Máte
otázku?

Pohľadávka poručiteľa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Pohľadávka poručiteľa

Dobrý deň, prajem. V apríli minulého roku som ovdovela. Manžel mal na papieri od bývalého zamestnávateľa potvrdenie, že mu má byť vyplatená suma za niekoľko mesiacov vo výške 4.800 eur. Táto suma bola zamestnávateľom do dnešného dňa nevyplatená. Pohľadávku som zapísala do dedičstva, no neviem, ako mám ďalej postupovať. Bol by som veľmi vďačný za radu. Ďakujem.

Odpoveď: Pohľadávka poručiteľa

Dobrý deň, ak bola predmetná pohľadávka súčasťou dedičského konania, tak dedič, ktorý túto pohľadávku nadobudol ako svoje dedičstvo môže túto pohľadávku od zamestnávateľa vymáhať. Je však potrebné počkať na oficiálne potvrdenie nadobudnutia dedičstva po poručiteľovi (hoci sa dedičstvo nadobúda smrťou poručiteľa), aby bolo zrejmé, kto je oprávnený vymáhať túto pohľadávku. Pre posúdenie vymáhateľnosti pohľadávky a na posúdenie prípadných rizík a komplikácii pri vymáhaní pohľadávky je potrebné vidieť presné znenie listiny, dohody medzi poručiteľom a zamestnávateľom. Následne bude možné uviesť, či je pohľadávka vymáhateľná súdnou cestou a či nehrozia nejaké komplikácie pri vymáhaní pohľadávky.

Trápi vás "Pohľadávka poručiteľa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pohľadávka poručiteľa (Vymáhanie pohľadávok)

Zdravím, chcel by som sa opýtať, ako je to v prípade, keď deti poručiteľa zdedia pohľadávku poručiteľa vyplývajúcu z titulu vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Má matka povinnosť túto pohľadávku deťom vyplatiť? Čo sa týka situácie, keď ju nevyplatila a medzičasom zomrela, ako by sme mali postupovať ďalej? Matka rekonštruovala chatu, takže sa pýtam, či môžeme túto pohľadávku považovať za investíciu z jej strany, keďže sme žiadne peniaze nedostali. Táto otázka je trochu zložitá a vyžaduje dlhšie vysvetlenie, no zaujíma ma vaše skrátene stanovisko k tejto téme. Ďakujem za odpoveď a želám pekný večer.

Odpoveď: Pohľadávka poručiteľa

(odpoveď odoslaná: 10.06.2018)

Dobrý deň, pohľadávka z titulu bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) je pohľadávka ako každá iná. Dlžník ju má povinnosť vyplatiť. Ak zomrie, tak potom nastupujú na miesto dlžníka dedičia ak nejakí existujú a ak neodmietli dedičstvo. Vašej otázke ohľadom chaty nerozumiem, ako to súvisí s vyššie uvedeným. Ak bola ale chata súčasťou BSM, tak sa to malo riešiť v konaní o vysporiadanie BSM. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pohľadávka poručiteľa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.