm. a) a ods. 2 Zákonníka práce: 

(1) Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to a) v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia,   (2) Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.
  Ak spĺňate podmienku podľa § 64 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, tak potom sa pracovný pomer skončí až posledným dňom ochrannej doby a výpovedná doba sa tým de facto predĺži. 

Podotázka: PN počas výpovednej doby (Pracovné právo)

Dobrý deň, dostala som výpoveď z práce, ktorú som už aj podpísala. Je možné nastúpiť na PN nasledujúci deň po podpise výpovede? Ďakujem.

Odpoveď: PN počas výpovednej doby

(odpoveď odoslaná: 18.11.2023)

Dobrý deň, 

áno, môžete ísť na druhý deň na PN. 

Podľa § 64 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá."

Pri výpovednej dobe a jej plynutia je potrebné upozorniť, že výpovedná doba vždy začína plynúť 1. deň v mesiaci a končí posledným dňom mesiaca. 

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: PN počas výpovednej doby (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem vo firme na TPP od roku 2018. Predpokladám, že ak podám výpoveď, dostanem dvojmesačnú výpovednú lehotu. Mám otázku: Keď počas tejto dvojmesačnej výpovednej doby ochoriem (s dostane PN), predĺži sa výpovedná doba o tie dni, ktoré budem na PN? Ďakujem pekne.

Odpoveď: PN počas výpovednej doby

(odpoveď odoslaná: 15.09.2023)

Dobrý deň, nie, výpovedná doba sa nepredlžuje o trvanie PN.

Jediný prípad predĺženia z dôvodu PN existuje, ale len v prípade, že by výpoveď dal zamestnávateľ Vám (§ 64 ods. 2 ZP), čo nie je Váš prípad, keďže výpoveď podávate Vy. Pričom ochranná doba je doba trvania PN. 

Podľa § 64 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá."

Pri výpovednej dobe a jej plynutia je potrebné upozorniť, že výpovedná doba vždy začína plynúť 1. deň v mesiaci a končí posledným dňom mesiaca. 

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "PN počas výpovednej doby" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Môžem podať výpoveď počas PN?

    Dobrý deň, samozrejme, ako zamestnanec môžete dať výpoveď aj za trvania PN. Výpovedná doba vám začne plynúť od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, ...

  • Výpoveď počas PN

    Z tohto dôvodu vy môžete byť na PN aj počas výpovednej doby. Vy ako zamestnanec totiž môžete podať výpoveď, len zamestnávateľ vám nemôže dať za trvania ...

  • Výpoveď počas PN dohodou

    (2) Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím ...

  • Nedodržanie výpovednej lehoty zamestnancom

    "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má ... Ešte pred začatím plynutia výpovednej doby som išiel na PN.

  • Výpovedná doba

    Ak ste dostali výpoveď a potom išli na PN, tak pracovný pomer končí dňom skončenia PN. Trápi vás "Výpovedná doba" a chcete pomôcť? Opýtajte sa advokáta.

  • Nedodržanie výpovednej lehoty

    Dal som výpoveď v mesiaci IV/2015. Výpovedná lehota 2-mesiaci mi začala plynúť od 01.05.2015. Počas prvého mesiaca som ostal PN na dobu 14-dní.

  • Môžem dostať výpoveď počas PN?

    Na PN by som mala byt az do nastupu na matersku dovolenku. ... Ak ste mu dali výpoveď a on počas plynutia výpovednej doby nastúpil na PN, tak pokiaľ je ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.