Máte
otázku?

Nárok na preplatenie opravy vozidla bazárom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Nárok na preplatenie opravy vozidla bazárom

Dobrý deň. Asi pred dvomi mesiacmi som si zakúpil ojazdené auto v jednom autobazári. Auto stálo 8500 eur, s tým, že predajca ho mal v ponuke za 9000 eur a v zmluve uviedol, že mi bola poskytnutá zľava 500 eur na ďalší prípadný servis. Auto postupne začalo mať problémy s riadením, ktoré sa neustále zhoršovali. Preto som sa rozhodol navštíviť jedného mechanika, ktorý mi však nesprávne diagnostikoval poruchu. To ma stalo 200 eur a problém sa nevyriešil, naopak sa ešte zhoršil. Následne som sa rozhodol zájsť do autorizovaného servisu, kde mi bolo vysvetlené, že chyba je v súčiastke, ktorú nie je možné kúpiť samostatne a je potrebné vymeniť celé riadenie. Cena za dielu aj s prácou bude 1500 eur. Mám nárok alebo šancu dostať aspoň časť týchto peňazí od autobazáru, v ktorom som auto zakúpil? Keď som volal predajcovi, povedal mi, že je ochotný dať mi maximálne 150 eur a že môžem s ním aj súdiť, ale nezískať od neho viac. Nehodlá priznať, že to bola skrytá závada a namietal, že pre riešenie problematiky som si zvolil príliš drahý servis a skúšam nenájsť použité riadenie z iného auta. Nechcem však riskovať ďalšie vyhadzované peniaze a znovu neriešiť problém. Preto som auto objednal do toho autorizovaného servisu, kde ho idem v stredu zaniesť. Akým spôsobom mám postupovať, ak chcem získať aspoň polovicu sumy od autobazáru a predajca o takomto riešení ani len neuvažuje? Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na preplatenie opravy vozidla bazárom

Dobrý deň, 

ak by Vám servis potvrdil, že táto vada na aute bola v čase, keď ste auto kupovali, potom máte nárok na zľavu z kúpnej ceny. 

 

Zľavu si ale musíte uplatniť bez zbytočného odkladu.

 

Na výšku zľavy z kúpnej ceny 

Podľa zákona platí: "Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť."

 

Výška zľavy nie je určovaná výškou faktúry, ktorú zaplatíte ale je určitým ukazovateľom. Napríklad, ak by ste vadu dokazali odstrániť za 500 eur ale zaplatíte 1500 eur, súd Vám prizná zľavu iba vo výške 500 eur.

Trápi vás "Nárok na preplatenie opravy vozidla bazárom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na preplatenie opravy vozidla bazárom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.