Máte
otázku?

Akú formu má mať dlžobný úpis?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Akú formu má mať dlžobný úpis?

Dobrý deň, chcem sa spýtať na vzor dlžobného úpisu, a akú formu by mal mať. Kamarátke som požičiavala peniaze v menších sumách a suma sa nakopila. Chcem jej dať podpísať dlžobný úpis a v týchto veciach sa vôbec nevyznám. Chcem, aby bol dlžobný úpis správne vypísaný, no po tom, čo som pozerala na internete, neviem, čo by som mala napísať a na aký účel bola suma použitá. Tiež by som chcela, aby pravidelne splácala dlžobu a ja by som mala doklad, že som jej požičala peniaze. Neviem, či musí byť podpis overený u notára alebo nie.

Odpoveď: Akú formu má mať dlžobný úpis?

Dobrý deň, dlžobný úpis je v podstate uznanie dlhu. Ak chcete vzor dlžobného úpisu (uznania dlhu), odporúčam stránku www.uznanie-dlhu.sk. Na tejto stránke si vypíšete uznanie dlhu a stiahnete si vzor. 

Do časti "dôvod vzniku dlhu" uvediete to, ako dlh vznikol. Uvediete tam, že si od Vás kamatátka požičiavala peniaze a tieto peniaze Vám nevracala a k dnešnému dňu je výška pôžičky v takej a takej výške.

Ďalej sa tam môžete dohodnúť na splátkach, prípadne na jednorazovej úhrade. Ak by ste si neboli istý vyplnením formulára, napíšte nám, poradíme Vám. 

Trápi vás "Akú formu má mať dlžobný úpis?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Akú formu má mať dlžobný úpis? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, ako môžem dostať požičané peniaze späť od dlžníka? Stačí, ak podpíše dlžobný úpis? Musí byť jeho podpis notársky overený? Ďakujem.

Odpoveď: Akú formu má mať dlžobný úpis?

(odpoveď odoslaná: 10.04.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že podpis dlžníka zo zákona byť overený nemusí, ale z dôvodu právnej istoty Vašej ako veriteľa je to vhodné overiť podpis dlžníka.

Samotný pojem !dlžobný úpis" Občiansky zákonníka nepozná. Môžete si stiahnúť resp. vyplniť tlačivo uznania dlhu na našej stránke www.uznanie-dlhu.sk podľa inštrukcií uvedených na uvedenej stránke a podpis dlžníka nechať overiť.

Uznanie dlhu ako ho spíšete si môžete nechať skontrolovať našou advokátskou kanceláriou.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Akú formu má mať dlžobný úpis? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám problém. Ako matka som presvedčila mladšieho syna, aby sa stal ručiteľom úveru pre staršieho syna v sume 23 000 eur. Starší syn má zlú platobnú disciplínu, prichádzajú upomienky, ktoré my s mladším synom platíme. Nechceme, aby sa mladší syn dostal do registra neplatičov, preto sme sa rozhodli, že mladší syn si vezme úver a vyplatí úver staršiemu synovi. Ako mám napísať dlžobný úpis, ak neplánujeme peniaze od staršieho syna vymáhať? Chceme, aby ho mohol použiť mladší syn pri dedičstve bytu, ktorý chceme ponechať mladšiemu synovi, keďže starší syn dostane dedičstvo už teraz.

Odpoveď: Akú formu má mať dlžobný úpis?

(odpoveď odoslaná: 26.10.2016)

Dobrý deň,

podľa § 484 Občianskeho zákonníka sa síce pri dedení zo zákona dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania. Vo Vašom prípade je ale situácia odlišná, pretože úver si nebudete brať Vy ako rodičia syna, pričom by ste túto sumu bezodplatne dali svojmu staršiemu synovi, ale úver si bude brať mladší brat dlžníka. Suma tohto úveru sa preto nebude považovať za sumu, ktorú starší brat nadobudol bezplatne od Vás, ako rodičov. Z uvedeného dôvodu sa na túto sumu v konaní o dedičstve po Vás ako matke neprihliadne.

Ak chcete, aby byt nadobudol Váš mladší syn, bolo by vhodnejšie mu tento byt darovať (po tom ako by vyplatil úver za svojho staršieho brata) so zriadením vecného bremena spočívajúceho vo Vašom práve doživotného bezplatného užívania predmetného bytu.


Podotázka: Akú formu má mať dlžobný úpis? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať. Mám sformulovaný dlžobný úpis, no daná osoba prestala platiť splátky a komunikáciu odmietla. Mali by som sa obrátiť na exekútora alebo na súd? Ako je správny postup v tejto situácii? Ďakujem za odpoveď a radu.

Odpoveď: Akú formu má mať dlžobný úpis?

(odpoveď odoslaná: 27.09.2016)

Dobrý deň,

ak dlžník prestal  uhrádzať splátky či už na základe zmluvy o pôžičke alebo uznania dlhu, môžete podať na súd žalobu na vydanie platobného rozkazu. Až keď Vám súd vyhovie a rozhodnutie sa stane právoplatným a vykonateľným, môžete podať návrh na vykonanie exekúcie. Samotná zmluva o pôžičke, alebo uznanie dlhu nie je exekučným titulom.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Akú formu má mať dlžobný úpis?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.