Máte
otázku?

Pokyny nadriadeného ktorými núti zamestnanca porušovať právne predpisy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčín

Otázka: Pokyny nadriadeného ktorými núti zamestnanca porušovať právne predpisy

Dobrý deň, prosím o radu, ako postupovať v prípade, keď ma nadriadený núti porušovať právne predpisy. Pod hrozbou problémov a s naznačením výpovede mi zakázal využívať právne služby, ktoré som v minulosti využila v záujme spoločnosti. Rovnako mi zakázal informovať vedenie spoločnosti. Dostala som výslovný príkaz konať na pokyn priameho nadriadeného, aj keď sa to môže jednať o zlé rozhodnutie, alebo rozhodnutie v rozpore s platnou legislatívou. S tým dodal, že preberá zodpovednosť. Mám obavy, že táto zodpovednosť bude platná len do prvej komplikácie. Podozrievam, že je to typ človeka, ktorý by bez zaváhania niekoho obetoval. Je možné sformulovať nariadenie, v ktorom by mi takúto vec nadriadený nariadil s uvádzaním jeho prebratia zodpovednosti? Malo by také nariadenie v prípade sporu nejakú vypovedaciu hodnotu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pokyny nadriadeného ktorými núti zamestnanca porušovať právne predpisy

Dobrý deň,

podľa § 81 písm. a) Zákonníka práce je jednou zo základných povinností zamestnanca pracovať zodpovedne a riadne a plniť pokyny nadriadeného vydané v súlade s právnymi predpismi.

Z uvedeného teda jednoznačne vyplýva, že zamestnanec je viazaný len tými pokynmi nadriadeného, ktoré vydal v súlade s právnymi predpismi. V súlade s právnymi predpismi nie je vydaný pokyn, ktorým núti zamestnanca porušovať právne predpisy. Ak by zamestnanec dostal výpoveď v spojení s tým, že nedodržiaval, prípadne porušoval pokyny nadriadeného, ktoré neboli vydané v súlade s právnymi predpismi, výpoveď by bola neplatným právnym úkonom. Je ale potrebné odlišovať pokyn nadriadeného, ktorý je podľa zamestnanca zlým rozhodnutím, avšak bol vydaný v súlade s právnymi predpismi - zamestnanec nie je oprávnený hodnotiť správnosť alebo vhodnosť daného pokynu, ale je povinný vykonať ho - je to jedna zo základných povinností zamestnanca. Samozrejme za vydanie tohto pokynu bude zodpovedať ten, kto ho vydal.

Právny úkon (napr. dohoda, nariadenie, či zmluva) v ktorej by bolo výslovne uvedené, že nadriadený preberá zodpovednosť za to, že zamestnanec splní jeho pokyny, ktoré sú však v rozpore s právnym poriadkom, by bol absolútne neplatným právnym úkonom a nemal by preto ani žiadnu právnu relevanciu. Zamestnanec totiž nemá plniť pokyny vydané v rozpore s právnym poriadkom.

Trápi vás "Pokyny nadriadeného ktorými núti zamestnanca porušovať právne predpisy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pokyny nadriadeného ktorými núti zamestnanca porušovať právne predpisy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.