POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Preradenie na inú prácu a porušenie pracovnej disciplíny


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Preradenie na inú prácu a porušenie pracovnej disciplíny

Dobrý deň, môže porušenie pracovnej disciplíny slúžiť ako dôvod pre preradenie na inú prácu? Za akých okolností je možné takéto preradenie anulovať, ak bolo vykonané pod nátlakom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Preradenie na inú prácu a porušenie pracovnej disciplíny

Dobrý deň, porušenie pracovnej disciplíny nie je dôvodom na preradenie na inú prácu. Preradiť na inú prácu je možné iba so súhlasom zamestnanca a inak ako so súhlasom iba dočasne.

Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

Ak ste podpísali dohody o zmene pracovnej zmluvy, potom by ste sa mohli domáhať neplatnosti tohto právneho úkonu, ale dôkazné bremeno o nátlaku by bolo na Vás. 

 

Trápi vás "Preradenie na inú prácu a porušenie pracovnej disciplíny" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Preradenie na inú prácu a porušenie pracovnej disciplíny (Pracovné právo)

Dobrý deň, včera som ukončil ročnú pracovnú neschopnosť a od marca som plnoprávny invalidný dôchodca. Čo mám teraz robiť, keďže som stále zamestnaný a ešte som neprešiel lekárskou prehliadkou? Aké práva má môj zamestnávateľ? Pracujem už 3 roky. Ďakujem.

Odpoveď: Preradenie na inú prácu a porušenie pracovnej disciplíny

(odpoveď odoslaná: 10.10.2023)

Dobrý deň,
ak ste sa stali invalidným dôchodcom a neprešli ste lekárskou prehliadkou, asi nebudete spôsobilý na výkon Vašej práce. 

Zamestnávateľ by Vás mohol preradiť na inú prácu, ponúknuť Vám iné vhodné miesto u neho, na ktoré spĺňate spôsobilosť. 

Podľa § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."   Podľa § 55 ods. 3 Zákonníka práce, "Ak nemožno dosiahnuť účel preradenia podľa odseku 2 preradením zamestnanca v rámci pracovnej zmluvy, môže zamestnávateľ preradiť zamestnanca v týchto prípadoch po dohode aj na prácu iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve."

Podľa § 55 ods. 6 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať. Ak preradením zamestnanca dochádza k zmene pracovnej zmluvy, zamestnávateľ je povinný vydať mu písomné oznámenie o dôvode preradenia na inú prácu a o jeho trvaní okrem prípadov uvedených v odseku 4.

Podľa § 56 Zákonníka práce, "Pred uzatvorením dohody o zmene pracovných podmienok podľa § 54 a pred preradením zamestnanca na prácu iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve podľa § 55, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť jeho lekárske vyšetrenie v prípadoch ustanovených osobitným predpisom. Úhradu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť nemožno od zamestnanca požadovať."

Ak nebude možné Vaše preradenie, tak v tom prípade, zamestnávateľ s Vami ukončí pracovný pomer výpoveďou (§ 63 ods. 1 písm. c) ZP) s dvojmesačnou výpovednou dobou (§ 62 ods. 3 písm. a) ZP), s nárokom na jednomesačné odstupné (§ 76 ods. 1 písm. a) ZP). 

Podľa § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva."

Podľa § 62 ods. 3 písm. a) Zákonníka práce, "Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov."   Podľa § 76 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov."   Zamestnávateľ však môže s Vami ukončiť pracovný pomer aj dohodou (namiesto výpovede), s uvedením výpovedného dôvodu zo zdravotných dôvodov, aby by ste mali nárok na vyššie odstupné (namiesto jednomesačného na dvojmesačné).  Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom." Podľa § 76 ods. 2 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Preradenie na inú prácu a porušenie pracovnej disciplíny" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.