POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Odsúdenie v neprítomnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Odsúdenie v neprítomnosti

Dobrý deň. Môj známy bol v roku 2015 odsúdený na 2 roky nepodmienečne za neplatenie výživného, a to bez jeho účasti na pojednávaní. Pri vybavovaní dokladov na úrade ho zadržala kriminálna polícia a odviezla do Ilavy. Neprebieral poštu, pretože trvale žije v zahraničí a má trvalý pobyt u rodičov. Je možné, že ho odsúdili bez jeho vedomia? Nevedel, že musí nastúpiť na výkon trestu. Dá sa s tým niečo robiť? Poprípade, je možné uhradiť dlh a dosiahnuť jeho prepustenie? Nemal by ešte prebehnúť súd? Potrebuje teda advokáta, alebo je to už zbytočné?

Odpoveď: Odsúdenie v neprítomnosti

Dobrý deň,

v prvom rade je potrebné uviesť, že v danom  prípade bude rozhodujúce aj to, či vedel Váš známy o tom, že sa proti nemu vedie trestné stíhanie alebo nie. Nie je pritom rozhodujúce, či mal túto vedomosť od orgánov činných v trestnom konaní. O prebiehajúcom konaní mohol totiž vedieť napr. aj od osoby, ktorá podala trestné oznámenie a pod.

Vychádzajúc z Vami opísaných skutkových okolností možno predpokladať, že Váš známy bol odsúdený v konaní proti ušlému (v ďalšom vychádzame z tohto predpokladu - či tomu tak bolo, resp. aké boli presné okolnosti odsúdenia Vášho známeho môže odsúdený zistiť z nahliadnutia do spisu - na tento úkon môže splnomocniť aj inú osobu). Konanie proti ušlému sa vykonáva proti tomu, kto sa vyhýba trestnému konaniu pobytom v cudzine alebo tým, že sa skrýva. Ak mal Váš známy trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, zodpovedá za správnosť tohto údaju, preto ak si nepreberal na tejto adrese zásielky a orgány činné v trestnom konaní zistili, že sa zdržuje v cudzine, vykonali konanie proti ušlému. 

Ak boli splnené všetky podmienky na konanie proti ušlému, t. j. ak by Váš známy vedel, že sa proti nemu vedie trestné konanie (nie je pritom rozhodujúce o tom, odkiaľ by túto vedomosť mal a v akom štádiu - postačuje aby napr. Váš známy vedel, že bolo na neho podané trestné oznámenie) a zdržiaval sa v cudzine alebo sa skrýval a tak sa vyhýbal trestnému konaniu, je súdne konanie nadobudnutím právoplatnosti rozsudku právoplatne skončené. V danom prípade sa nebude konať žiadne ďalšie súdne konanie. Ak je vec už právoplatne skončená, zaplatenie dobrovoľné zaplatenie celého dlžného výživného nebude mať žiadny vplyv na zánik trestnosti činu či odsúdenie. 

Na záver možno uviesť, že jediným spôsobom ako zvrátiť Vami popísaný stav, je že ak bol Váš známy odsúdený v konaní proti ušlému a neboli splnené podmienky na to, aby toto konanie prebehlo (napr. ak Váš známy vôbec nevedel, že sa vedie trestné konanie), môže do šiestich mesiacov odo dňa keď sa dozvedel o trestnom stíhaní alebo odsúdení (najneskôr však v príslušnej premlčacej dobe) podať návrh na opätovné prejednanie svojej veci súdom v jeho prítomnosti. Z uvedeného dôvodu Vám určite odporúčame vyhľadať advokáta, ktorý danú vec preskúma - jednak, či bol Váš známy odsúdený v konaní proti ušlému a ak áno, tak či sú splnené podmienky na podanie návrhu na opätovné prerokovanie veci. 

Ak Váš známy aj podá návrh na opätovné prerokovanie veci, najskôr bude súd rozhodovať o tom, či sú splnené podmienky na povolenie opätovného prerokovania veci. Ani podanie tohto návrhu nemá však žiadny vplyv na to, že v súčasnosti sa má vykonávať na základe právoplatného rozhodnutia súdu uložený trest.

Trápi vás "Odsúdenie v neprítomnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odsúdenie v neprítomnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.