POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Úraz na zľadovatelom chodníku ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Úraz na zľadovatelom chodníku ?

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, aký druh žiadosti mám podať osobe zodpovednej za chodník. Dôsledkom pádu som si zlomila hrudníkové stavce TH11-TH12 a kostrč. Strávila som 142 dní na pracovnej neschopnosti, z toho 32 dní som nepretržite ležala v nemocnici bez pohybu a ďalšie mesiace som preležala doma. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako by mala takáto žiadosť vyzerať? Ďakujem a pozdravujem.

Odpoveď: Úraz na zľadovatelom chodníku ?

 

 

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Nevieme v akom stave máte zdokumentovaný úraz, ktorý sa Vám stal na zľadovatelom chodníku /svedkovia, fotografie v mobile, záchranná zdravotná služba a podobne/.

2./ Odporúčame, aby ste zistila kto je vlastníkom alebo správcom uvedeného chodníka  podľa toho kde došlo k úrazu /sídlisko, niekde pred obchodom a pod/. Bližšie resp. presnejšie údaje, aby ste nemusela pátrať v správe katastra, by Vám mohlo poskytnúť mesto alebo obec. Zároveň pozrite aj všeobecne záväzné nariadenie mesta o zimnej údržbe. Mestá  resp. správcovia komunikácii majú na uvedené prípady obvykle uzatvorené poistenie, takže s preplatením náhrady za vzniklú škodu na zdraví /za bolesť a sťaženie spol. uplatnenia/ by nemal byť problém.

3./ Pokiaľ máte uzatvorené úrazové poistenie  poistenie na uvedený prípad je potrebné  uvedený úraz resp. ukončenie práceneschopnosti nahlásiť poisťovni.  V súlade s ust. zák. č. 437/2004 Z. z.o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia  je  potrebné, aby ste kontaktovala posudzujúceho lekára / t.j. : ktorý naposledy liečil poškodeného v súvislosti s poškodením na zdraví/,  kde ste bola hospitalizovaná, aby Vám bol vypracovaný posudok o priebehu ochorenia a liečbe a lekár vystaví posudok, kde platí tzv. bodový systém. Výška náhrady za jeden bod  sa určuje sumou 2 % z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej Štatist. úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikol nárok na náhradu.  Sadzby bodového ohodnotenia  sú uvedené v prílohe zák.č. 437/2004 Z.z. Nezabudnite ani na poškodené ošatenie a podobne.

4./ V prípade, že by Vám nebola náhrada poskytnutá na základe jej uplatnenia u zodpovedného dobrovoľne  potom budete musieť nárok uplatniť na súde.

 

 

Trápi vás "Úraz na zľadovatelom chodníku ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Úraz na zľadovatelom chodníku ? (Občianske právo)

Dobrý deň, po páde na mestskom chodníku (bol tam čistý ľad) som si zlomil nohu. Predpokladaná doba liečby je 8 týždňov. Chcel by som zažalovať mesto, ktoré je zodpovedné za to, že komunikácie neboli včas upravené a posypané. Môžete mi prosím poradiť, ako mám postupovať a na koho sa mám obrátiť? Aktuálne sa nachádzam vo finančnej núdzi, nemôžem si dovoliť právnika a nemám ani dostatok prostriedkov na súdne konanie. Ďakujem.

Odpoveď: Úraz na zľadovatelom chodníku ?

(odpoveď odoslaná: 08.12.2019)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Podľa ust. zákona o pozemných komunikáciách platí :
"§ 1 : Pozemnú komunikáciu tvorí cestné teleso a jej súčasti. Cestné teleso je ohraničené vonkajšími hranami priekop, rigolov, násypov a zárezov svahov, zárubných a obkladových múrov, pätou oporných múrov a pri miestnych komunikáciách pol metra za zvýšenými obrubami chodníkov alebo zelených pásov."
Podľa ust. § 9a/  ods. 3 cit. zákona ďalej platí, že "správcovia miestnych komunikácií zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov okrem prípadu, že preukážu, že nebolo v medziach možnosti tieto závady odstrániť ani na ne predpísaným spôsobom upozorniť."

Správcom miestnych komunikácií je obec/mesto.

Nateraz, keďže ste zrejme práceneschopný, je podstatné, aby ste si zabezepečili, pokiaľ je to vo Vašich možnostiach mená svedkov prítomných pri úraze prípade fotodokumentáciu dotknutého miesta. 

K tomu citujeme z rozsudku KS Nitra,  sp. zn. : /9Co/511/2016 z 27. 7. 2017 (pozn. : poškodený vysúdil cez 2.800 €) :
"Na zdôraznenie správnosti napadnutého rozhodnutia, s ohľadom na dôvody podaného odvolania žalovaného odvolací súd zvýrazňuje, že súd prvej inštancie ustálil správny právny záver o zodpovednosti žalovaného za vzniknutú škodu na zdraví žalobcu, s poukazom na ustanovenie § 9a zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách, keď žalovaný ako objektívne zodpovedný subjekt - správca miestnej komunikácie v dôsledku závady v schodnosti komunikácie nesie za škodu spôsobenú touto závadou v schodnosti zodpovednosť. Súd prvej inštancie ustálil miesto, na ktorom došlo k pádu žalobcu, a to rozhranie chodníka a cesty, s prihliadnutím na výpoveď svedka P. K. ktorý označil toto miesto zhodne so žalobcom. Pokiaľ žalovaný tvrdí, že tieto skutočnosti žalobca jednoznačne nepreukázal, napríklad i tým, že nepredložil fotodokumentáciu z uvedeného dňa, času a miesta pádu, takáto argumentácia žalovaného nie je na mieste, keď nemožno od žalobcu spravodlivo požadovať, aby v okamihu úrazu, v dôsledku ktorého utrpel vážne zranenia, pristúpil k vyhotovovaniu fotodokumentácie. Žalobca na preukázanie jeho tvrdení navrhol výsluch svedka, ktorý svedok potvrdil skutočnosti udávané žalobcom, a to tak ohľadne miesta pádu, ako i stavu chodníka a cesty z hľadiska jeho schodnosti, keď potvrdil skutočnosti udávané žalobcom, že na chodníku i ceste bol sneh. K argumentácii žalovaného v podanom odvolaní odvolací súd ešte dopĺňa, že predovšetkým bola nespornou skutočnosť, že žalobca v dôsledku pádu na komunikáciu, ktorej správcom je žalovaný, utrpel úraz, ktorý bol spôsobený závadou v schodnosti komunikácie. Skutočnosť, že v deň úrazu snežilo, okrem tvrdenia žalobcu a výpovede svedka K. vyplýva i z oznámenia Hydrometeorologického ústavu Bratislava, tak ako na túto skutočnosť poukázal i súd prvej inštancie."


V zmysle ust.  § 442 a nasl. Obč. zákonníka  si budete môcť uplatniť nárok na odškodné, najmä  náklady vynaložené na zdravotnú starostlivosť, vrátane náhrady za spôsobenú bolesť, tzv. bolestné a sťaženie  spoločenského uplatnenia. Požiadajte posudzujúceho lekára o lekársky posudok, ktorý poškodenie na zdraví ohodnotí v bodoch a zdôvodní podľa ust. zák. č. 437/2004 Z.z. o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia.
O vydanie lekárskeho posudku môže požiadať aj obec/mesto, ktoré za poškodenie na zdraví zodpovedá, ak im k tomu dáte súhlas.

Ak máte stabilnú prácu, v ktorej máte pevne stanovený plat, ktorý poberáte každý mesiac v približne rovnakej výške, tak sa vám otvára aj ďalšia možnosť ako znížiť straty na zárobku v prípade dlhodobej práceneschopnosti (rozdiel medzi mzdou a vyplatenými nemocenskými dávkami) a tou je požiadať o náhradu za stratu zárobku, ku ktorej došlo kvôli zraneniu na neupravenom zimnom chodníku.

Po skončení PN a vydaní lekárskeho posudku uplatnite svoje nároky u správu miestnej komunikácie v písomnej forme doporučeným podaním. Poznamenávame, že ak náhrady Vám nebudú vyplatené dobrovoľne; v prípade podania žaloby na súd je toto konanie pre Vás oslobodené od platenia súdneho poplatku.

Poznamenávame, že  mestá a obce majú obyčajne pre tieto  prípady uzatvorenú poistnú zmluvu a preto problém s preplatením Vám vzniklej škody by nemal byť. 

V prípade, že poistenie obec/mesto dojednané nemá, vzniklú škodu v celom rozsahu Vám bude musieť uhradiť obec/mesto.
Otázkou tiež je či nemáte uzatvorené úrazové poistenie,potom treba kontaktovať Vašu poisťovňu.

 

V prípade problémov nás kontaktujte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Úraz na zľadovatelom chodníku ? (Občianske právo)

Ďakujem za odpoveď. Všetko už mám zdokumentované, len VÚB (ako vlastník) žiada o podanie žiadosti o odškodné a ja neviem, ako má táto žiadosť vyzerať a aké sumy by som mala vyžiadať. Potrebovala by som nejaký vzor. Ďakujem.

Odpoveď: Úraz na zľadovatelom chodníku ?

(odpoveď odoslaná: 15.05.2017)

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

Samotná žiadosť predstavuje napísanie odosielateľa a adresáta. Obsah žiadosti je to, čo vlastne od adresáta požadujete. Sumu Vám uviesť nemôžeme, nakoľko táto vychádza z lekárskeho posudku posudzujúceho lekára /viď naša predchádzajúca odpoveď/. Odporúčame preto osloviť uvedené zdrav. zariadenie, kde v posudku bude uvedené bodové ohodnotenie Vášho úrazu.

 


Podotázka: Úraz na zľadovatelom chodníku ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či som povinná platiť za údržbu chodníkov, ktoré nie som ich vlastníkom. V kúpnej zmluve a vo zmluve o prevode vlastníctva som podpísala, že sa budem podieľať na financovaní údržby zelených plôch objektu, ktorých som aj spoluvlastníkom. Predávajúci však podpísal zmluvu so spoločnosťou, ktorá nám spravuje areál a súhlasil s tým, že nám bude faktúrovať aj údržbu chodníkov. Spomínaná spoločnosť teda faktúruje aj údržbu chodníkov na naše náklady, aj keď vlastníkom chodníkov je súkromná firma. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Úraz na zľadovatelom chodníku ?

(odpoveď odoslaná: 29.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ Vám uvedená firma faktúruje aj za upratovanie niečoho, čo Vám nepatrí, potom máte právo časť, ktorá sa týka upratovania chodníkov nezaplatiť. Uvedená firma by potom túto časť faktúry nevymohla. Dôležité je nielen nezaplatiť časť faktúry, ale aj oznámiť písomne doporučeným listom, že neplatíte časť faktúry, pretože Vám faktúrujú za niečo, čo Vám nepatrí.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úraz na zľadovatelom chodníku ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.