POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Je výhodné pristúpiť na dohodu o vine a treste?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Je výhodné pristúpiť na dohodu o vine a treste?

Dobrý deň, môj priateľ mal dopravnú nehodu. Podľa rozsudku je on považovaný za vinníka, pretože nedal prednosť v jazde na zastávke. Zároveň bol obvinený z trestného činu ublíženia na zdraví, kde bola pracovná neschopnosť stanovená od 9.12. do 31.12.2014. Chceli by sme sa opýtať, ak prokurátor vzniesol obvinenie na súd, je lepšie, ak s prokurátorom uzavrie dohodu o vine a treste, aby sa nekonalo pojednávanie na súde? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Je výhodné pristúpiť na dohodu o vine a treste?

Dobrý deň, dohodu o vine a treste možno uzavrieť, ak sú splnené podmienky ustanovené v § 232 Trestného poriadku. Jednou z týchto podmienok je uznanie a priznanie viny obvineného. Výhodou dohody o vine a treste je možnosť uložiť trest pod dolnú hranicu trestnej sadzby. Uzavretie dohody o vine treste je podmienené schválením súdu na verejnom zasadnutí. Vzhľadom na Vami uvedené okolnosti prípadu, Vám navrhujem možnosť uzavrietia zmieru s poškodeným podľa § 220 Trestného poriadku. Podmienkou pre jeho schválenie je priznanie k skutku, náhrada škody poškodenému alebo vykonanie iného vhodného opatrenia na jeho náhradu a zloženie určitej sumy na verejnoprospešné účely. Rozhodujúcou podmienkou je aj súhlas poškodeného so zmierom a záver prokurátora o tom, že pre nižšiu závažnosť činu, je táto forma skončenia trestného stíhania postačujúca. Výhodou zmieru je aj fakt, že Vášmu priateľovi nie je uložený žiadny trest v zmysle Trestného zákona, z dôvodu čoho nebude existovať záznam vo výpise z registra trestov.

Trápi vás "Je výhodné pristúpiť na dohodu o vine a treste?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je výhodné pristúpiť na dohodu o vine a treste?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.