Máte
otázku?

Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tom, akým spôsobom by som mala postupovať. Som zamestnaná ako pomocná sila v kuchyni, kde občas manipulujem aj s ťažšími predmetmi. Predpokladám, že som tehotná a plánujem navštíviť lekára. Podľa informácií na internete by malo byť dostatočné informovať zamestnávateľa po obdržaní tehotenskej knižky. Avšak nechcem vystavovať riziku seba ani svoje dieťa. Bolo by podľa Vás vhodné predložiť túto informáciu aj písomne a zaistiť si potvrdenie od lekára, aby som bola chránená? Aké tlačivo by som mala v takom prípade použiť? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že v zmysle ust. § 40 ods. 6  Zákonníka práce sa za tehotnú zamestnankyňu na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie. Ak by ste svoje tehotenstvo zamestnávateľovi neoznámili, potom sa nemôžete domáhať svojej ochrany Vás ako zamestnanca na základe tehotenstva vyplývajúcich zo Zákonníka práce a prísl. právnych predpisov.

Zamestnávateľovi je akiste známe nar. vlády č. 281/2006 Zb.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri ručnej manipulácii s bremenami, z ktorého okrem iných vyplýva, že "u tehotných žien, matiek do deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacich žien, vykonávajúcich ručnú manipuláciu s bremenami, treba rešpektovať odporúčanie príslušného lekára týkajúce sa úpravy režimu práce a odpočinku, prípadne časového obmedzenia a trvania ručnej práce s bremenami, ak si to vyžaduje zdravotný stav ženy, ochrana plodu a nerušený priebeh tehotenstva. Pre tehotné ženy, matky do deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy sa odporúčajú smerné hmotnostné hodnoty pre ženy (maximálna hmotnosť ručne zdvíhaných a prenášaných bremien, maximálny počet zdvihov za minútu) znížiť na menej ako polovicu."

Len pre vašu informáciu /vek v otázke neuvádzate/, pre ženy vo veku 18 až 29 rokov pri priaznivých podmienkach je maximálna hmotnosť bremena 15 kg, pri nepriaznivých 10 kg.



Trápi vás "Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či som povinná oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo, aj keď to nechcem urobiť. Porušujem tým nejaký zákon? Môj pracovný pomer so zamestnávateľom končí o dva mesiace. Ďakujem.

Odpoveď: Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi

(odpoveď odoslaná: 05.05.2024)

Dobrý deň, nie, nemusíte oznámiť zamestnávateľovi, že ste tehotná. Neporušíte tým žiadny zákon. 

Podľa § 40 ods. 6 Zákonníka práce, "Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie."

Oznámenie o tehotnosti svojmu zamestnávateľovi slúži výlučne na ochranu zamestnanca pred výpoveďou čí okamžitým skončením pracovného pomeru. 

Podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky."

Podľa § 68 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nemôže okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou, so zamestnankyňou na materskej dovolenke, so zamestnancom na otcovskej dovolenke alebo so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke, s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky, alebo so zamestnancom, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Môže však s nimi s výnimkou zamestnankyne na materskej dovolenke a zamestnanca na otcovskej dovolenke z dôvodov uvedených v odseku 1 skončiť pracovný pomer výpoveďou."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.