POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Predaj zdedeneho druzstevneho bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Predaj zdedeneho druzstevneho bytu

Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom nasledujúcej situácie mojej nehnuteľnosti. Zdedil som družstevný byt, ktorý som následne od družstva odkúpil do osobného vlastníctva. Splatil som teda zostatkovú anuitu a od družstva som obdržal potvrdenie a návrh na vklad do katastra. Kataster bohužiaľ spomínaný návrh odmietol, pretože na byte je plomba. Tá je na všetkých bytoch v danom vchode, pretože bytové družstvo rieši nejaký zápis do obchodného registra (ak som správne pochopil). Túto situáciu nedokážem cez kataster vyriešiť a ani kataster ako taký nemôže nič urobiť, pretože sa v družstve rieši súdny proces, s ktorým kataster nič nemá spoločného. Som schopný na základe notársky overeného potvrdenia o dedičstve a bez listu vlastníctva alebo katastrálneho zápisu predať tento byt? Môže kupujúci nadobudnutím tohto bytu získať nejaké bremeno alebo niečo podobné? Vopred ďakujem, Vladislav.

Odpoveď: Predaj zdedeneho druzstevneho bytu

Dobrý deň, zápis do obchodného registra nemôže byť dôvodom pre zriadenie plomby na katastri. Musí tam ísť o niečo iné. Pokiaľ je však na byte (ktoré je teraz vo vlastníctve družstva) plomba, tak s bytom nepohnete. Keby niekto chcel odkúpiť družstevný byt, je to možné, ale kupuje aj riziko, že ten byt sa nebude dať neskôr odkúpiť. Preto si to kupujúci vždy dobre rozmyslí, alebo kúpi byt lacnejšie. 

Skúste zistiť skutočný dôvod, preto je prevod zablokovaný a čo je predmetom plomby.

Trápi vás "Predaj zdedeneho druzstevneho bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predaj zdedeneho druzstevneho bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, môj manžel zdedil družstevný byt v roku 2013. V roku 2018 splatil družstvu anuitu a teraz je byt v jeho vlastníctve. Chceli by sme byt teraz predať. Budeme musieť platiť daň z predaja? Ďakujem.

Odpoveď: Predaj zdedeneho druzstevneho bytu

(odpoveď odoslaná: 24.01.2020)

Dobrý deň, vzhľadom na to, že nehnuteľnosť vlastníte v osobnom vlastníctve iba 1-2 roky, budete musieť v prípade predaja tejto nehnuteľnosti príjem zdaniť, a to aj v prípade, že ste boli členom družstva a na základe toho užívali tento byt. Príjem by mohol byť oslobodený iba v prípade, ak by byt bol stále vo vlastníctve bytového družstva a on by kupujúcemu iba previedol užívacie práva k tomuto bytu, resp. ak dôjde k predaju až po 5 rokoch. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj zdedeneho druzstevneho bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.