Máte
otázku?

Zodpovednosť štátu za nesprávny úradný postup


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Žilina

Otázka: Zodpovednosť štátu za nesprávny úradný postup

Môžem zažalovať prokuratúru alebo súd za to, že som nepreberal poštu? Nahlásil som zmenu bydliska u vyšetrovateľky a môžem to dokladovať potvrdením od polície, ktoré o tom včas informovala prokuratúru. Uplynuli tri mesiace od vynesenia rozsudku, kedy som sa dozvedel, že som bol súdený a chcel som sa informovať o stave svojho konania. Dostal som zarážajúcu odpoveď, že nepreberám poštu. Bol som prekvapený, pretože zmenu bydliska som nahlásil polícii ešte včas pred vynesením rozsudku. Nevčasné doručenie rozhodnutia súdu na moju novú adresu mi zabránilo v odvolaní v stanovenej 15-dňovej lehote. Kto je zodpovedný za tento stav? Prehral som súdy na okresnom aj krajskom súde kvôli §39 o premlčaní, za ktoré nenesiem zodpovednosť.

Odpoveď: Zodpovednosť štátu za nesprávny úradný postup

Dobrý deň. 

Doručovanie písomnosti v trestnom konaní sa spravuje ustanoveniami Trestného poriadku (zákon č. 301/2005 Z. z. v znení neskorších predpisov, predovšetkým ustanovenia §65- §66). V trestnom konaní sa doručujú písomnosti buď „obyčajným“ doručením alebo doručením do vlastných rúk, na adresu, ktorú adresát uviedol pre potreby doručovania. V prípade, ak adresát nebol zastihnutý na takejto adrese, písomnosť sa uloží u orgánu, ktorý zásielku doručuje (spravidla pošta) a adresát sa vhodným spôsobom vyrozumie, kde a kedy si ju môže vyzdvihnúť.

Zodpovednosť štátu za škodu spôsobenú orgánmi verejnej moci pri výkone verejnej moci upravuje zákon č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, na základe ktorého štát zodpovedá za podmienok ustanovených týmto zákonom za škodu, ktorá bola spôsobená orgánmi verejnej moci, okrem tretej časti toho zákona, pri výkone verejnej moci nezákonným rozhodnutím, nezákonným zatknutím, zadržaním alebo iným pozbavením osobnej slobody, rozhodnutím o treste, o ochrannom opatrení alebo rozhodnutím o väzbe, alebo nesprávnym úradným postupom.

Či Vami uvedené skutočnosti spadajú pod zodpovednosť štátu je možné posúdiť len na základe preštudovania celého spisového materiálu a preto odporúčam obrátiť sa na advokáta, ktorý po preštudovaní celého spisu, Vám v tejto veci poskytne právnu pomoc. 

Trápi vás "Zodpovednosť štátu za nesprávny úradný postup" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zodpovednosť štátu za nesprávny úradný postup (Iné oblasti práva)

Dobrý deň prajem, krajský súd podľa môjho názoru vydal nesprávne rozhodnutie, ktoré však bolo vrátené NSSR na vydanie nového rozhodnutia. Okresný súd pôvodne vydal správne rozhodnutie, avšak Krajský súd ho zmenil a opäť podľa môjho názoru, nesprávne. Rozhodovacie právo mal ten istý senát, ako v prvom prípade. Je možné sa odvolať na zaujatosť a požiadať o finančné zadosťučinenie voči KS? Ak áno, ako? Ďakujem za promptnú odpoveď.

Odpoveď: Zodpovednosť štátu za nesprávny úradný postup

(odpoveď odoslaná: 15.02.2017)

Dobrý deň,

ak by námietka zaujatosti proti danému senátu odvolacieho súdu bola založená len na jeho rozhodovacej činnosti alebo procesnom postupe, takúto námietku nemožno podať. Vylučuje to ustanovenie § 53 ods. 3 časť vety pred bodkočiarkou zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v účinnom znení, podľa ktorého: ak sa námietka zaujatosti týka len okolností, ktoré spočívajú v procesnom postupe sudcu alebo jeho rozhodovacej činnosti, súd na námietku zaujatosti neprihliada.

Čo sa týka finančného zadosťučinenia, to by ste mohli požadovať až v konaní o ústavnej sťažnosti po tom, ako by ste využili všetky dostupné prostriedky na ochranu Vašich ústavných práv a tie by boli by konečným súdnym rozhodnutím (napr. rozhodnutím NS SR v dovolacom konaní) porušené. Pokiaľ disponujete stále prostriedkami nápravy daného súdneho rozhodnutia (hoci aj možnosťou podať mimoriadny opr, ktorým máte za to, že nebolo vydané v súlade s právnym poriadkom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zodpovednosť štátu za nesprávny úradný postup" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.