Máte
otázku?

Môže nesvojprávny človek manipulovať hotovosťou ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Môže nesvojprávny človek manipulovať hotovosťou ?

Mám sesternicu, ktorá je pozbavená právneho obchodného spôsobilosti v plnom rozsahu. Je umiestnená v zariadení sociálnych služieb. Za jej opatrovníka bol ustanovený brat, ktorý jej nepravidelne zasiela finančnú hotovosť na prilepšenie. Aj keď si opatrovník želá, aby jej tieto peniaze dali k dispozícií s tým, že si nimi sama hospodári, pretože je toho schopná, zamestnanci zariadenia jej to neumožňujú a vyžadujú dokladovanie každého nákupu, hoci opatrovník s tým nesúhlasí. Je toto konanie nezákonné? Porušuje opatrovník týmto niektoré svoje povinnosti či predpisy? Môže nespôsobilý človek manipulovať s hotovosťou pri nákupoch, ak mu to opatrovník "dovolí"?

Odpoveď: Môže nesvojprávny človek manipulovať hotovosťou ?

Dobrý deň, 
Vami predložená otázka obsahuje v podstate dva okruhy problémov :

I./ Pozbavenie spôsobilosti na právne úkony :
Vo Vašom prípade ak došlo k pozbaveniu spôsobilosti na právne úkony, došlo k tomu ešte za režimu starej právnej úpravy. S účinnosťou od 1.7. 2016 žiadna osoba nemôže byť úplne pozbavená spôsobilosti na právne úkony v nadväznosti na ustanovenia Civilného mimosporového poriadku.
Podľa ust. § 231 Civilného mimosporového poriadku súd v konaní o spôsobilosti na právne úkony rozhoduje o
a) obmedzení spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony,
b) zmene obmedzenia spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony,
c) navrátení spôsobilosti fyzickej osoby na právne úkony.

Teda pokiaľ sesternica bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony, môžete v zmysle cit. zákona podať návrh na súd na zmenu predmetného rozhodnutia. Návrh totiž môže podať blízka osoba, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, poskytovateľ sociálnych služieb alebo ten, kto má na veci právny záujem,  kedy by ste museli v návrhu uviesť aj opísanie skutočností odôvodňujúcich oprávnenie na podanie návrhu.

Súd v konaní vypočuje aj osobu, o ktorej spôsobilosti sa koná, ktorý uskutoční spôsobom, ktorý je vhodný a primeraný s ohľadom na zdravotný stav. Ak je výsluch na ujmu zdravotného stavu, možno od výsluchu upustiť. Súd v takom prípade osobu, o ktorej spôsobilosti sa koná, vzhliadne.
Osoba, o ktorej spôsobilosti sa koná, môže požiadať, aby sa zúčastňoval konania jej dôverník, ktorý nie je jej zástupcom. O tejto možnosti ju súd poučí.

Zo súdnych rozhodnutí pri obmedzení spôsobilosti na právne úkony je určená dispozícia s hotovosťou 20 € mesačne, 5 € týždenne, čo samozrejme závisí od posúdenia súdom, preto odporúčame podať návrh na súd na zmenu rozhodnutia. Trovy súdneho konania znáša štát.
 

II./ Otázka disponovania s peňažnou hotovosťou  
Pokiaľ sesternica bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony v celom rozsahu, potom spôsobilosť na právne úkony, teda aj na nakupovanie,  nemá.

Ak jej aj posielate finančné prostriedky na prilepšenie, tieto posielate na adresu sociálneho zariadenia s určením mena klienta predmetného zariadenia, ktorému sú peniaze určené.
Sme názoru, že postup soc. zariadenie je aj napriek Vaším výhradám správny. Uvedieme prečo :
V otázke namietate, že si neprajete, aby zariadenie soc. služieb kontrolovalo nákup sesternice za peniaze, ktoré jej posielate. Ak peniaze dôjdu do zariadenie, toto soc. zariadenie je povinné finančné prostriedky zaevidovať na účet klienta, Vašej sesternice. Táto povinnosť okrem iných vyplýva aj z ustanovení zákona o účtovníctve, čo sa týka aj iných resp. ostatných platieb napr. dôchodku Vašej sesternice. Predpokladáme, ako je to obvyklé v soc. zriadeniach, soc. zariadenie má interný predpis ohľadom disponovania fin. prostriedkov svojich klientov, na aký účel sú tieto peniaze používané v prospech klienta a ako s nimi bolo naložené, na čo boli použité. Soc. zariadenia obyčajne pre svojich klientov zabezpečujú drobné nákupy podľa ich želania ak toto želanie, potrebu vedia vyjadriť. Do predmetných dokladov môže nahliadnuť opatrovník, okrem iných aj z dôvodu, že súdom ustanovený opatrovník vykonáva svoje práva a povinnosti riadne a dbá na pokyny súdu. 

Ak by aj fin. prostriedky boli dané Vašej sesternici na nákup pri obmedzení spôsobilosti na právne úkony, teda nie pri pozbavení spôsobilosti na právne úkony, vždy sa tak robí proti podpisu, ale to ešte neznamená, že boli sesternicou aj použité na jej účely. Preto ak soc. zariadenie vyžaduje pokladničné doklady od toho, kto nakupoval pre Vašu sesternicu/pri pozbavení spôsobilosti na právne úkony/, resp. nakupoval za jej prítomnosti za jej peniaze, robí tak v súlade so zákonom, čo je v záujme sesternice, soc. zariadenia, ako aj Vašom, nakoľko takto máte prehľad o tom, či peniaze boli použité na prospech sesternice, na ňou určený účel prilepšenia.

Ak by soc. zariadenie len odovzdalo fin. prostriedky Vašej sesternici a ona by nepredložila doklady o nákupe, nakoľko je pozbavená spôsobilosti na právne úkony, teda hotovosť by nemali dávať, nebolo by možné preukázať na aký účel boli peniaze použité a vznikla by pochybnosť o ich minutí. Zodpovední zamestnanci nesmú používať finančné prostriedky jedného prijímateľa na nákup (úhradu platieb) iného prijímateľa, a práve pokladničný doklad preukazuje nákup tovaru na určený účel. Je oprávnením opatrovníka skontrolovať dispozície s hotovosťou. Tento postup soc. zariadenie chráni ako sesternicu, tak aj soc. zariadenie a je v súlade s ust. § 747 a nasl. Obč. zákonníka, ktoré pojednáva o úschovách. 

Uvádzame súčasne ust. § 9 ods. 14 zákona č. /  Z.z. o sociálnych službách  (citujeme) : 
"Poskytovateľ celoročnej pobytovej formy sociálnej služby a týždennej pobytovej formy sociálnej služby je povinný uzatvoriť písomnú dohodu o úschove cenných vecí, ak ho o úschovu cenných vecí prijímateľ sociálnej služby požiada."

V konečnom dôsledku otázka fin. prostriedkov klientov je tiež predmetom kontroly aj zriaďovateľa sociálneho zariadenie. V prípade, že by došlo k nezrovnalostiam a pochybnostiam v dispozícií s finančnými prostriedkami v tom smere, že by ste namietali, že neboli použité v prospech sesternice, mohli by ste sa domáhať vymáhania dlžnej sumy. Pokladničný doklad tak preukazuje nákup.

©
 

Trápi vás "Môže nesvojprávny človek manipulovať hotovosťou ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže nesvojprávny človek manipulovať hotovosťou ? (Občianske právo)

Dobrý večer, mám otázku. Mám 19-ročnú dcéru, ktorá je pozbavená spôsobilosti na právne úkony. Chcem sa opýtať, či je možné jej zobrať úver. Dostáva invalidný dôchodok. Ďakujem.

Odpoveď: Môže nesvojprávny človek manipulovať hotovosťou ?

(odpoveď odoslaná: 06.08.2019)

Dobrý deň, v samotnom rozsudku o obmedzení spôsobilosti na právne úkony máte uvedený rozsah oprávnení osoby, ktorej spôsobilosť sa obmedzuje a Vaše povinnosti ako opatrovníka.
Podľa ust. Obč. zákonníka platí, že opatrovník je oprávnený na všetky úkony, ktoré sú bežné a na úkony ktoré nie sú bežné sa vyžaduje súhlas súdu.
V otázke uvádzate, že dcéra poberá invalidný dôchodok a z tohto dôchodku by sa úver alebo pôžička splácali. 
Samotný invalidný dôchodok je určený pre invalidnú osobu. Účelom invalidného dôchodku je zabezpečiť invalidnému poistencovi príjem v z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca.   
Vzhľadom na okolnosť, že by sa jednalo o zníženie príjmu opatrovanca a možností zabezpečenia jeho základných potrieb je potrebné požiadať o udelenie súhlasu príslušný súd.  
 

 

 


 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže nesvojprávny človek manipulovať hotovosťou ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.