Máte
otázku?

Potrebujem rýchle radu, chcú ma vysťahovať z bytu.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Potrebujem rýchle radu, chcú ma vysťahovať z bytu.

Potrebujem radu, pomoc ako ďalej, potrebujem pomoc pre mamu, nevedel som o jej probléme, zdôverila sa mi až dnes. Je spoluvlastníčkou bytu s otcom, nakoľko je nezamestaná dlhodobo nepoberá žiadne dávky a otec tiež. Sem tam nezaplatili nájom, na nájomnom dlžia dokopy 850 €. V decembri mali pojednávanie, ktorého sa zúčastnila moja mama a zastupovala aj otca ako splnomocnená. Tam mama povedala, že do konca apríla celý svoj dlh zaplatí, advokát bytového družstva prikývol, to vraví moja mama. Dnes si však prebrala zásielku zo súdu, otec zasielku neprebral nakoľko sa nezdržiava na adrese doma, rozsudok v mene SR, kde sa píše: "Okresný súd v právnej veci navrhovateľa stav.byt.družstvo proti odporcovi 1/ Jaroslavovi.... a 2/ Júlii.... , v konaní o vypratanie nehnuteľnosti takto rozhodol: odporcovia 1/ a 2/ sú povinní vypratať byt a to do 15 dní odo dňa právoplatnosti rozsudku. odporcovia 1/ a 2/ sú povinní nahradiť navrhovateľovi spoločne a nerozdielne trovy konania na zaplatenom sudnom poplatku vo výške 99,50 € a trovy právneho zastúpenia vo výške 299,31 € všetko v lehote do 15 dní odo dňa právoplatnosti tohto rozsudku. Potom sú tu rozpísané trovy právneho zástupcu a ďalej sa píše: "Podľa § 160 ods.1 O.s.p. ak súd uložil v rozsudku povinnosť, je potrebné ju splniť do 3 dní od právoplatnosti rozsudku; súd múže určiť dlhšiu lehotu. V súlade s citovaným ustanovením O.s.p. a s prihliadnutím na výšku priznaných trov právneho zástúpenia súd zaviazal odporcov 1/ a 2/ k náhrade týchto trov v lehote 15 dní od právoplatnosti rozsudku. Podľa §154 ods.1 O.sp. pre rozsudok je rozhodujúci stav v čase jeho vyhlásenia. Poučenie: proti tomuto rozhodnutiu nie je prístupné odvolanie. nakoľko účastníci po vyhlásení rozhodnutia sa vzdali práva odvolania, nadobudne rozhodnutie právoplatnosť dňom doručenia poslednému z nich. ak povinný dobrovoľne nesplní, čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie, oprávnený múže podať návrh na vykonanie exekúcie podľa osobitného zákona. Vie sa nejako brániť matka? Ak si neprevzal otec ako opravnený 1/ rozsudok získa tým matka čas? Alebo ako postupovať ďalej dlh celý voči bytovému družstvu vieme uhradiť v apríli, skorej nemáme financie. Môžu nás dovtedy vysťahovať alebo čo robiť? Prosím poradte pomôžte, čakám na odpoveď

Odpoveď: Potrebujem rýchle radu, chcú ma vysťahovať z bytu.

Dobrý deň

Vaša matka sa vzdala práva na odvolanie, teda rozhodnutie súdu sa stane právoplatným. Právoplatnosť znamená záväznosť a nemennosť rozhodnutia. Podľa § 47 zák. č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok: “ 1) Do vlastných rúk treba doručiť písomnosti, pri ktorých tak ustanovuje zákon, a iné písomnosti, ak to nariadi súd. 2) Ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržuje, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že mu zásielku príde doručiť znovu v deň a hodinu uvedenú v oznámení. Ak zostane i nový pokus o doručenie bezvýsledným, uloží doručovateľ písomnosť na pošte alebo na orgáne obce a adresáta o tom vhodným spôsobom upovedomí. Ak si adresát zásielku počas jej uloženia nevyzdvihne, považuje sa deň, keď bola zásielka vrátená súdu, za deň doručenia, i keď sa adresát o tom nedozvedel.” Pokiaľ v stanovenom čase nesplníte rozhodnutie súdu rozhodnutie sa stane vykonateľným, teda žalobca môže podať návrh na vykonanie exekúcie. Následne exekútor vydá upovedomenie o začatí exekúcie. Pokiaľ do 14 dní nevypracete nehnuteľnosť, prípadne nepodáte námietky, po uplynutí tejto lehoty súdny exekútor vydá exekučný príkaz a určí termín vypratania.

 

Trápi vás "Potrebujem rýchle radu, chcú ma vysťahovať z bytu." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Potrebujem rýchle radu, chcú ma vysťahovať z bytu. (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, momentálne bývam v podnájme, kde nemám podpísanú žiadnu zmluvu ani nič podobné. Hovorili sme s majiteľkou o zmluve na začiatku, pričom sľúbila, že ju prinesie. Bolo nám jasné, že sme platbu omeškali o 9 dní a na desiaty deň sme jej zaplatili polovicu. Neskôr mi známa preposlala inzerát, kde už majiteľka ponúkala tento byt iným záujemcom. Nasledujúce ráno vtrhla do bytu ako "komando", kričala na nás, aby sme odišli, vyhadzovala nám osobné veci zo skrine a sadla si spolu so svojou matkou na gauč, argumentujúc tým, že je to jej byt a môže si v ňom robiť, čo chce. Rozumiem, že je to jej byt a bez zmluvy nás môže vyhodiť aj takýmto spôsobom, ale myslím si, že existujú hranice. Nebránime sa tomu, že by sme sa slušne pobalili, upratali a odovzdali byt, ale nesúhlasíme s takýmto postupom. Na to mi majiteľka odpovedala, že sa nemieni so mnou baviť. Vyhrážala sa políciou, ale pri jej jednaní som mala pocit, že som to mala byť ja, kto zavolá políciu. Chcem sa opýtať, čo by sme mali alebo čo môžeme v tomto prípade robiť, či sa môžeme nejako brániť.

Odpoveď: Potrebujem rýchle radu, chcú ma vysťahovať z bytu.

(odpoveď odoslaná: 20.04.2023)

Dobrý deň, pokiaľ nemáte uzatvorenú nájomnú zmluvu na byt, ktorá má byť v zmysle Občianskeho zákonníka v písomnej forme, v opačnom prípade nie je platná, potom vás prenajímateľka môže naozaj hocikedy vysťahovať. V takomto prípade Vám teda nie je zaručená ako nájomcovi zo zákona žiadna ochrana.

Čo sa ale týka spôsobu vysťahovania, v tomto prípade máte pravdu, konanie ktoré popisujete by mohlo naplniť aj niektorú zo skutkových podstát priestupkového zákona alebo Trestného zákona. 

V zmysle ust. 49 zákona o priestupkoch, ktorý upravuje priestupky proti občianskemu spolunažívaniu:

"(1) Priestupku sa dopustí ten, kto

a) inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech,

b) inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví,

c) úmyselne uvedie nesprávny alebo neúplný údaj pred štátnym orgánom, pred orgánom obce alebo pred organizáciou za účelom získania neoprávnenej výhody,

d) úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním,

e) sa dopustí konania podľa písmena a) alebo písmena d) na blízkej osobe alebo osobe, ktorá mu bola zverená do starostlivosti alebo výchovy,

f) od iného násilím sám alebo za pomoci ďalších osôb vymáha majetkové práva alebo práva z nich vyplývajúce, o ktorých sa domnieva, že mu patria bez vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu,

g) napomáha osobnou účasťou násilnému vymáhaniu majetkových práv alebo práv z nich vyplývajúcich, hoci na ich vymáhanie niet vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu.

(2) Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) možno uložiť pokutu do 33 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. b) až d) a písm. g) pokutu do 99 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. e) pokutu do 200 eur a za priestupok podľa odseku 1 písm. f) pokutu do 331 eur."

V prípade, že by vám poškodila váš súkromný majetok, ktorý ste v byte požívali, potom by prichádzala do úvahy aj aplikácia ust. § 50 zákona o priestupkoch, ktorý upravuje priestupky proti majetku:

"(1) Priestupku sa dopustí ten, kto úmyselne spôsobí škodu na cudzom majetku krádežou, spreneverou, podvodom alebo zničením alebo poškodením veci z takého majetku, alebo sa o takéto konanie pokúsi.

(2) Za priestupok podľa odseku 1 možno uložiť pokutu do 331 eur."

V zmysle ust. § 360 ods. 1 Trestného zákona by mohlo dôjsť aj k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu nebezpečného vyhrážania: "Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok."

Tiez by mohlo ísť trestný čin porušovania domovej slobody. 

Vzhľadom na uvedené, ak by správanie vašej prenajímateľky mohlo naplniť niektorú z vyššie uvedených skutkových podstát, môžete to oznámiť v prípade priestupkov na príslušnom okresnom úrade alebo v prípade podozrenia na spáchanie trestného činu na príslušnom okresnom riaditeľstve PZ alebo príslušnej prokuratúre, v oboch prípadoch podľa miesta, kde sa skutok stal.

Ak by ale podala žalobu o vypratanie, bola by s vysokou pravdepodobnosťou úspešná. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Potrebujem rýchle radu, chcú ma vysťahovať z bytu." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.