Máte
otázku?

Vydieranie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Vydieranie

Dobrý deň, zoznámila som sa s neznámym mužom cez zoznamku. Poslali sme si niekoľko intimných fotografií a aj nejaké videá, ktoré mali byť určené len pre nás. Muž však tieto materiály zneužíva a žiada odo mňa peniaze, inak ich uverejní na internete. Hrozil dokonca, že vytvorí plakáty a vystaví ich vo mojej obci. Budem úprimná, poslala som mu určité peniaze v nádeji, že ich zničí. Nažiaľ, teraz ma s nimi opäť vydiera a žiada viac peňazí, čo odmieta dôležité záväzky mu už poskytnúť. Zvažovala som podanie trestného oznámenia, len neviem, či tým neohrozím seba, ak by sa o tom dozvedel, keďže je dosť agresívny. Viete mi, prosím, poradiť, čo by som mala teraz urobiť? Ďakujem.

Odpoveď: Vydieranie

Dobrý deň,
ide o zložitú situáciu, avšak posielanie peňazí danej osobe nič nevyrieši a aj keď mu zaplatíte, tak s vydieraním nemusí prestať. Týmto konaním by sa mohol dopúšťať trestnej činnosti v zmysle § 189 Trestného zákona:

Kto iného násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až šesť rokov.   Videli sme to už mnohokrát.  Buďte tam s inou osobou, ktorá ho bude počuť a potom podajte trestné oznámenie, túto osobu uveďte ako svedka.   Môžete ho informovať, že už mu ďalej nebudete posielať peniaze, a tiež ho môžete upozorniť, že sa svojím konaním môže dopúšťať vyššie uvedeného trestného činu a ak neprestane, tak podáte trestné oznámenie. Druhou možnosťou je rovno podanie trestného oznámenia na políciu alebo prokuratúru, a to písomne poštou alebo ústne do zápisnice. K trestnému oznámeniu môžete pripojiť aj dôkazy, ktoré k veci máte, teda napríklad správy, kde je vidno ako Vás vydiera a aj toho svedka. 

Trápi vás "Vydieranie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vydieranie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.