Máte
otázku?

Príspevok na rozvedenú manželku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Príspevok na rozvedenú manželku

Dobrý večer, už som Vám skôr písala a Vaše rady boli veľmi užitočné. Teraz sa na Vás obraciam s ďalším dotazom. Môj rozvod prebehol 2. decembra 2015. Rozviedli nás hneď na prvom pojednávaní, ako som predpokladala, a obaja sme sa vzdali práva na odvolanie. Teraz by som chcela podať návrh na výživné na rozvedenú manželku. Mám 64 rokov, poberám dôchodok 370 eur a som onkologická pacientka. Žijem v byte, ktorý sme počas manželstva darovali našej dcére. Môj ex-manžel poberá dôchodok 390 eur a pracuje na Morave. Pri rozvode uviedol nesprávny názov firmy, v ktorej pracuje a tvrdil, že pracuje na Slovensku. Moja otázka znie, či súd prevezme môj návrh na výživné, keď poznám len miesto jeho práce, alebo si súd zistí presné miesto jeho zamestnania sám? Existuje šanca, že mi prídružia nejaký príspevok, keďže on spláca dlhy z pôžičiek, ktoré si zobral pred rozvodom na úhradu dôchodcu a exekúcie? Tieto pôžičky si zobral po odchode zo spoločnej domácnosti a ja o nich nevedela, pretože nevediam jeho bankovom účte a tiež ma neuviedli na zmluvách. Budú jeho dlhy z pôžičiek naďalej iba jeho problémom? Moja komunikácia s ex-manželom je neexistujúca a mimosúdne riešenie situácie teda nie je možné. Ďakujem.

Odpoveď: Príspevok na rozvedenú manželku

Dobrý deň, vzhľadom na to, že dohoda s Vašim ex-manželom nie je možná, môžete podať na súd návrh na priznanie príspevku na výživu rozvedeného manžela. Súd v konaní pri určovaní výšky tohto príspevku posudzuje schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného (Vášho ex-manžela) a odôvodnené potreby oprávneného (Vaše). V prípade, že nepoznáte presný názov zamestnávateľa Vášho ex-manžela uveďte v návrhu čo najpresnejší opis všetkých skutočností, ktoré o jeho zamestnaní viete (miesto výkonu práce, druh práce...). Súd následne dopytom u ex-manžela zistí presný názov jeho zamestnávateľa a tiež jeho príjem. Z uvedených skutočností nie je možné spoľahlivo odpovedať na otázku či Vám súd prizná príspevok alebo nie. Na posúdenie tejto otázky by bolo potrebné poznať oveľa širšie skutočnosti týkajúce sa Vašej situácie.

Ak pôžičku vzal za trvania manželstva pri výkone rozhodnutia (exekúcii) je možné uplatniť ustanovenie § 147 Občianskeho zákonníka. Tzn. že pri prípadnej exekúcii je možné pohľadávku veriteľa uspokojiť i z majetku patriaceho do BSM. Z toho dôvodu by som Vám odporučil čo najskôr s ex-manželom vyporiadať Vaše BSM.

Trápi vás "Príspevok na rozvedenú manželku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Príspevok na rozvedenú manželku (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či mám aj takmer dva roky po rozvode manželstva, ktorý prebehol 9.9.2020, stále nárok na príspevok pre rozvedenú manželku, ak o to požiadam. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Príspevok na rozvedenú manželku

(odpoveď odoslaná: 15.08.2022)

Dobrý deň,
nárok na neho máte, avšak súd Vám ho bude môcť priznať od podania návrhu do 09.09. Teda za necelý mesiac. Tento nárok je totiž zákonom časovo ohraničený. Na dlhšiu dobu je možné nárok priznať iba vo výnimočných prípadoch súvisiacich s tým, že objektívne nie ste schopná sama si zabezpečiť výživu (napríklad z dôvodu, že ste ležiaci pacient).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Príspevok na rozvedenú manželku (Rodinné právo)

Dobrý deň, prosím Vás, podľa čoho sa vypočíta výška výživného na matku, ktorá je nezamestnaná a rozvedená so svojím manželom už rok a pol? Alebo lepšie povedané, koľko približne by mal muž prispievať bývalej manželke, keď je nezamestnaná? Eva

Odpoveď: Príspevok na rozvedenú manželku

(odpoveď odoslaná: 13.01.2022)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. §  72 zákona o rodine :

"(1) Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.
(2) Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.
(3) Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.
§ 73
Právo na príspevok na výživu zanikne, ak oprávnený manžel uzavrie nové manželstvo alebo ak povinný manžel zomrie."
Z uvedeného zák. ustanovenia vplýva, že zákon nestanovuje penvnú sumu prípadne percento z príjmu bývalého manžela akú sumu je povinný platiť titulom plnenia príspevku na výživu rozvedeného manžela. Nejde teda o klasické výživné, ale len o príspevok.
Nepoznáme konkrétne okolnosti Vášho prípadu, preto citujeme z rozsudku  OS Bánovce nad Bebravou, sp. zn. : 1Pc/33/2021I z 21.20.2921 :
 
".Podľa § 72 ods. 3 zákona o rodine, príspevok na výživu rozvedeného manžela možno  priznaťnajdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočnetúto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodovschopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní orozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom,alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.
15. Podľa § 75 ods. 1, 2 zákona o rodine, pri určení výživného prihliadne súd na odôvodnené potrebyoprávneného, ako aj na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného. Na schopnosti, možnostia majetkové pomery povinného prihliadne súd aj vtedy, ak sa povinný vzdá bez dôležitého  dôvoduvýhodnejšieho zamestnania, zárobku, majetkového prospechu; rovnako prihliadne aj na neprimeranémajetkové riziká, ktoré povinný na seba berie. Výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore  sdobrými mravmi; to neplatí, ak ide o výživné pre maloleté dieťa.
16. Po prejednaní veci a vykonanom dokazovaní dospel súd k záveru, že návrh navrhovateľky,na určenie príspevku na výživu rozvedenej manželky, je v plnom rozsahu nedôvodný, nakoľkonavrhovateľka nepreukázala základný predpoklad potrebný k priznaniu príspevku na výživu rozvedenej
manželky, a tým je neschopnosť navrhovateľky samostatne sa živiť. Navrhovateľka je v  súčasnej
dobe invalidnou dôchodkyňou a poberá invalidný dôchodok vo výške 337,80 eur mesačne.    Taktiež je poberateľkou príspevkov sociálneho zabezpečenia v mesačnej výške celkovo 418,16 eur mesačne(36,42 eur mesačne príspevok na prevádzku osobného morového vozidla, 20,24 eur mesačne nahygienu a ošatenie a 361,50 eur mesačne príspevok na osobnú asistenciu) a má aj príjem  zozamestnania vo výške cca 63 eur mesačne. Z tohto vyplýva, že navrhovateľka len sumou priznaného invalidného dôchodku spolu s príspevkami sociálneho zabezpečenia pokrýva všetky svoje, samotnounavrhovateľkou, vyčíslené mesačné náklady.
17. Súd je, v súlade s § 72 zákona o rodine, povinný predovšetkým skúmať, či rozvedený manžel, ktorý žiada o príspevok na výživu rozvedeného manžela nie je schopný sám sa živiť. Až splnením uvedenejpodmienky následne súd skúma ostatné okolnosti potrebné na priznanie uvedeného príspevku, akými súosobné, rodinné, majetkové pomery povinnej osoby, potreby oprávnenej osoby a podobne. Ak súd zistí,že rozvedený manžel je schopný sám sa živiť, ostatné okolnosti neskúma. Súd dáva do pozornosti, že nie je funkciou príspevku na výživu rozvedeného manžela vyrovnávať životnú úroveň druhého manžela,nakoľko životná úroveň rozvedených manželov nemusí byť na rovnakej úrovni, tak ako je to pri určovanívýživného na manželku. V prípade príspevku na výživu rozvedeného manžela sa osobe oprávnenej zdanej vyživovacej povinnosti poskytuje len príspevokna primeranú výživu.“ Z uvedeného dôvodu sú výhrady navrhovateľky v tom smere, že príjem jej bývalého manžela je dostatočne vysoký na to, aby jejposkytoval primeraný príspevok na jej výživu, úplne bez významu na účely tohto konania. Inak povedané,pokiaľ by aj jeden z rozvedených manželov mal značne nadpriemerné príjmy, resp. majetkové pomery,zatiaľ čo druhý z rozvedených manželov má neporovnateľne nižšiu životnú úroveň, avšak  dosahujeschopnosť sám sa živiť, nárok na príspevok na výživu rozvedeného manžela mu nevzniká.
18. Záverom súd poukazuje aj na tú skutočnosť, ktorá nie je zanedbateľná, že navrhovateľka  po rozvode manželstva užíva majetok, ktorý je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (užíva spoločnúnehnuteľnosť aj osobný automobil), ktoré zatiaľ nie je vysporiadané a pokiaľ si s bývalým  manželom rozdelili finančné prostriedky nachádzajúce sa na spoločnom bankovom účte ku dňu rozvodu manželstva tieto, pokiaľ ako tvrdí nie je schopná sama sa živiť, mohla využiť primeranejším spôsobom ako na úhradu zahraničných dovoleniek, ktoré súd považuje za nadštandardné výdavky.
19. Zo všetkých vyššie uvedených dôvodov súd návrh navrhovateľky zamietol v celom rozsahu."
 
 
 
Odporúčame vo veci uzatvoriť osloviť advokáta, ktorý zváži konkrétne okolnosti prípadu.

 


Podotázka: Príspevok na rozvedenú manželku (Rodinné právo)

Dobrý deň, už šesť rokov som rozvedená, deti má zverené môj ex-manžel ktorému platím výživné. Dnes mi zavolal s tým, že prišiel o prácu a chce, aby som mu posielala výživné aj na neho. Môj príjem nie je natolko vysoký, aby som mohla posielať peniaze ešte aj jemu. Môže toto prejsť u súdu, keď je to mladý a zdravý človek? Otília

Odpoveď: Príspevok na rozvedenú manželku

(odpoveď odoslaná: 24.11.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že k rozvodu došlo pred 6 rokmi a bývalý manžel sa telefonicky dožadoval platenia príspevku na výživu rozvedeného manžela.

V zmysle ust. § 72 a § 73 zákona o rodine platí :

"(1) Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

(2) Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.
(3) Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.
§ 73
Právo na príspevok na výživu zanikne, ak oprávnený manžel uzavrie nové manželstvo alebo ak povinný manžel zomrie."
 
Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že príspevok na výživu rozvedenému manželovi možno priznať najdlhšie na dobu 5 rokov odo dňa právoplatnosti rozsudku o rozvode. Keďže vo Vašom prípade k rozvodu došlo pred 6 rokmi a bývalý manžel by podal návrh na súd, súd by návrh zamietol. Príspevok na výživu rozvedeného manžela nemožno priznať spätne, ale len odo dňa podania návrhu, čo vyplýva z ust. §  77 zákona o rodine :
 
"Právo na výživné sa nepremlčuje. Možno ho však priznať len odo dňa začatia súdneho konania. Výživné pre maloleté dieťa možno priznať najdlhšie na dobu troch rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa. "
 
Nič neuhradzujte.

Trápi vás "Príspevok na rozvedenú manželku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Príspevok na rozvedenú manželku (Rodinné právo)

Dobrý večer, písala som už, že muž sa v 64 rokoch si našiel známosť, podal žiadosť o rozvod, hneď nás rozviedli a podpísal mi čestné prehlásenie, že mi bude mesačne prispievať 100 € na výživu. Štyri mesiace prispieval (tie štyri mesiace pracoval). Február už neposlal nič, v marci sa zamestnal (takže poberá starobný dôchodok vo výške 400 € + mzdu z nového zamestnania, ktoré zatajuje), zatiaľ nič neprišlo a pri náhodnom stretnutí sa na mňa osopil, že mi nič nepošle, dokonca sa mi vyhrážal, že ma zaškrtí ak pôjdem na políciu. Bola som aj na polícii, zatiaľ sa nič nedeje. Peniaze má, pretože terajšej priateľke vyplácal dlhy, exekúcie (berie si pôžičky už aj z nebankoviek). Chcela by som Vás poprosiť, nakoľko som 64 ročná invalidná dôchodkyňa (nemôžem pracovať), čo by som mala uviesť do návrhu, ktorý chcem podať na súd? Na internete som nič nenašla, pretože každý prípad je individuálny, nevedela som sa zosúladiť s prípadmi, ktoré sú tam uvedené. Žijem sa dcérou v jej byte, kde mám doživotné právo. Z dôchodku 378 € prispievam na energie, platím si lieky v plnej výške, ktoré sú mi doporučené z dôvodu mojej onko diagnózy a oslabeného imunitného systému, platím u lekárov (očný, zubný, kožný, neurológ atď.), sú mi doporučené masáže, kvôli bolestiam, ktoré si teraz vôbec nemôžem dovoliť. Stravu si platíme každá zvlášť, musím veľmi dobre rozmýšľať, aby som sa zmestila do rozpočtu, nemôžem si dovoliť vitamíny, kvalitnejšiu stravu a pod. Schudla som 11kg, takže potrebujem aj nejaké nové ošatenie. Prosím Vás, môžem toto všetko uviesť do návrhu na prísp. na rozv. manželku? Alebo, mohli by ste mi prosím Vás ešte poradiť, čo by som tam mala uviesť, pretože na advokáta nemám peniaze? Ďakujem

Odpoveď: Príspevok na rozvedenú manželku

(odpoveď odoslaná: 23.03.2016)

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné si uvedomiť, že tento príspevok na výživu rozvedeného manžela je len na primeranú výživu. Rozsah tohto príspevku je menší než rozsah ostatných druhov výživného. Súd Vám prizná nárok len na nevyhnutnú výživu (vo väčšine prípadov súdy priznávajú 80-150,- €). V návrhu je potrebné uviesť, ktorý súd a kedy Vás rozviedol (príspevok je možné priznať najviac na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozvodu). Ďalej v návrhu uveďte pravdivo skutkový stav veci (Váš príjem, zdravotný stav, bytovú situáciu...). Z návrhu musí byť súdu zrejmé, že Váš príjem nepostačuje ani na úhradu základných životných potrieb. V návrhu môžete uviesť i to, že ste sa po rozvode dohodli, že Vám bude 100,- € mesačne platiť, pričom dohodu aj dodržiaval. V súčasnosti však tvrdí, že je nezamestnaný, pričom svoje zamestnanie zatajuje a za svoju terajšiu známosť vypláca dlhy. Súd vo Vašej veci po podaní návrhu a po vyjadrení odporcu nariadi pojednávanie, na ktorom bude najmä výsluchom Vás dvoch zisťovať skutkový stav veci.


Podotázka: Príspevok na rozvedenú manželku (Rodinné právo)

Dobrý večer, ďakujem za odpoveď. Mám doplňujúcu otázku. Teraz neviem o aké skutočnosti sa jedná, čo ste mali na mysli... Čo sa týka mojej osoby, žijem s dospelou dcérou zárobkovo činnou už v jej byte, kt. sme jej ešte s manželom darovali darovacou zmluvou, kde má na mňa vecné bremeno, manžel sa vecného bremena vzdal a ma zrušený aj trvalý pobyt, nakoľko sa správal tak, že to odporovalo dobrým mravom. Žijeme teda v byte, delíme sa o platby (nájom, elektrina, plyn, internet, atď.). Účty za telefón si platíme každá zo svojho. Na stravu dáme každá rovným dielom € a z toho žijeme. Čo sa týka osobnej hygieny, každá si platíme svoje. Nakoľko som chorá, z dôchodku si vyplácam poplatky za lieky, zubára, atď. Mám doporučené kúpele, masáže, rehabilitácie, na ktoré z dôchodku nemám. Potrebujem aj k svojej chorobe vitamíny a doplnkovú výživu, kt. sa hradí celá, nebodaj nejakú obuv a ošatenie už ani nerátam, prípadne nejaké nečakané výdavky. Toľko k mojej situácii. Odporučili ste mi čo najskôr vyporiadať s ex naše BSM. Neviem ako sa to robí a čo spadá do BSM, keď ani on ani ja byt nevlastníme, žiadne úspory nemáme, ani žiadne majetky, ani žiadne pozemky nevlastníme. Zo spoločného nám zostalo staré auto Fiat Punto (r.v. 1998), kt. pred odchodom zo spoločnej domácnosti ex nechal dcére, čo jej aj podpísal. Hodnota auta je cca 200-300 €, kt. je stále pokazené a dcéra doňho len vráža €, aby bolo pojazdné. Ako som písala dohoda s ex nie je možná, ignoruje ma to je jeden z jeho spôsobov týrania, ako to robil aj pri mojej chorobe. Hlavne keď som brala chemo a bolo mi zle, ponadával mi a odignoroval ma. Ako predpokladám, čo aj pred súdom priznal, že aj ako dôchodca pracuje, (bojí sa tých dlhov a myslím, že ich zatiaľ splácať chce), hoci uviedol nepravdivé údaje, kde pracuje a taktiež o bydlisku. Proste robí všetko preto, aby mi ten príspevok nemusel platiť. Ale veľmi rada by som sa o to pokúsila skutočne nie z nejakého rozmaru, ale preto, že mi to fakt nevychádza a myslím si, že kvalita môjho života je na veľmi zlej úrovni. Správa sa tak, aby mi čo najviac ublížil. Ďakujem

Odpoveď: Príspevok na rozvedenú manželku

(odpoveď odoslaná: 28.12.2015)

Dobrý deň, dôležité bude to, či má on dostatočný príjem na to, aby Vám platil na Vašu výživu. Ak má len dôchodok, potom súd výživné neurčí.

Ak však viete, že zarába a viete to preukázať resp. dá sa to preukázať, tak Vám súd výživné určí. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Príspevok na rozvedenú manželku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.