Máte
otázku?

Predmanželská zmluva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Predmanželská zmluva

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako to funguje s predmanželskou zmluvou, keďže som na internete nenašla žiadne informácie. Kde si ju môžem dať vypracovať? Ak si ju mám sama napísať a len ju potvrdiť u notára, odkiaľ môžem čerpať vzor? Čo všetko by mala táto zmluva obsahovať? Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

 

Dobrý večer,

náš právny poriadok systém predmanželskej zmluvy nepozná tak ako je to v angloamerickej právnej sústave.

V  zmysle nášho právneho poriadku, predovšetkým občianskeho zákonníka je možné upraviť vzťahy medzi manželmi pokiaľ sa jedná o bezpodielové spoluvlastníctvo, vyhradiť jeho vznik, tak aby pri uvedených dohodách boli brané do úvahy aj majetky, ktoré manželia vnesú do manželstva, pričom treba vychádzať aj zo samotného postavenia  oboch manželov, či podnikajú, aké je ich soc. postavenie, vnesený majetok a pod.  Na uvedené  dohody slúžia notárske zápisnice, ktoré vyhotovuje notár, ale spisuje ich s manželmi.

V zmysle ust. § 143  Obč. zákonníka   manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku. Manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva.Manželia sa môžu voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa.

Odporúčame Vám kontaktovať advokáta vzhľadom na skúseností s prípadným vyporiadaním BSM.

 

 

Trápi vás "Predmanželská zmluva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj partner má exekúciu a teraz by sme sa radi vzali. Existuje možnosť uzatvoriť predmanželskú zmluvu, ktorá by brala do úvahy jeho dlh, ktorý vznikol ešte predtým, ako sme sa stali manželmi? Chcem zabrániť tomu, aby po našom sobáši siahli aj po mojom majetku, účte alebo čomkoľvek inom, keďže partner nemá nič a všetko je na mňa. Ako by sme mohli v tejto situácii postupovať? Zaujíma ma, či po našom sobáši automaticky padá exekúcia aj na mňa, alebo sa tomu dá nejako predísť. Ďakujem.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 22.05.2023)

Dobrý deň,
záväzky a dlhy Vášho manžela, ktoré vznikli pred manželstvom ostanú jeho záväzkami aj po uzatvorení manželstva a nebudú môcť byť uspokojené ani z Vášho výlučného majetku a ani z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, preto sa v tomto smere exekúcie obávať nemusíte. Čo sa týka inštitútu predmanželskej zmluvy, tak tento žiaľ v slovenskom právnom poriadku upravený nemáme.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, plánujem sa zosobášiť s priateľom. Môj priateľ má dvoch synov a je spolumajiteľom firmy. Chcel by, aby po jeho smrti jeho podiel na firme zdedili jeho synovia. Ako máme postupovať? Stačí len spísať závet? Ďakujem.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 14.04.2023)

Dobrý deň, áno, spísanie závetu výlučne v prospech synov je  správnym riešením.
Na spísanie závetu nech kontaktuje notára.


Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či banky alebo exekútori môžu vymáhať majetok, ktorý žena nadobudla po uzavretí manželstva, ak je toto manželstvo uzavreté na základe predmanželskej zmluvy v prospech ženy. Ďakujem.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 30.12.2022)

Dobrý deň, úvodom poznamenávame, že slovenský právny poriadok nepozná predmanželskú zmluvu ako osobitný zmluvný typ. Uvádzame, že zmluva sa posudzuje podľa jej obsahu.

Podľa ust. § 143a/ Obč. zákonníka platí :

"(1) Manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku.

(2) Manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva. (3) Dohoda podľa odsekov 1 a 2 vyžaduje formu notárskej zápisnice. Manželia sa môžu voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa."
  Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený obsah bezpodielového spoluvlastníctva možno len formou notárskej zápisnice, ktorá môže byť spísaná až po uzatvorení manželstva.   Pokiaľ ide o dlhy za trvania manželstva, tu platí ust. § 147 Obč. zákonníka :
"(1) Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. (2) To neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa ustanovení § 143a, pokiaľ táto pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov."  

Z vyššie uvedeného dôvodu, keďže nepoznáme obsah Vašej predmanželskej zmluvy v záujme ochrany majetku odporúčam kontaktovať advokáta na konzultáciu.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.  

Záverom uvádzame, že problematiku dlhov za trvania BSM rozoberáme aj v našich príspevkoch na youtube, kde sa môžete stať odberateľom videí.

 


Trápi vás "Predmanželská zmluva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, s priateľkou plánujeme sobáš a chceli by sme si vyhotoviť predmanželskú zmluvu. Sestrou sme spoluvlastníkmi troch nehnuteľností. Čo budeme na to potrebovať a kde sa máme obrátiť? Ďakujem. T.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 04.10.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste podielovým spoluvlastníkom nehnuteľností spolu s vašou sestrou a plánuje uzavrieť manželstvo. Náš právny poriadok otázku predmanželskej zmluvy neupravuje.

Uvádzame, že aj keď uzavriete manželstvo podstata tohto podielového spoluvlastníctva so sestrou sa právne nemení a vaša potom už manželka nemá právny nárok na predmetný majetok v prípade rozvodu.

Nevieme, či ide o nehnuteľnosti, v ktorej by ste mali spolu napr. býva /dom, byt/, potom by bolo vhodné z vašej strany ak by došlo napr. k rekonštrukcii konkrétneho bytu, domu, aby ste mali podchytený stav nehnuteľnosti /znal. posudok, fotodokumentácia/, keďže v prípade rozvodu by mala vaša manželka titulom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov nárok na uhradenie jednej polovice investícií do nehnuteľnosti, keďže z jej strany by išlo v podstate o investíciu do cudzej nehnuteľnosti a to aj z dôvodu, že budete manželia.


Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnostiach ochrany vlastníctva mojej nehnuteľnosti. S priateľom, s ktorým spolu žijeme v dome, ktorého som jedinou vlastníčkou, chceme uzavrieť manželstvo. On je rozvedený a má deti z predchádzajúceho manželstva, a preto by som chcela vedieť, ako postupovať, aby deti nemali nárok na túto nehnuteľnosť. Ďakujem.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 09.08.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že váš priateľ má dieťa z predchádzajúceho manželstva a vy ste výlučnou vlastníčkou domu, ktorý nechcete aby v prípade jeho úmrtia zdedilo jeho dieťa.
Uvádzame, že keďže ste výlučnou vlastníčkou domu a aj keby váš budúci manžel zomrel a dom by bol v čase jeho úmrtia vo vašom výlučnom vlastníctve, samotný dom nebude predmetom dedenia po manželovi, lebo on nie je jeho vlastníkom ani spoluvlastníkom.

V prípade, že by ste zomreli najprv vy, potom ak by ste nemali spolu s manželom deti, manžel by dedil dom až v druhej skupine zákonných dedičov spolu s vašimi rodičmi a spolužijúcimi osobami v zmysle ust. § 474 Obč. zákonníka.

Vzhľadom na okolnosť, že nepoznáme ďalšie okolnosti a hlavne to, ako je vaše želanie v prípade vášho úmrtia, najlepšie bude ak spíšete závet, kde určite závetných dedičov. Závetným dedičom nemusí byť váš budúci manžel, keďže on nie je neopomenuteľným dedičom v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka. Závet je najlepšie spísať u notára formou notárskej zápisnice. Závet môžete aj kedykoľvek zmeniť.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, s priateľom plánujeme svadbu. Napriek tomu, že on nedisponuje žiadnym majetkom, uvážila by som možnosť uzavretia predmanželskej zmluvy. Nie z obáv pred rozvodom, ale z dôvodu, že má dve deti z prvého manželstva. Obávam sa, že v prípade jeho úmrtia by si jeho deti mohli nárokovať majetok, ktorý som nadobudla pre svoje deti. Potrebujem teda poradiť – mali by jeho deti nárok na môj majetok v prípade jeho smrti? Malo by zmysel uzavrieť predmanželskú zmluvu? Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 20.07.2022)

Dobrý deň,
inštitút predmanželskej zmluvy náš právny poriadok nepozná, a takúto zmluvu uzavrieť nemožno. Po Vašej svadbe, by ste nadobúdali majetok spoločne do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, kam v zásade patria veci nadobudnuté za trvania manželstva, a teda majetok, ktorý ste mali už pred vznikom manželstva by tam nepatril.

Taktiež je možné bezpodielové spoluvlastníctvo manželov zúžiť dohodou, ktorá ma formu notárskej zápisnice. V prípade smrti Vašeho manžela by Vaše manželstvo zaniklo smrťou a majetok, ktorý bol v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov by sa musel vyporiadať.

Súd by teda rozhodol, ktorý majetok bude patriť Vám a ktorý bude patriť poručiteľovi, teda manželovi a zároveň, ktorý bude predmetom dedičstva. To znamená, že iba polovica z majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov by bola predmetom dedenia. Ak by poručiteľ nezriadil závet a dedilo by sa podľa zákona, mali by ste z dôvodu, že ste boli jeho manželkou nárok aj na časť z  dedičstva, ktorá by sa rovnala 1/3 dedičstva, pričom zvyšné 2/3 by pripadli jeho deťom.


Trápi vás "Predmanželská zmluva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, žijem s priateľkou už dlhší čas a chceme sa vziať. Súčasne obývame rodinný dom, ktorého som výlučným vlastníkom. Som rozvedený a mám dve deti. Keďže som vážne chorý, chcem mať istotu o tom, ako to bude, keď ma tu nebude. Mojím želaním je, aby moje deti boli výlučnými dedičmi. Moja terajšia partnerka s tým súhlasí, pretože spoločný majetok sme nezískali. Taktiež by som chcel, aby moja partnerka (ako budúca manželka) mala v našom dome právo dožitia. Rád by som sa informoval, čo treba urobiť, aby boli tieto moje požiadavky právne zabezpečené. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 05.04.2022)

Dobrý deň,
k tomu, aby ste mohli naplniť Vaše ciele musíte spraviť dve veci. 1/ zriadiť závet, v ktorom odkážete všetok Váš majetok výlučne Vašim dvom synom. Tým dosiahnete, že v prípade Vašej smrti budú dediť po Vás iba deti a nie aj pozostalá manželka. 2/ podpísať s partnerkou zmluvu o zriadení vecného bremena. Ako vlastník nehnuteľnosti jej teraz viete zriadiť vecné bremeno práva doživotného užívania a bývania v nehnuteľnosti. Toto právo jej zostane zachované aj po Vašej smrti a prededení nehnuteľnosti Vašimi deťmi. Toto jej vecné bremeno zanikne až jej smrťou.


Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, keďže s priateľkou čakáme bábätko a plánujeme sa v blízkej dobe vziať. Problém je, že som rozvedený a z prvého manželstva mám dve deti a hypotekárny úver, ktorý som uzavrel s prvou manželkou. Rád by som vedel, či po našom sobáši pôjdu moje dlhy na moju budúcu manželku a naše spoločné dieťa. Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom, Michal

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 22.02.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že dlhy otca dieťaťa v prípde že uzatvoríte manželstvo, na Vás ako manželku neprejnú. Ide však o to, že v prípade nariadenia exekúcie môže byť postihnutý aj majetok patriaci do BSM v rozsahu podielu budúceho manžela. Možnosťou riešenia vo Vašom prípade je teda len zúženie BSM formou notárskej zápisnice v zmysle ust. § 143 a/ Obč. zákonníka. Uvedenú zápisnicu o zúžení BSM môže spísať len notár a to až po uzatvorení manželstva s Vami.

V otázke uvádzate, že otec Vášho dieťaťa má hypotekárny úver, preto je potrebné doriešiť jeho zaniknuté BSM s prvou manželkou, vrátane hypotéky.


Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o nasledovnej situácii: V prípade, ak mám na svoje meno uzatvorenú pôžičku, pri ktorej som zároveň ručiteľom, môže sa uzavrieť zmluva tak, aby môj budúci manžel nemal nič spoločné s mojou predošlou pôžičkou? Súčasťou tejto otázky je aj záujem o potvrdenie, či bude možné, aby splátky tejto pôžičky neprešli na neho.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 05.01.2022)

Dobrý deň,
ak dlh vznikol pred uzavretím manželstva a iba jednému z manželov, nie je možné aby uzavretím manželstva tento dlh prešiel aj na manžela. Z tohto právneho vzťahu budete vždy zaviazaná iba Vy.

Náš právny poriadok nepozná inštitút predmanželskej zmluvy.


Trápi vás "Predmanželská zmluva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predmanželská zmluva (Nezaradené)

Dobrý deň, náš syn vlastní byt, na ktorý sme mu ako rodičia prispeli jednu tretinu ceny a zvyšok financoval prostredníctvom hypotéky. Plánuje sa oženiť, avšak jeho budúca nevesta momentálne nepracuje a na bývanie neprispieva. Rádi by sme zistili, ako zabezpečiť, že v prípade smrti alebo rozvodu by sa byt stal dedičstvom nás, jeho rodičov, a našej dcéry. Ďakujem.

Odpoveď: Predmanželská zmluva

(odpoveď odoslaná: 18.05.2021)

Dobrý deň,
ak má Váš syn potomka, alebo bude mať potomka, môže majetok v závete odkázať jemu. Tento majetok maloletého dieťaťa však v prípade jeho smrti bude spravovať matka dieťaťa. Ak žiadne deti nemá a už ani nebude mať, môže ľubovoľnej osobe odkázať svoj majetok. Manželku je možné z dedenia vylúčiť tak, že sa zriadi závet, v ktorom sa odkáže majetok inej osobe (napríklad rodičom).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predmanželská zmluva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.