Máte
otázku?

Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?

Dobrý deň, moji rodičia mi v roku 2020 darovali rodinný dom. Mám povinnosť podávať daňové priznanie? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?

Dobrý deň,
nemusíte podávať daňové priznanie - daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

 

Trápi vás "Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či pri predaji bytu budem v mojej situácii musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti. Byt som pôvodne získala na základe kúpnej zmluvy z roku 2012. Ešte v tom istom roku som nechala z katastrálneho registra vymazať vecné bremeno práva doživotného užívania bytu kvôli získaniu hypotéky. V roku 2018 som byt prostredníctvom darovacej zmluvy preniesla späť na moju mamu, ktorá mala obavy z toho, že ju vylúčim z domu a byt predám, nakoľko začala trpieť psychiatrickou chorobou. Odvtedy sa podstúpila liečbu, ale jej zdravotný stav je momentálne vážny a je umiestnená v špecializovanom zariadení. Teraz v novembri 2023 sme byt opäť prepísali na mňa prostredníctvom darovacej zmluvy. Rada by som byt predala, predovšetkým z dôvodov financovania jej súčasného ubytovania a poskytovania finančnej pomoci mojej choré sestre, ktorá žije v zahraničí. Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?

(odpoveď odoslaná: 05.04.2024)

Dobrý deň, na základe slovenskej právnej úpravy, daň z príjmov fyzických osôb z predaja nehnuteľnosti sa neplatí v prípade, ak medzi nadobudnutím a predajom nehnuteľnosti uplynulo viac ako 5 rokov. Tento časový rámec sa však vzťahuje na posledné nadobudnutie nehnuteľnosti, teda na základe poslednej darovacej zmluvy.

V prípade, že ste byt nadobudli darovacou zmluvou v novembri 2023 a rozhodnete sa ho predávať v období, kedy od nadobudnutia neuplynulo viac ako 5 rokov, zdaniteľný príjem z predaja bytu by mal byť teoreticky predmetom dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v aktuálne platnom znení.

Naš advokát JUDr. Ficek sa ale na to môže pozrieť a poradiť Vám či sa dá vyhnúť plateniu dane a aj zdravotných odvodov. Existujú vždy nejaké možnosti, výnimku, ktoré by to mohli umožniť. Ak máte záujem o konzultáciu objednajte si ju cez stránku www.ficek.sk. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?

Dobrý deň, so sestrou sme v roku 2021 zdedili po otcovi pozemky. Vlastnili sme ich iba necelé dva mesiace, a predali sme ich v decembri. Zápis do katastra nového vlastníka ešte neprebehol. Viem, že daň z predaja sa na nás nevzťahuje, no chcela by som sa opýtať, či nemusíme podať daňové priznanie za vlastníctvo týchto pozemkov, keďže sme ich vlastnili menej ako dva mesiace. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď. Viera.

Odpoveď: Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?

(odpoveď odoslaná: 17.01.2022)

Dobrý deň, podstatné vo Vami uvedenom prípade je to, ako dlho bol Váš otec ako poručiteľ vlastníkom pozemkov, ktoré ste zdedili. Ak bol otec vlastníkom pozemkov viac ako 5 rokov ku dňu úmrtia, potom príjem z predaja pozemkov nadobudnutých dedením je oslobodený od dane z príjmu a to z dôvodu, že ide o dedenie v priamom rade a otec  ako poručiteľ bol vlastníkom pozemkov viac ako 5 rokov.  V tomto prípade ani nemusíte podaávať daňové priznanie k dani z príjmov.

V prípade, že otec ako poručiteľ bol vlastníkom pozemkov menej ako 5 rokov ku dňu úmrtia, potom musíte podať daňové priznanie k dani z príjmu a prípadne vyporiadať daň /príjem mínus výdaj/.

V tomto Vašom prípade teda nie je teda podstatné to, ako dlho ste vlastnili pozemky Vy so sestrou.

Nezabudnite ešte podať daň. priznanie k dani z nehnuteľností podľa zákona o miestnych daniach, pričom tlačivo na podanie čiastkového priznania k dani z nehnuteľností nájdete na stránke obce.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je darovaná nehnuteľnosť oslobodené od zaplatenia dane?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Je darovanie nehnuteľnosti oslobodené od daní ?

    Dobrý deň, v roku 2004 nám bola darovaná nehnuteľnosť - byt. Na darovacej zmluve ... Je darovanie v tomto prípade oslobodené od dani z príjmu? ďakujem ...

  • Darovanie nehnuteľnosti s následným predajom

    Ak príjem z predaja nehnuteľnosti je oslobodený od dane, daňovník takýto príjem ... predmetnej darovanej nehnuteľnosti je napr. aj cena zaplatená za znalecký ...

  • Daň z prijmu pri predaji nehnuteľnosti

    Je možné ho napriek tomu predať po 5 rokoch bez platenia dane? ... Ak príjem z predaja nehnuteľnosti je oslobodený od dane, daňovník - Vy ... Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom dane z predaja darovanej nehnuteľnosti, resp. by som ...

  • Daň z predaja zdedenej nehnuteľnosti

    Ak je príjem z predaja nehnuteľnosti je oslobodený od dane, daňovník takýto ... pri dedičskom konaní priamo na ňu, aby sme sa oslobodili od platenia dane? ... ktorú mal v čase, keď bol byt darovaný otcovi, potom sa neplatí žiadna daň a ani  ...

  • Oslobodenie od dane z nehnutelnosti

    Dobrý deň, oslobodenie od platenia dani z príjmu podľa ustanovení § 9 ods. 1 písm. a) a b) sa vzťahuje na predaj nehnuteľností, ktoré predávajúci vlastnia ...

  • Predaj nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním

    Prosím Vás, môžem predať darovanú nehnuteľnosť, aby som neplatila dane? ... predaja predmetného bytu tak, aby sme boli oslobodení od platenia dane?

  • Predaj nehnuteľnosti a daň

    Dobrý večer, chcel by som sa informovať ohľadom mojej nehnuteľnosti ktorú som ... podliehať na zaplatenie dane zo zisku nakoľko matka umrela v roku 2011. ... Predaj darovanej nehnuteľnosti nie je osobitne oslobodený od dane z príjmu pri  ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.