Máte
otázku?

Úhrada dlhu za bývalého manžela ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Košice

Otázka: Úhrada dlhu za bývalého manžela ?

V roku 1996, keď sme boli ešte manželmi, môj exmanžel vybral peniaze zo Slovenskej sporiteľne. Bol tam uvedený ako prvý a ja som bola druhá. Rozviedli sme sa v roku 2004. Som bez majetku a mám len jeden príjem, a to 154 eur mesačne. Exekútor ma informoval, že som zdedila dlh po exmanželovi vo výške 872 eur. Tvrdí, že nie je možné tento dlh splácať, musím vyplatiť celú sumu naraz. Ide o starý dlh z roku 1996. Aj keď som ochotná splácať a dokonca som požiadala o splátkový kalendár, bola mi zamietnutá možnosť splácať 10 eur mesačne. Exekútor aj blokoval môj účet a ja sa nemôžem dostať k svojim peniazom. Žijem v dome svojej dcéry a som bez peňazí. Prosím, aké sú moje práva? Chcela by som sa odvolať. Ďakujem.

Odpoveď: Úhrada dlhu za bývalého manžela ?

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Na presnejšie zodpovedanie  Vašej otázky by sme potrebovali vedieť kedy presne začalo exekučné konanie, aká suma je predmetom exek. titulu a z akého dátumu je tento titul /rozsudok, plat. rozkaz,  aká suma bola doteraz uhradená ? ,  čo máme myslieť po pojmom  zdedila som  - bývalý manžel zomrel alebo len súdny exekútor uviedol, že ste zodpovedná za dlhy bývalého manžela, právny titul dlhu - pôžička ?,  suma  872,- € , ktorú od Vás požaduje exekútor - jedná o istinu alebo úroky, trovy konania, aké doklady Vám boli  doručené od súdneho exekútora ?

2./ Prosíme o zodpovedanie vyššie uvedeného.

3./ Uvádzame, že podľa ust.  § 35 exek. poriadku platí, že účastníkom konania je aj manžel povinného alebo bývalý manžel povinného, ak sa exekúcia vykonáva postihnutím majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Vaše BSM  už zaniklo rozvodom, nevieme či ste sa dohodli alebo BSM vyporiadal súd na základe návrhu alebo došlo k vyporiadaniu podľa § 149 Obč. zákonníka : Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. 

4./  V zmysle ust . § 38   exek. poriadku ak povinný počas exekúcie zomrie, exekútor odloží exekúciu do skončenia dedičského konania. V exekúcii pokračuje na základe dodatku k povereniu na vykonanie exekúcie s dedičmi povinného alebo s orgánom spravujúcim dedičstvo, ktoré pripadlo štátu.

Je predpoklad, že exekúcia voči Vám je premlčaná a nezákonná, preto odporúčame neuhradzovať žiadne splátky.

Naviac príjem 154,- € nepredstavuje ani životné minimum, nepostihnuteľná suma pre jednu plnoletú osobu je 198,06 €.  Môžete preto  aj návrh zastavenie exekúcie pre nemajetnosť a nezákonnosť / §   35 exek. poriadku/.   Námietka premlčania je tiež možná, ale to by sme potrebovali podrobnejšie informácie.

Trápi vás "Úhrada dlhu za bývalého manžela ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úhrada dlhu za bývalého manžela ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.