Máte
otázku?

Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie

Dobrý deň, rád by som sa opýtal. Momentálne riešim občiansko-právny spor ohľadom zaplatenia sumy približne 2000 eur, ktorú však z mojej strany nijak neuznávam. Okresný súd, ktorý nerozumiem menovať, rozhodol v môj neprospech. Na základe toho sme podali odvolanie, keďže sa žalobca nezúčastnil ani jednoho z dvoch pojednávaní, pri ktorých by bol vypočutý alebo konfrontovaný so mnou ako odporcom. Medzitým sa stalo, že žalobca zomrel a teraz neviem, ako to bude pokračovať, nakoľko sa nijako nevyjadril a nebol vypočutý sudkyňou okresného súdu. Je vôbec možné, aby sa pojednávanie uskutočnilo bez účasti žalobcu? Ako bude situácia pokračovať na krajskom súde? Ďakujem.

Odpoveď: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie

Dobrý deň pokiaľ žalobca zomrel tak v súdnom konaní (o zaplatenie) namiesto neho nastupujú jeho dedičia. Môžete navrhnúť prerušenie konania do právoplatného skončenia konania o dedičstve.

 

Súd zatiaľ nebude pojednávať.

Trápi vás "Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na situáciu, kedy moja mama viedla súdny spor o neplatnosť kúpno-predajnej zmluvy majetku. Stihla prejsť len jedno súdne konanie, kde bola vypočutá. Ďalšie malo prebehnúť v septembri 2023, avšak, bohužiaľ, zomrela. Bude súd ešte pokračovať?

Odpoveď: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie

(odpoveď odoslaná: 17.08.2023)

Dobrý deň, áno súd bude pokračovať s dedičmi vašej mamy, teda aj s vami, nakoľko sa jedná o majetkový spor. Vy vstúpite do konania namiesto nej aj s ostatnými dedičmi, za predpokladu, že nie ste jediný dedič. Ak bola ona žalobkyňou, budete žalobcami vy.

Postup by mal byť taký, že súd by mal potom, čo sa dozvie o úmrtí jednej zo sporových strán, konanie prerušiť  až do právoplatného skončenia konania o dedičstve. Následne by mal v konaní pokračovať s právoplatnými dedičmi. Uvedené upravuje § 63 Civilného sporového poriadku.

CSP súčasne hovorí, že súd môže v konaní pokračovať aj pred skončením konania o dedičstve, ak to povaha sporu pripúšťa. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie (Vymáhanie pohľadávok)

Áno, všetko, čo som o prípade uviedla, je pravdivé. Za dané obdobie sa udialo mnoho vecí, avšak verím, že som prezentovala to najpodstatnejšie. Ďakujem za vaše rady a tiež za ponuku. Je celkom možné, že budem potrebovať advokáta. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie. S pozdravom, Laura.

Odpoveď: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie

(odpoveď odoslaná: 25.04.2019)

Dobrý deň, v prípade potreby nás kontaktujte.


Podotázka: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie (Vymáhanie pohľadávok)

Veľmi pekne ďakujem za radu. Ešte doplním. Na svoj pozemok má žalobca prístup aj z iného pozemku. Nemusí to byť práve cez nás. Aby to bolo úplné, musím povedať, že bol kedysi spoluvlastníkom predmetného pozemku, cez ktorý teraz žiada prechod. Pre fyzické útoky na ostatných spoluvlastníkov mu bolo súdom zrušené spoluvlastníctvo a ďalším súdnym rozhodnutím sa musel zo všetkých nehnuteľností vysťahovať. Navyše začal cez náš pozemok vodiť aj cudzých ľudí a to tak, že prekonávali prekážku - oplotenie. Ja len pevne verím, že súd mu nezriadi vecné bremeno. Inak by nás dostal do situácie, v akej sme boli pred žalobami, stavu ohrozenia zdravia a života a znegoval by všetku prácu doterajších súdov. Aj v súčasnosti vstúpil na náš pozemok a ohrozoval ma na zdraví. Riešila to polícia. Momentálne sme v stave, kedy mu súd, na náš návrh, zakázal vstúp na pozemok. Rozsudok zatiaľ nie je právomocný. Je to veľmi zložité a netuším, ako to dopadne. Trvá to už 13 rokov. Ale ja sa nevzdám. Arogancia nesmie mať navrch pred slušnosťou. Laura.

Odpoveď: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie

(odpoveď odoslaná: 24.04.2019)

Dobrý deň,

pokiaľ je situácia taká ako uvádzate v otázke, súd rozhodol správne.

V prípade potreby nás môžete kontaktovať.

 


Trápi vás "Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dovoľte mi postupne doplniť moju otázku. Žalobca sa svojou žalobou domáhal zriadenia vecného bremena cez pozemok žalovaného. Rozsudok k dnešnému dňu nie je právoplatný. Veľmi pekne Vám ďakujem aj za predchádzajúcu radu. S pozdravom, Laura.

Odpoveď: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie

(odpoveď odoslaná: 24.04.2019)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade súd bude pokračovať v konaní s dedičmi po poručiteľovi.

Len citujeme z ust. Občianskeho zákonníka :

" 127 ods. 3 :
Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť."

Podľa ust. § 151o/ ods. 3 Občianskeho zákonníka platí :
"Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."

T.j. :  Ak žalobca nemá prístup na svoj pozemok so stavbou, hoci aj za sťažených podmienok, rozhodnutím súdu môže byť zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve prechodu a prejazdu cez priľahlý pozemok.

 



 


Podotázka: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako sa bude ďalej vyvíjať občiansko-právny spor, v ktorom bol žalovaný zastúpený advokátom. Okresný súd vydal rozsudok, avšak v lehote na odvolanie proti rozsudku zomrel žalovaný. Ako to ovplyvní ďalší priebeh procesu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie

(odpoveď odoslaná: 23.04.2019)

Dobrý deň,

podľa ust. §  63 Civilného sporového poriadku platí /citujeme/ :

"(1) Ak strana zomrie počas konania skôr, ako sa konanie právoplatne skončí, súd posúdi podľa povahy sporu, či má konanie zastaviť, alebo či v ňom môže pokračovať.

(2) V konaní súd pokračuje najmä vtedy, ak ide o majetkový spor. Súd rozhodne, že v konaní pokračuje s dedičmi strany, prípadne s tými, na ktorých podľa výsledku dedičského konania prešlo právo alebo povinnosť, o ktorú v konaní ide, a to len čo sa skončí konanie o dedičstve.

(3) Ak to povaha sporu pripúšťa, môže sa v konaní pokračovať aj pred skončením konania o dedičstve."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že v závislosti od predmetu sporu súd posúdi, či konanie zastaví prípadne bude pokračovať v konaní s dedičmi poručiteľa.

Ak advokát obdržal rozsudok, môže napriek tomu, že žalovaný zomrel, podať proti nemu odvolanie.

Nepíšete v otázke aký je predmet sporu /kto je žalobcom a čo v konaní požaduje /prípadne upresnite do podotázok/.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neúčasť žalobcu a jeho úmrtie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.