Máte
otázku?

Kamerový systém v školách


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Kamerový systém v školách

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s otázkou, či môže starosta obce, ktorý je zriaďovateľom Základnej školy v danej obci, nainštalovať kamerový systém aj do tried bez súhlasu učiteľov. Ide o málotriednu základnú školu s ročníkmi 1-4; budova aj areál školy sa počas vyučovania zamykajú. Ďakujem.

Odpoveď: Kamerový systém v školách

Dobrý deň,

podľa § 13 ods.4 Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.

Je však diskutabilné, či pri výkone povolania učiteľa je potrebné sledovať jeho činnosť. Pokiaľ by sa nenaplnili dôvody v ustanovení uvedenom vyššie, potom ho nie je možné použiť. Musel by disponovať Vašim súhlasom nakoľko ide o prejavy osobnej povahy, ktoré je možné podľa Občianskeho zákonníka zaznamenávať a použiť len so súhlasom fyzickej osoby. Ak by zamestnávateľ nejakým racionálnym spôsobom zdôvodnil osobitnú povahu Vášho zamestnania, výslovný súhlas nepotrebuje, avšak je povinný to s Vami prerokovať, kde Vás musí oboznámiť s vyššie uvedenými skutočnosťami.

Okrem toho, bude potrebné, aby s umiestnením kamier súhlasili aj samotní rodičia, nakoľko kamera je prostriedok, ktorý zaznamenáva prejavy osobnej povahy, v tomto prípade dieťaťa. Keďže dieťa nie je spôsobilé na právne úkony, súhlas musia dať rodičia.

Trápi vás "Kamerový systém v školách" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kamerový systém v školách" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.