Máte
otázku?

Predmanželská zmluva a rozvodové konanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Predmanželská zmluva a rozvodové konanie

Dobrý deň, rád by som sa spýtal, ako je možné riešiť predmanželskú zmluvu v prípade, že sa chystám oženiť v Rusku a následne žiť so svojou manželkou na Slovensku, kde mám trvalé bydlisko. Sám som študent a momentálne na seba nemám napísanú žiadnu nehnuteľnosť alebo iný majetok. Viem, že na Slovensku predmanželská zmluva neexistuje, no rád by som vedel, ako sa môžem chrániť a čo by som mohol stratiť v prípade rozvodového konania, ak nemáme deti. Ďakujem.

Odpoveď: Predmanželská zmluva a rozvodové konanie

Dobrý deň, tak ako ste sám uviedli na Slovensku zatiaľ neexistuje inštitút predmanželskej zmluvy. Napriek tomu Občiansky zákonník upravuje inštitúty, ktoré Vám umožnia aj počas manželstva ochrániť Váš majetok. Takým inštitútom je dohoda manželov o zúžení BSM, resp. dohoda o vzniku BSM ku dňu zániku manželstva. Takáto dohoda vyžaduje, aby bola spísaná formou notárskej zápisnice a v prípade, že by ste nadobúdali byt počas trvania manželstva, môže patriť do Vášho výlučného vlastníctva. Ak by ste dohodu o zúžení BSM nepodpísali, tento byt by patril do BSM a Vaša manželka by po rozvode manželstva mala nárok na 1/2 tejto nehnuteľnosti (po zohľadnení všetkých relevantných skutočností týkajúcich sa nadobudnutia nehnuteľnosti). 

Trápi vás "Predmanželská zmluva a rozvodové konanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predmanželská zmluva a rozvodové konanie (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer. Rád by som sa opýtal, či má zákon nadradené postavenie nad predmanželskou zmluvou. Plánujem uzavrieť predmanželskú zmluvu, podľa ktorej si v prípade rozvodu z akéhokoľvek dôvodu nebudem nárokovať snúbenčin byt, auto ani peniaze. Ďakujem, R.

Odpoveď: Predmanželská zmluva a rozvodové konanie

(odpoveď odoslaná: 03.10.2023)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že právny poriadok SR nepozná pojem predmanželská zmluva a preto nemožno otázku nadradenosti ani riešiť.

Ak váš budúci  manžel je vlastníkom motor. vozidla a nejakej sumy finančných prostriedkov tieto v prípade uzatvorenia manželstva ani nebudú spadať do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V prípade, že by došlo k rozvodu manželstva, predmetné veci hnuteľné a fin. prostriedky i keby došlo k ich transformácii /napr. za výlučne svoje peniaze manžel kúpi napr. zariadenie bytu/, nebudú tieto veci predmetom vyporiadania bezdpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode, lebo doň nepatria.

Riešením je po uzatvorení manželstva spísať stav majetku, ktorým každý z manželov vstúpil do manželstva a jeho stav /presná identifikácia vecí/, ktorý záznam súčasne podpíšete.

Odporúčam na spísanie záznamu kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predmanželská zmluva a rozvodové konanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.