Máte
otázku?

Pracovné oblečenie pracovníka SBS.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Pracovné oblečenie pracovníka SBS.

Som zamestnancom SBS a zamestnávateľ nám pri poskytovaní pracovného oblečenia (uniformy) núti uzatvoriť, citujem "Uznanie záväzku a dohodu o zrážkach zo mzdy". Odvoláva sa pritom na paragrafy §20 ods. 2 a §131 Zákonníka práce, zákona č. 311/2001 Z.z. Argumentuje tým, že naše oblečenie je šité na mieru a nemá charakter osobných ochranných pracovných prostriedkov. Má na to zamestnávateľ právo?

Odpoveď: Pracovné oblečenie pracovníka SBS.

Dobrý deň, Vaše oblečenie - ak ho zamestnávateľ vyžaduje bezpodmienečne pri práci je pracovným oblečením (hoci nie je ochranným pracovným oblečením v zmysle právnych predpisov o BOZP).

Zamestnávateľ by Vám mal vytvoriť podmienky na výkon práce. Uvediem možno absurdný príklad: zamestnávateľ bude chcieť, aby zamestnanec hrabal lístie, ale nedá mu k tomu hrable. Vtedy vznikne prekážka na strane zamestnávateľa, zamestnanec nie je povinný si zaobstarať pracovný prostriedok - pomôcku.

Nemáte dôvod uzatvárať so zamestnávateľom uznanie záväzku a dohodu o zrážkach zo mzdy, ak s tým nesúhlasíte. Nútiť Vás uzatvoriť tento dokument nemôže. A nie je to ani dôvod na skončenie pracovného pomeru

Trápi vás "Pracovné oblečenie pracovníka SBS." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pracovné oblečenie pracovníka SBS." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.