Máte
otázku?

Partnerové dlhy a spoločný syn


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Partnerové dlhy a spoločný syn

Dobrý deň, prišla som Vás poprosiť o radu a pevne verím, že mi dokážete pomôcť. S partnerom sme spolu už viac ako 8 rokov. Predtým, ako sme sa spoznali (počas jeho prvého manželstva), si narobil rôzne dlhy (za niektoré si môže sám, za niektoré nie). Aktuálne má dlhy v rôznych nebankovkých spoločnostiach, zdravotnej poisťovni, sociálnej poisťovni a v podstate ani on sám presne nevie, kde všade je dlžný a koľko dlží. Momentálne nemá prácu na trvalý pracovný pomer, pretože si je vedomý, že exekútor by mu zobral takmer všetko. Momentálne spolu čakáme dieťa, ktoré sa narodí už čoskoro. Nie sme sobášení, takže jeho dlhy sa ma vlastne netýkajú, ale rada by som, aby sa náš syn volal priezviskom po ňom. To by znamenalo, že musí na matrike uznať otcovstvo. V prípade, ak by zomrel, zdedil by náš syn všetky jeho dlhy? Alebo by som ich zdedila ja? Ak by taká situácia nastala, môžeme sa vzdať dedičstva? Je možné u notára spísať nejakú zmluvu, ktorá by stanovila, že jeho dlhy sa nás netýkajú? A po narodení dieťaťa nám nemôže štát siahnuť na prídavky, príspevky na dieťa a podobne? Nechcem ohroziť ani seba, ani nášho malého, takže budem vďačná za akúkoľvek radu. Ďakujem.

Odpoveď: Partnerové dlhy a spoločný syn

Dobrý deň,

 

Právna úprava určenia otcovstva k maloletému dieťaťu

 

nakoľko s Vaším partnerom a otcom Vášho maloletého dieťaťa nie ste zosobášení bude potrebné určiť otcovstvo k maloletému dieťaťu tzv. druhou domnienkou otcovstva. T.j. súhlasným vyhlásením oboch rodičov pred súdom alebo matrikou. 

 

Podľa ustanovenia § 90 Zákona o rodine

Ak nie je otcovstvo určené podľa domnienky otcovstva manžela matky, možno ho určiť súhlasným vyhlásením oboch rodičov.

 

Podľa ustanovenia § 91 ods. 2 Zákona o rodine 

 

Súhlasné vyhlásenie rodičov musí byť urobené pred matričným úradom alebo pred súdom.

 

Tzn. že sa budete musieť obaja dostaviť pred príslušný matričný úrad (najlepšie v mieste Vášho bydliska, kde bude dieťa zapísané v knihe narodení). Následne musíte obaja vyhlásiť, že počaté dieťa alebo narodené dieťa (podľa toho kedy sa tam dostavíte) je dieťaťom Vášho súčasného partnera. Na základe takéhoto vyhlásenia bude Váš partner v rodnom liste maloletého dieťaťa zapísaný ako otec. Súčasne s týmto vyhlásením určíte aj priezvisko pre Vaše spoločné dieťa. Toto vyhlásenie je možné urobiť aj pred narodením dieťaťa, ak je už počaté.

 

Podľa ustanovenia § 92 Zákona o rodine

Súhlasným vyhlásením rodičov možno určiť otcovstvo k dieťaťu ešte nenarodenému, ak je už počaté.

 

Právna úprava dedenia a možnosti odmietnuť dedičstvo

 

Ak Váš partner nezriadi závet, ktorým by disponoval svojim majetkom pre prípad svojej smrti, bude sa dediť zo zákona. V tzv. prvej dedičskej skupine dedia všetci potomci poručiteľa a pozostalý manžel rovnakým dielom. Vzhľadom na to, že ste nie ste zosobášení tak v prípade jeho smrti bude jeho jediným dedičom Váš spoločný syn.

 

Podľa ustanovenia § 473 ods. 1 Občianskeho zákonníka

 

V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

 

Vy by ste mohli dediť iba ak by boli splnené niektoré z týchto podmienok. Uzavreli by ste manželstvo s Vaším partnerom a následne by ste po ňom dedili v prvej dedičskej skupine s Vaším synom rovnakým dielom (t.j. obaja po 1/2). Ďalšou možnosťou je, že by Váš partner zriadil závet, v ktorom by určitú časť majetku odkázal Vám. Nakoľko by však ukracoval svojho tzv. neopomenuteľného dediča (potomka) mohol by sa Váš syn domáhať na súde určenia neplatnosti tohto závetu. Poslednou možnosťou dedenia Vás ako jeho partnerky je, že by z určitých dôvodov nededil jeho potomok a Vy by ste dedili v druhej dedičskej skupine ako osoba, ktorá s ním žila aspoň rok pred smrťou v spoločnej domácnosti a starali sa o spoločnú domácnosť. V tejto dedičskej skupine by ste dedili spolu s jeho rodičmi.

 

Dedičstvo sa nadobúda vždy ako celok, t.j. nielen jeho aktíva (majetok) alebo aj pasíva (dlhy). Samozrejme môže sa stať, že dlhy poručiteľa budú vysoko prevyšovať hodnotu jeho majetku, prípadne pôjde o dlhy, pre ktoré sa neoplatí dediť po poručiteľovi. Vtedy máte viacero možností ako riešiť tento problém. 

 

Prvou a najistejšou možnosťou v takých prípadoch je odmietnuť dedičstvo po poručiteľovi podľa ustanovenia § 463 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Vzhľadom na to, že Váš syn je maloletý a vyhlásenie o odmietnutí dedičstva by ste za neho ako jeho zákonná zástupkyňa urobili Vy, bude toto vyhlásenie o odmietnutí dedičstva podliehať schváleniu súdu (súd musí schváliť právny úkon urobený za maloleté dieťa).

 

Podľa ustanovenia § 463 ods. 1 Občianskeho zákonníka

Dedič môže dedičstvo odmietnuť. Odmietnutie sa musí stať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným.

 

Odmietnutím dedičstva sa odmieta dedičstvo ako celok (t.j. všetky majetky i dlhy), a toto odmietnutie sa vzťahuje aj na novoobjavený majetok. Pri odmietnutí dedičstva je však potrebné dať si veľký pozor na plynutie času. Odmietnuť dedičstvo je totiž možné iba do jedného mesiaca od upovedomenia o dedičskom práve. Túto lehotu je možné predĺžiť iba z dôležitých dôvodov.

 

Podľa ustanovenia § 464 Občianskeho zákonníka

Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť.

 

Druhou možnosťou je uzatvoriť v rámci dedičského konania s veriteľmi dohodu o prenechaní predĺženého majetku na úhradu dlhov.

 

Podľa ustanovenia § 471 ods. 1 Občianskeho zákonníka

 

Ak je dedičstvo predlžené, môžu sa dedičia s veriteľmi dohodnúť, že im dedičstvo prenechajú na úhradu dlhov. Súd túto dohodu schváli, ak neodporuje zákonu alebo dobrým mravom.

 

Ak otec maloletého dieťaťa disponuje majetkom, ktorý je z Vášho pohľadu dôležitý alebo významný a nechcete sa ho vzdať, je možné dedičstvo po jeho otcovi prijať. V takom prípade totiž dedičovi poskytuje ochranu ustanovenie § 470 ods. 1 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého dedič zodpovedá za poručiteľovi dlhy iba do výšky hodnoty majetku, ktorý zdedil. Tzn. že by Váš syn zodpovedal za jeho dlhy iba do výšky hodnoty majetku, ktorý nadobudol. Tieto dlhy by mohol splatiť z iných zdrojov a tým ochrániť majetok poručiteľa, ktorý je pre neho významný a nechce o neho prísť.

 

Podľa ustanovenia § 470 ods. 1 Občianskeho zákonníka

Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

Trápi vás "Partnerové dlhy a spoločný syn" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Partnerové dlhy a spoločný syn" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.