Máte
otázku?

Môžem žiadať majiteľa o vrátenie rezervačného poplatku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Môžem žiadať majiteľa o vrátenie rezervačného poplatku?

Dobrý deň, môžete mi poradiť? Kupujem dom a už som zaplatil rezervačný poplatok, ktorý je odpočítaný z kúpnej ceny. Už som podpísal rezervačnú zmluvu, no nie je v nej formulované nič ohľadom vrátenia rezervačného poplatku, ak by súdny znalec ohodnotil dom na sumu nižšiu, ako uvádza majiteľ a ja by som požadoval vrátenie poplatku. Hovorime o situácii, kedy by som sa s majiteľom nedohodol na znížení ceny za dom. Môžete mi poradiť? Môžem ešte požiadať o tento dodatok, aby ho doložili v kúpnej zmluve? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem žiadať majiteľa o vrátenie rezervačného poplatku?

Dobrý deň, v každej rezervačnej zmluve musí byť uvedený "osud" rezervačného poplatku pre prípad uzatvorenia kúpnej zmluvy, ale aj pre prípad, že k uzatvoreniu kúpnej zmluvy nedôjde. V prvom prípade bude Vami zaplatený rezervačný poplatok započítaný na kúpnu cenu nehnuteľnosti. Druhý prípad (t.j. neuzatvorenie kúpnej zmluvy) by ste mali mať v rezervačnej zmluve upravený tiež. Väčšina realitných kancelárii postupuje tak, že ak nedôjde k uzatvoreniu kúpnej zmluvy, tak sa rezervačný poplatok započítava na zmluvnú pokutu. Závisí to však na konkrétnom znení rezervačnej zmluvy. Inak býva upravené vrátenie rezervačného poplatku v prípade, ak k uzatvoreniu zmluvy nedôjde z dôvodu na strane kupujúceho a z dôvodu na strane predávajúceho. Odporúčam Vám kontaktovať realitnú kanceláriu a informovať sa ohľadom vrátenia rezervačného poplatku v prípade neuzatvorenia kúpnej zmluvy. Ak sa v zmluve nenachádza žiadne ustanovenie upravujúce vrátenie rezervačného poplatku, odporúčam Vám do zmluvy písomným dodatkom takéto ustanovenie doplniť.

Trápi vás "Môžem žiadať majiteľa o vrátenie rezervačného poplatku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem žiadať majiteľa o vrátenie rezervačného poplatku? (Občianske právo)

Dobrý deň, pred pár mesiacmi som uhradila zálohu, teda rezervačný poplatok za automobil, ktorý som mala v úmysle kúpiť. Nakoniec som automobil však nezakúpila. Chcem sa opýtať: v prípade, že som nedostala žiadny doklad o platbe ani predzmluvu, mám nárok na vrátenie peňazí? Keďže ju nebol podpísaný žiadny dokument, mám k dispozícii len ústrižok z banky potvrdzujúci platbu. Predajca mi neposkytol žiadnu písomnú dokumentáciu ani službu, preto sa pýtam, za čo som v podstate hradila? Malo to byť písomne potvrdené. Majiteľ dokonca tvrdil, že by som mala prísť podpísať papiere, avšak žiadni zamestnanci mi neposkytli žiadne dokumenty na podpísanie. Mám nárok na vrátenie mojej zálohy? Ak áno, aký je ďalší postup? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem žiadať majiteľa o vrátenie rezervačného poplatku?

(odpoveď odoslaná: 14.11.2016)

Dobrý deň,

podľa môjho názoru Vám daná spoločnosť mala vystaviť potvrdenie o prevzatí peňazí, ako aj dôvod ich prevzatia. Na otázku sa nedá presne odpovedať, pretože by bolo potrebné vidieť ich obchodné podmienky. Vo všeobecnosti však platí to, že ak niekto príjme plnenie bez právneho dôvodu, bezdôvodne sa obohacuje. Následne je zo zákona povinný toto obohatenie vydať. Predpokladám, že ide dokonca aj o spotrebiteľský vzťah, kde platí to, že spotrebiteľ nie je povinný platiť za to, za čo nedostane patričné protiplnenie. Uvedená suma rovnako nemôže byť ponechaná ani z dôvodu zmluvnej pokuty (že ste nakoniec auto nekúpili), pretože dohoda o zmluvnej pokute by musela byť písomná. Odporúčam ich vyzvať na vrátenie sumy. Ak odmietnu, vyzvať ich na uvedenie zákonného dôvodu, na základe ktorého si sumu ponechali. Podľa toho môžete potom postupovať (buď sumu vrátia alebo podáte žalobu).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem žiadať majiteľa o vrátenie rezervačného poplatku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.