Máte
otázku?

Povinná obhajoba


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Nitra

Otázka: Povinná obhajoba

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné, aby ma zastupoval pridelený advokát zo súdu bez môjho vedomia a odsúhlasenia? Doteraz som sa v rámci súdnych procesov hájil sám a aj naďalej sa chcem hájiť sám. Čo musím urobiť v prípade, ak by som chcel aby to takto pokračovalo aj v budúcnosti? Ďakujem.

Odpoveď: Povinná obhajoba

Dobrý deň. Z Vašej otázky nie je zrejmé za akých okolností Vám bol advokát pridelený. Predpokladám, že ide o trestné konanie, pričom sa na Vás vzťahuje ustanovenie § 37 ods. 1 až 3 Trestného poriadku upravujúce povinnú obhajobu.
Výnimočne sa však môžete vzdať práva na povinnú obhajobu, a to za predpokladu, že ide o konanie o obzvlášť závažnom zločine. V takom prípade sa môže obvinený po prvej porade s obhajcom výslovným vyhlásením vzdať práva na povinnú obhajobu. Toto vyhlásenie môže vziať späť. Úkony vykonané po výslovnom vyhlásení o vzdaní sa práva na povinnú obhajobu do späťvzatia tohto vyhlásenia sa nemusia opakovať.
Pokiaľ však nejde o povinnú obhajobu v rámci trestného konania, nie je mi zrejmé, ako Vám mohol byť ustanovený advokát bez Vášho vedomia a súhlasu. V iných prípadoch totiž nie je možné ustanoviť osobe právneho zástupcu  bez súhlasu a vedomia tejto osoby. 
 

Trápi vás "Povinná obhajoba" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Povinná obhajoba (Nezaradené)

K mojej otázke: Nejedná sa o trestný čin. V roku 2011 nás súd rozviedol a 3 maloleté deti boli pridelené do mojej starostlivosti. Exmanželka si v minulom roku v októbri prostredníctvom svojej advokátky podala návrh na zverenie detí do jej opatery. Bohužiaľ, som na dlhodobej PN, keďže som po operácii chrbta a už druhý termín som musel odročiť kvôli zdravotnému stavu. Syn mi cez exmanželku odkázal, že mi súd pridelil advokáta, pretože sa nedostavujem na súdy. Pritom ja som sám požiadal o nový termín pojednávania. Nejedná sa z mojej strany o schválne naťahovanie. Preto sa pýtam, či je možné, aby mi súd bez môjho vedomia pridelil advokáta, keďže som sa vždy obhajoval sám a aj v budúcnosti si to želám.

Odpoveď: Povinná obhajoba

(odpoveď odoslaná: 05.05.2017)

Dobrý deň. Za Vami opísaných okolností mi nie je zrejmé, na akom právnom základe Vám bol pridelený advokát. Nie je však vylúčené, že procesnú situáciu si nesprávne vyložila Vaša exmanželka, prípade Váš syn. Domnievam sa, že Vám mohol byť ustanovený napr. procesný opatrovník.
Každopádne ak Vám bol ustanovený procesný opatrovník, tak je to zrejme z dôvodu Vášho zhoršeného zdravotného stavu a s tým súvisiacej neúčasti na pojednávaniach. Nepriaznivý zdravotný stav totiž nie je dôvodom na opakované odročenie pojednávania, čo vyplýva najmä z ustanovenia § 183 ods. ods. 2 Civilného sporového poriadku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Povinná obhajoba" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.