Máte
otázku?

Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o Vašu právnu pomoc. Môj manžel je vlastníkom, a ja som spoluvlastníčkou nehnuteľnosti, kde máme náš trvalý pobyt. Dom chceme predať, keďže sme dostali lepšiu pracovnú ponuku v zahraničí. Potrebujem vedieť, či je nutné si trvalý pobyt zrušiť z danej adresy po predaji domu. Ak áno, chcela by som vedieť, kde a ako si môžem ponechať trvalý pobyt na Slovensku, keďže nemám inú nehnuteľnosť. Trvalý pobyt potrebujem kvôli úradom, ako napríklad sociálna a zdravotná poisťovňa, lekári a podobne. Prosím, ak by ste boli takí láskaví a pomohli mi vyriešiť môj problém. Ďakujem. S pozdravom,

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

Dobrý deň, po predaji nehnuteľnosti sa môžete z trvalého pobytu odhlásiť na ohlasovni trvalého pobytu (obec) alebo elektronicky cez portál slovensko.sk (ak máte aktivovaný elektronický občiansky preukaz). Vo väčšine prípadov to však funguje tak, že po predaji nehnuteľnosti odhlasuje predošlých vlastníkov nový vlastník nehnuteľnosti. Ak nenahlásite žiadnu inú adresu ako trvalý pobyt, obec Vám zapíše v registri ako TP obecný úrad. Ak nevlastníte žiadnu ďalšiu nehnuteľnosť, odporúčam Vám trvalý pobyt nahlásiť u Vašich rodičov. Na to potrebujete ich písomný súhlas, nakoľko sú vlastníkmi nehnuteľnosti oni. Prípadne by ste mohli trvalý pobyt nahlásiť u nejakého známeho alebo príbuzného. Ak nenahlásite žiadnu inú adresu, budete oficiálne vedení ako bezdomovci na obci. Štátne orgány následne budú zasielať zásielky na obecný úrad a ten bude uloženie zásielok oznamovať prostredníctvom internetu na svojej webovej stránke. Následne by ste sa museli za každým vracať domov na obecný úrad, aby ste si mohli zásielku prevziať. Je jednoduchšie nahlásiť svoj TP u rodičov s ich súhlasom a zároveň ich splnomocniť na preberanie pošty.

Trápi vás "Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň, minulý rok som predala byt, ktorý bol v mojom osobnom vlastníctve, a stále platím daň z nehnuteľnosti za tento byt. Ďakujem.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 14.06.2023)

Dobrý deň, vzhľadom na okolnosť, že ste byt predali v roku 2022, bolo potrebné v súlade s ust. zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností a oznámiť, že vlastníkom bytu už nie ste.

Citujeme ust. § 99b/ ods. 2 zákona o miestnych daniach :

"Ak daňovník podal priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje podľa § 99a a daňová povinnosť k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje alebo niektorej z nich vznikne alebo zanikne v priebehu zdaňovacieho obdobia, je povinný podať čiastkové priznanie k tej dani, ku ktorej vznikne alebo zanikne daňová povinnosť, príslušnému správcovi dane najneskôr do 30 dní odo dňa vzniku alebo zániku daňovej povinnosti."

Urobte tak preto dodatočne voči správcovi dane, ktorým je obec/mesto.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň, mám trvalé bydlisko v dome na dedine, kde bývam so svojim synom. Napriek tomu som už niekoľko rokov prechodne býval inde. Môj nebohý otec prepísal dom na svoju sestru a ona ho chce predať. Mohla by ho predať, aj keď ja s mojím synom máme tam trvalý pobyt? Ďakujem.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 20.07.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že nie ste spoluvlastčkou rodinného domu. Uvádzame, že v zmysle zákona o hlásení pobytu občanov SR vyplýva, že prihlásenie na trvalý pobyt má len evidenčný charakter a nezakladá vlastnícke ani iné právo k nehnuteľnosti a jej vlastníkovi.

Sestra vášho nebohého otca nepotrebuje na predaj domu váš súhlas.

Odporúčam vo veci kontaktovať nového vlastníka nehnuteľnosti, aby vám trvalý pobyt nezrušil.


Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň, mám na Vás prosbu. Švagriná predala byt v meste R. z dôvodu, že sa presťahovala do zariadenia sociálnej starostlivosti. Dočítala som sa, že trvalý pobyt je potrebné odhlásiť a vraj ho musí odhlásiť nový majiteľ bytu. Chcela by som sa opýtať, či túto záležitosť vybavuje ZSS, alebo či je potrebné ju vybaviť za ňu. Ďakujem pekne za informáciu. Oľga

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 27.05.2022)

Dobrý deň, vo vami uvedneom prípade platí ust. § 3 ods. 9 zákona o hlásení pobytu občanov SR :

"Zariadenia sociálnych služieb,4a) v ktorých sa poskytuje bývanie, sú povinné dať písomný súhlas na prihlásenie na trvalý pobyt občanom, ktorí sú v nich celoročne umiestnení; súhlas vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti podľa odseku 8 písm. d) sa v týchto prípadoch nevyžaduje."

 

V nadväznosti na uvedené zákonné ustanovenie najlepšie bude, ak vaša svagriná si sama vybaví prihlásenie na trvalý pobyt v predmetnom zariadení soc.. služieb, keďže ak by terajší vlastník bytu by ju z trvalého pobytu na adrese bytu v R. odhlásil, v konečnom dôsledku ak sa neprihlási na trvalý pobyt v zariadení soc. služieb, trvalý pobyt bude mať na obci podľa pôvodného bytu v meste R.


Trápi vás "Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o tom, akí sú moje povinnosti pri zmene trvalého pobytu. Aktuálni majitelia ma odhlásili z trvalého pobytu, pričom som o tom nebol informovaný. Mám pocit, že tak urobili protiprávne, keďže získali otcovu časť pozemku bez súhlasu mojej matky. Mohli by ste mi, prosím, v tejto veci poradiť? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 23.04.2021)

Dobrý deň,

občan má povinnosť pri zmene trvalého pobytu povinnosť požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu, a to do 30 dní od zmeny, a to na príslušnom okresnom riaditeľstve Policajného zboru.

Uviedli ste, že Vás z trvalého pobytu podľa Vášho názoru odhlásili protiprávne, pretože získali otcovu časť bez súhlasu matky. Neuviedli ste konkrétne okolnosti, ale tie nie sú až tak podstatne, pretože by sa riešili v inom konaní a nemajú vplyv (pokiaľ sa nepreukáže opak napríklad súdnym rozhodnutím) na právo odhlásiť Vás z trvalého pobytu. 

 


Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na trvalý pobyt. Ja aj moje deti máme trvalý pobyt v rodinnom dome mojej starkej. Žiaľ, starká zomrela a jej rodinný dom sa predáva, a preto neviem, kde teraz nahlásiť trvalý pobyt pre seba a tiež pre moje dve deti do 18 rokov. Chcel by som sa opýtať, či by nastal problém, keby sme si nahlásili trvalý pobyt iba v obci. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 11.04.2021)

Dobrý deň, uvádzame, že v zmysle ust.§  3 ods. 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR prihlásenie na trvalý pobyt má len evidenčný charakter.

Ak by bola nehnuteľnosť, v ktorej máte nahlásený travlý pobyt predaná, a s novým vlastníkom sa nedohodnete na tom, že v nehnuteľnosti budete mať naďalej trvalý pobyt, možnosťou je len dohodnúť sa s novým vlastníkom na trvalom pobyte.

Ak by k dohode nedošlo, potom nový vlastník vás môže odhlásiť z trvalého pobytu, keďže k nehnuteľnosti nemáte vlastnícke právo ani užívacie právo, potom miestom trvalého pobytu bude obec, na ktorej území ktorej vám bude trvalý pobyt zrušený. úto skutočnosť je ohlasovňa povinná oznámiť vám  vyvesením oznámenia na úradnej tabuli v obci pobytu po dobu 15 dní. V oznámení ohlasovňa uvedie aj meno, priezvisko a dátum narodenia občana /§ 7 ods. 3 cit. zákona/.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň. Po smrti otca bol dom rodičov v rámci dedičského konania prevedený na mňa s podmienkou, že vyplatím mame podiel z BSM. Mama je v špecializovanom zariadení, a jej zdravotný stav sa už nezlepšuje. Rád by som dom predal. Ako to bude so stálym pobytom mamy? V špecializovanom zariadení je prihlásená na prechodný pobyt.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 18.10.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 3 ods. 9 zákona o hlásení pobytu občanov SR platí :

"Zariadenia sociálnych služieb, v ktorých sa poskytuje bývanie, sú povinné dať písomný súhlas na prihlásenie na trvalý pobyt občanom, ktorí sú v nich celoročne umiestnení; súhlas vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti podľa odseku 8 písm. d) sa v týchto prípadoch nevyžaduje."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak sa v zariadení poskytuje bývanie, soc. zariadenie je povinné dať písomný súhlas na prihlásenie na trvalý pobyt občanom, ktorí sú v nich celoročne umiestnení. Zmenu pobytu môžete teda realizovať aj teraz bez ohľadu na predaj nehnuteľnosti.


Trápi vás "Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Vďaka za odpoveď na doplňujúcu otázku, veľmi mi pomohla aj pri ďalšom fundovanejšom jednaní s úradníkmi. Presne ako uvádzate, vzhľadom na skutočnosť, že v liste vlastníctva mame stavbu definovanú ako "Administratívna budova", nie je to stavba určená na bývanie. Dokonca ani keby sme podali žiadosť o zmenu v užívaní stavby, nemohol by nám obecný úrad priznať trvalé bydlisko na tejto adrese, hoci budova ma pridelené popisné číslo. Budova totiž leží v priemyselnej zone, ktorá síce nie je vyznačená na verejnej katastrálnej mape, ale na územnom pláne obce. Je to bývalé poľnohospodárske družstvo, ktoré po jeho zániku exekútor rozpredal podnikateľom. Viacero podnikateľov, ktorí do svojich firiem denne dochádzali, si postupne svoje budovy zrekonštruovali a prispôsobili na bývanie - no s rovnakým hendikepom ako my - obec im tam trvalý pobyt dať nemôže. Dúfam, že nebudem veľmi trúfalý, ak nadviažem na podstatu môjho dotazu a opýtam sa ešte jednu otázku. Keďže ako píšete, že: (2) Trvalý pobyt ma občan len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom2) alebo súpisným a orientačným číslom2) a je určená na bývanie, 3) ubytovanie4), 4a) alebo na individuálnu rekreáciu, 4b) ak tento zákon neustanovuje inak. Za časť budovy sa považuje aj byt. Vlastníme rekreačnú chatu v blízkosti nášho mesta, je v chatovej oblasti priľahlej obce. Môj dotaz znie: Môže, musí, nemôže alebo nemusí dať obec súhlas na trvalý pobyt v tejto chate, ktorá ma po poslednom prečíslovaní obce takisto riadne popisné číslo (zmena nastala potom, ako boli zrušené duplicitné čísla v obci aj v chatovej oblasti) Totiž pred pár rokmi, keď sme tento problém už raz riešili, som dostal z obce súhlasne stanovisko, že trvalý pobyt na chate mať môžem. Ale neskôr v ďalšom volebnom období, keď chcel o trvalý pobyt žiadať iný chatár, sa poslanci obecného zastupiteľstva vyjadrili, že to obec zaťažuje (vývoz smeti, odhŕňanie snehu na príjazdovej komunikácii a ostatné služby, ktoré musí obec zo zákona obyvateľom poskytnúť) a že s tým nesúhlasia. Pýtam sa preto, či majú na to právo - keď ja od obce nepotrebujem absolútne nič, iba im zvýšim počet obyvateľov o tri osoby. Daň z nehnuteľnosti im platím, nepotrebujem odvoz smeti, nepotrebujem verejne osvetlenie, ani kanalizáciu. Existuje nejaká výnimka zo zákona, alebo nejaké prehlásenie z mojej strany, ktoré by obecné zastupiteľstvo presvedčilo, že žiadne služby od obce nepotrebujem, a že v rekreačnej chate, ktorá je určená na bývanie, mi trvalý pobyt dať môžu? Ak Vás budú moje otázky zaťažovať a pritom nepomôžu nikomu inému, presuniem ich na právnu poradňu platenú. Je to pre mňa životné dôležité. Ešte raz veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 29.02.2020)

Dobrý deň, 
z otázky vyplýva problém pri hlásení trvalého pobytu v stavbe, ktorá je vedená ako stavba na individuálnu rekreáciu. 

Podľa ust. § 3 ods. 2 zákona o hlásení pobytu občanov SR platí, že "trvalý pobyt má občan len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom alebo súpisným a orientačným číslom a je určená na bývanie, ubytovanie alebo na individuálnu rekreáciu, ak tento zákon neustanovuje inak. Za časť budovy sa považuje aj byt."


Ohlasovňa obce je v zmysle ust. § 10 zákona o hlásení pobytu občanov SR povinná "zaznamenať bezodkladne do registra údaje o hlásení pobytu, ak má zabezpečený priamy vstup do registra alebo ak nemá zabezpečený priamy vstup do registra, doručiť bezodkladne údaje o hlásení pobytu príslušnému okresnému riaditeľstvu Policajného zboru, ktorý ich do registra zaznamená, a ďalej vydať na požiadanie občanovi potvrdenie o pobyte.

Následne je ohlasovňa povinná údaje stanové zákonom zaznamenať do centrálneho registra.

Odporúčame, aby ste realizovali prihlásenie na trvalý pobyt na novej adrese rekreačnej chaty a súčasne vyžiadať potvrdenie o pobyte. 
Ak Vašej žiadosti o prihlásenie na trvalý pobyt nebude vyhovené, odporúčame obrátiť sa na prísl. obvodný úrad a Ministerstvo vnútra SR.
 


Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň, chceli by sme zmeniť trvalý pobyt z adresy v meste na adresu v susednej obci, ktorá sousedí s mestom (PSČ má rovnaké ako mesto). V tejto obci už takmer 20 rokov prevádzkujeme firmu. Budovu sme postupne zrekonštruovali a chceli by sme sa tam presťahovať a zmeniť tam aj adresu trvalého pobytu. Z neovereného zdroja nám však bolo povedané, že na tejto adrese nemožno zmeniť trvalý pobyt, pretože sa tvrdí, že budova sa nachádza v ochrannom pásme priemyselnej zóny. Na katastrálnej mape však žiadna zóna nie je vyznačená. Radi by sme sa poradili, ako máme v danej situácii postupovať. V prípade, že skutočne nemôžeme uviesť popisné číslo budovy do občianskeho preukazu, je možné uviesť adresu obecného úradu pre doručovanie pošty? Zároveň sa obávame, že v budúcnosti by sme mohli mať problémy pri komunikácii s obchodnými partnermi, ak by sme mali adresu obecného úradu. Nechceme totiž pôsobiť ako "bezdomovci" len preto, že máme adresu obecného úradu. Veľmi pekne vopred ďakujeme za vašu radu.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 26.02.2020)

Dobrý deň,

podľa ust. § 3 zákona o hlásení trvalého pobytu občanov SR platí : 

"(1) Trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Občan má v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt.

(2) Trvalý pobyt má občan len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom2) alebo súpisným a orientačným číslom2) a je určená na bývanie,3) ubytovanie4),4a) alebo na individuálnu rekreáciu,4b) ak tento zákon neustanovuje inak. Za časť budovy sa považuje aj byt.

(3) Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove uvedenej v odseku 2 ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že k budove, ktorá nezodpovedá ust. § 3 ods. 2 cit. zákona nemôže byť nahlásený trvalý pobyt. Musí  by ísť o budovu na bývanie, ubytovanie alebo individuálnu rekreáciu. 

Keďže Vaša budova tomuto zák. ustanoveniu zatiaľ nezodpovedá, aspoň to z otázky nevyplýva, že by ste mali stav. povolenie a kolaudačné rozhodnutie na zmenu účelu užívania stavby, nemôže byť k uvedenej bude nahlásený ani trvalý pobyt.

Riešením vo Vami uvedenom prípade je len postupovať podľa ust. § 85 stavebného poriadku :

"Zmena v užívaní stavby

(1) Stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84

(2) Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby, prerokuje stavebný úrad pri stavebnom konaní a po jej dokončení vykoná kolaudáciu zmeny stavby. Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby spočívajúcou v stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby a nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, môže prerokovať stavebný úrad v spojenom konaní o zmene v užívaní stavby podľa odseku 1.

(3) Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmenách podľa odseku 1 a 2, stavebný úrad nepovolí, ak sú v rozpore so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie."

 

T. j. : Aby budova bola ako stavba na bývanie, resp. byt v nej, bola zapísaná v katastri nehnuteľností, musíte mať najprv stav. povolenie a následne kolaudačné rozhodnutie, ktoré predložíte katastru nehnuteľnosti na záznam. 

Za súčasného stavu keďže máte trvalý pobyt hoci zatiaľ na inej adrese, nemôžete ako sídlo firmy uviesť obecný úrad, lebo zákon to neumožňuje.

 


Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Dobrý deň, Rada by som Vás požiadala o radu, ako by som mala postupovať v nasledujúcej situácii, ktorá sa týka mňa a mojich rodičov. Pred dvoma rokmi sme predali náš byt, ktorého vlastníkom bol môj otec. Celý proces sa odohral veľmi rýchlo a vyskytlo sa pri ňom niekoľko chýb, o ktorých sme nevedeli. Aktuálne sme v tomto už predanom byte stále nahlásení na trvalom pobyte, a to až tri osoby. Nová majiteľka však odmieta nás z tohto trvalého pobytu odhlásiť. Ako by sme mali postupovať, keď druhá strana nechce spolupracovať?

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 26.02.2020)

Dobrý deň, spoluprácu druhej strany na zmenu trvalého pobytu vôbec nepotrebujete. Stačí ak pôjde na ohlasovňu obce, v ktorej aktuálne bývate a nahlásite nový trvalý pobyt na novej adrese. V súčasnosti ohlasovne spolupracujú elektronicky a ohlasovňa, kde nahlásite nový trvalý pobyt (ak nie ste vlastníkom nehnuteľnosti, budete potrebovať súhlas vlastníka nehnuteľnosti) zároveň oznámi druhej ohlasovni zmenu a zrušenie trvalého pobytu na starej adrese. Tzn. že sa trvalý pobyt dá zmeniť bez toho, aby s tým súhlasila, prípadne čokoľvek vykonala, osoba, ktorej ste byt predali.


Trápi vás "Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti (Správne právo)

Veľmi pekne ďakujem za temer vyčerpávajúcu odpoveď. Chcel by som sa vrátiť k Vašej formulácii, citujem: "Za súčasného stavu, keď máte trvalý pobyt na inej adrese, nemôžete ako sídlo firmy uviesť obecný úrad, lebo zákon to neumožňuje." Naše súčasné trvalé bydlisko je v byte, ktorý plánujeme predať. Nie je isté, či by nám budúci vlastník trvalý pobyt nezrušil, nakoľko by sa určite zvýšili jeho výdavky v bytovom spoločenstve (napr. odvoz smeti, spoločné priestory - osvetlenie, výťah atď.). Možno by sme sa s ním dohodli, že mu tento nárast výdavkov uhradíme. Avšak prednostne by sme po zrušení trvalého pobytu požiadali obecný úrad, aby nás na trvalý pobyt v budove, ktorú momentálne vlastníme ako prevádzku, prihlásil. Podľa Vášho doporučenia by sme ale predtým požiadali stavebný úrad o zmenu účelu užívania stavby. Ešte raz ďakujem a dúfam, že som to správne formuloval.

Odpoveď: Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 26.02.2020)

Dobrý deň, 

je vecou dohody s budúcim kupujúcim, najlepšie písomne, že Vám dovolí ponechať trvalý pobyt na Vašej terajšej adrese, vrátane preberania pošty, prípadne túto si môžete nechať presmerovať na pošte na adresu prevádzky /platí sa paušálny mesačný poplatok/, a pre poštu takto budete dochádzať na poštu, prípadne úradom , soc. a zdrav. poisťovni oznámite zmenu adresy pre doručovanie pošty.

Odporúčame vec riešiť najprv so stav. úradom a projektantom, čo všetko budu vyžadovať pre zmenu stavby na trvalé bývanie vrátane prevádzky.

 

 

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trvalý pobyt po predaji nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.