POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vyhlásenie za mŕtveho a sirotský dôchodok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Vyhlásenie za mŕtveho a sirotský dôchodok

Dobrý deň, mala by som záujem o informáciu týkajúcu sa vyhlásenia osoby za mŕtvu. Koľko rokov musí byť osoba nezvestná, aby sa mohol podať návrh na jej vyhlásenie za mŕtvu? Nezvestná osoba sa pravdepodobne utopila už v roku 2006 a jej telo sa dodnes nenašlo. Jeho dcéra nemala nárok na sirotský dôchodok. Bolo jej povedané, že musí uplynúť určitá doba, aby bol jej otec vyhlásený za mŕtveho. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Vyhlásenie za mŕtveho a sirotský dôchodok

Dobrý deň, 
ďakujeme za otázku, ku ktorej Vám predkladáme nasledovnú odpoveď :

V otázke uvádzate dve skupiny právnej problematiky a to sirotský dôchodok a vyhlásenie osoby za mŕtvu.

 

 


I./ Sirotský dôchodok

Podmienky nároku na sirotský dôchodok ustanovuje zákon o sociálnom poistení. Podľa ust. § 184 ods. 5 zákona o sociálnom poistení platí, že "žiadosť o dávky, teda aj sirotského dôchodku, sa podáva na tlačive určenom Sociálnou poisťovňou. Fyzická osoba  je povinná preukázať skutočnosti rozhodujúce na nárok na dávku a nárok na jej výplatu spôsobom určeným Sociálnou poisťovňou."

Nevieme, či sme pochopili správne načrtnutý problém ohľadom sirotského dôchodku, ale ak vychádzame z predpokladu, že žiadosť o sirotský dôchodok nebola podaná potom, čo zrejme došlo k úmrtiu v r. 2006 /o tom ďalej/, "sociálna poisťovňa je zákona  povinná spísať žiadosť o dávku aj vtedy, ak sa domnieva, že fyzická osoba uvedená v odseku 1 nespĺňa podmienky nároku na dávku a nároku na jej výplatu, alebo ak žiadosť nie je doložená potrebnými dokladmi" (§ 184 ods. 7 zákona o sociálnom poistení/ a sociálna poisťovňa mohla konanie o sirotskom dôchodku zo zákona prerušiť. 

Ak by sme vychádzali z predpoklaku, že sirota splnila všetky podmienky nároku na priznanie sirotského dôchodku a zrejme k úmrtiu došlo v r. 2006, nárok na výplatu sirotského dôchodku resp. jeho časti je už premlčaný za obdobie od r. 2006 až do 3 rokov spätne od dnešného dňa, t.j. minimálne do marca 2015, teda sirotský dôchodok za dobu 10 rokov.
Poukazujeme na ust. § §  114 zákona o soc. poistení :
"§ 114 Premlčanie nároku na výplatu dávky
(1)Nárok na výplatu dávky alebo jej časti sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý dávka alebo jej časť patrili.
(2) Lehota ustanovená v odseku 1 neplynie počas konania o dávke a v období, v ktorom účastníkovi konania, ktorý musí mať opatrovníka, nebol opatrovník ustanovený."

Takže v uvedenom Vám nebola podaná celkom správna informácia.

II./ Občianskoprávna úprava vyhlásenia za mŕtveho 
Podľa ust. § 7 Obč. zákonníka ("OZ") platí, že spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj počaté dieťa, ak sa narodí živé.
Smrťou táto spôsobilosť zanikne.  Smrť sa zisťuje štandardne prehliadkou tela mŕtveho postupom podľa ust. zákona o zdravotnej starostlivosti.  Ak smrť nemožno preukázať predpísaným spôsobom, súd fyzickú osobu vyhlási za mŕtvu, ak zistí smrť osoby inak. Za mŕtveho súd vyhlási aj nezvestnú fyzickú osobu, ak so zreteľom na všetky okolnosti možno usúdiť, že už nežije.

Teda nie vždy je možné konštatovať  úmrtie osoby prehliadkou tela mŕtveho podľa cit. zákona a zákon pre tieto prípady stanovuje postup v ust. Civilného mimosporového poriadku : 
1./ smrť nemožno preukázať štandardne /nájdením mŕtvej osoby/, ale je nepochybné, že  osoba zomrela - napr. letecké havárie, výbuchy, záplavy a pod./, ale nemožno nájsť nebohého.
2./ fyzická osoba je nezvestná, čo však neznamená, že nežije, teda osoba o sebe nepodáva žiadne správy, nie je nikde evidovaná, ale vzhľadom na jej vek a zdrav. stav možno zo všetkých okolností konštatovať, že osoba už nežije.


V  súdnom konaní bude povinný sám vykonať dokazovanie ohľadom toho, či sú splnené podmienky na vyhlásenie za mŕtveho. Vec zrejme vyšetrovala polícia, preto v súdnom konaní sa bude dokumentovať stav vyšetrovania ak toto vôbec bolo, súd bude zisťovať údaje o osobe podľa okolností (napr. aj rôzne registre). 
V súlade s ust. 225 Civil. mimospor. poriadku ak súd zistí, že je vzhľadom na všetky okolnosti pravdepodobné, že fyzická osoba nežije, súd vydá verejnú vyhlášku, ktorou vyzve toho, kto má byť vyhlásený za mŕtveho, aby sa prihlásil do jedného roka. Súd vo verejnej vyhláške vyzve každého, kto má o fyzickej osobe správy, aby ich podal súdu alebo procesnému opatrovníkovi.
Súd vo verejnej vyhláške uvedie podstatné okolnosti prípadu a poučenie, že po márnom uplynutí lehoty môže byť fyzická osoba vyhlásená za mŕtvu. Súd verejnú vyhlášku zverejní na úradnej tabuli súdu a na webovej stránke príslušného súdu, prípadne aj iným spôsobom.
Až následne  po uplynutí lehoty podľa § 225 ods. 1 ak je vzhľadom na všetky okolnosti pravdepodobné, že fyzická osoba nežije, súd vyhlási fyzickú osobu za mŕtvu. Vo výroku rozsudku súd uvedie presnú identifikáciu fyzickej osoby a deň predpokladanej smrti, prípadne deň, ktorý fyzická osoba pravdepodobne neprežila.

Na konanie o vyhlásenie za mŕtveho je miestne príslušný všeobecný súd toho, kto má byť vyhlásený za mŕtveho - trvalý pobyt, pričom súd môže rozhodnúť aj bez nariadenia pojednávania.  Návrh na začatie konanie  môže podať aj ten, kto má na veci právny záujem. Súd osobe, ktorá má byť vyhlásená za mŕtvu ustanoví procesného opatrovníka. 

Ak by sa zistilo, že ten, kto bol vyhlásený za mŕtveho, je nažive, súd aj bez návrhu začne konanie a vydá rozsudok, ktorým rozhodnutie o vyhlásení za mŕtveho zruší.


ODPORÚČANIE 
Vo veci odporúčame podať návrh na súd na vyhlásenie za mŕtveho a následne resp. súčasne podať žiadosť o sirotský dôchodok  a to bez ohľadu na to, že návrh na súd o vyhlásenie za mŕtveho bol podaný a konanie nie je ukončené.O podanom návrhu na vyhlásenie za mŕtveho bude potrebné informovať súčasne s podaním žiadosti o sirotský dôchodok aj sociálnu poisťovňu a sociálna poisťovňa má konanie prerušiť.

Ide o to, aby sirota, ak spĺňa všetky podmienky pre priznanie sirotského dôchodku okrem preukázania úmrtia rodiča, aby o tento sirotský dôchodok neprišla plynutím premlčacej doby, nakoľko počas dávkového konania premlčacia lehota neplynie a konanie o vyhlásenie za mŕtveho bude trvať aspoň jeden rok.

Vo veci odporúčame kontaktovať advokáta za účelom spísania návrhu na vyhlásenie za mŕtveho. 

Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako sa Vám podarilo vec vyriešiť.


©
 

Trápi vás "Vyhlásenie za mŕtveho a sirotský dôchodok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyhlásenie za mŕtveho a sirotský dôchodok (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám 22 rokov a som poberateľkou sirotského dôchodku. Študujem na vysokej škole na bakalárskej úrovni (Bc. štúdium), avšak plánujem toto štúdium predčasne ukončiť neabsolvovaním štátnej skúšky. Od septembra 2019 znovu nastúpim na bakalárske štúdium, tentokrát na inej škole. Chcem sa opýtať: Budem mať od septembra 2019, keď nastúpim na inú školu, nárok na poberanie sirotského dôchodku? Viem, že mi prestane byť dôchodok vyplácaný dňom ukončenia štúdia na vysokej škole, na ktorej študujem teraz. Chcem vedieť, či mi bude obnovené vyplácanie dôchodku. Zároveň by som chcela vedieť, či by som sa v tomto prípade mala prihlásiť na úrad práce ako nezamestnaná, keďže nie som v zamestnaní a od septembra zamýšľam pokračovať v štúdiu. Pritom sa však nejedná o pokračovanie v rovnakom štúdiu, ale o nástup na nový študijný program. Dotazujem sa na rôznych miestach, no vždy mi odpovedajú odvolaním sa na zákon, ktorý však moju situáciu nepopisuje dostatočne. Často sa len vysvetľuje, čo sa rozumie pod pojmom sústavná príprava na budúce povolanie štúdiom. Neviem, či sa tieto informácie týkajú aj mojej situácie. Ďakujem, Slobodová.

Odpoveď: Vyhlásenie za mŕtveho a sirotský dôchodok

(odpoveď odoslaná: 09.05.2019)

Dobrý deň, podľa zákona o sociálnom poistení ste povinná sociálnej poisťovni  písomne oznámiť v lehote do 8 kalendárnych dní prerušenie resp. ukončenie štúdia na terajšej VŠ (§ 227 zákona o sociálnom poistení) resp. potvrdením školy o prerušení  resp. ukončení štúdia, výplata sirot. dôchodku sa zastaví.

Následne po začatí štúdia na novej VŠ ste povinná soc. poisťovni oznámiť jeho začatie preukázaním potvrdenia o návšteve školy a výplata sirotského dôchodku sa Vám obnoví.

Po ukončení štúdia na terajšej VŠ sa prihláste na úrad práce do 7 kalendárnych dní, aby za Vás štát platil odvody na zdrav. poistenie.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyhlásenie za mŕtveho a sirotský dôchodok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.