Máte
otázku?

Platenia splátok hypotéky pred rozvodom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Platenia splátok hypotéky pred rozvodom

Dobrý večer, mám otázku. S manželkou sa chystám rozvádzať. Máme novostavbu a 5-ročného chlapca. Hypotéku sme brali v roku 2010 a tiež úver na bývanie pre mladých. Jeden platím 184 € a druhý 186 €, keďže bývam v dome sám. Mám šancu žiadať o polovičnú platbu za dom? Manželka sa odsťahovala pred mesiacom a ja všetko platím, vrátane elektriky - 100 € mesačne. Je možnosť vytvoriť nejakú zmluvu tak, aby sa jej z jej podielu na dome odrátavali tieto platby, ak sa dom raz predá? A čo ak sa dom predá za dva roky? Budem ho musieť stále platiť? Potrebujem poradiť a vypracovať zmluvu.

Odpoveď: Platenia splátok hypotéky pred rozvodom

Dobrý deň, ak ste si hypotéku a tiež úver brali spolu ako spoludlžníci, ak nie je dohodnuté inak, tak je Vaša manželka povinná podieľať sa na platení 1/2 každej jednej splátky. Ak túto svoju povinnosť neplní je možné od nej požadovať náhradu za 1/2 zaplatených splátok. Buď Vám to môže priamo vyplatiť alebo ak sa dohodnete, je možné tieto platby zohľadniť aj v rámci dohody o vyporiadaní BSM (bezpodielového spoluvlastníctva manželov). Ak máte v úmysle spolu predať novostavbu, bude možné jej neuhradené časti splátok započítať na jej podiel z kúpnej ceny, ktorý by jej mal byť vyplatený. Ak sa Vám nebude dariť dom predať, stále platí, že sa na splátkach musíte podieľať spoločne, každý podielom 1/2. Ak máte finančné ťažkosti s platením splátok, je možné od nej priebežne neuhradené časti splátok vymáhať, hoci aj súdnou cestou. Vo vzťahu k Vášmu nároku na náhradu 1/2 splátok je potrebné upozorniť na plynutie premlčacej doby, ktorá je v tomto smere dvojročná. V prípade, že máte záujem o vypracovanie zmluvy môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke. 

Trápi vás "Platenia splátok hypotéky pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Platenia splátok hypotéky pred rozvodom (Spoluvlastníctvo)

Chcel by som podať žiadosť a vymáhať späť platby, pretože sme dom skolaudovali 12/2014 a chcem to stihnúť do premlčacej lehoty.

Odpoveď: Platenia splátok hypotéky pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 11.11.2016)

Dobrý deň, v takom prípade nás kontaktujte prostredníctvom e-mailu. Do prílohy správy vložte sken zmluvy o hypotekárnom úvere, výpisy z bankového účtu, z ktorých bude zrejmé, že ste za celý čas platili splátky hypotéky a list vlastníctva nehnuteľnosti (resp. identifikáciu nehnuteľnosti - katastrálne územie, číslo LV). Vaše doklady predbežne posúdime a upozorníme Vás na možné komplikácie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Platenia splátok hypotéky pred rozvodom (Spoluvlastníctvo)

Rád by som sa ešte opýtal, či to, čo ste napísali, platí aj v prípade, že stále nie som rozvedený a naďalej máme bezpodielové spoluvlastníctvo majetku. Môžem teda počas trvania bezpodielového spoluvlastníctva vymáhať od manželky polovicu splátok spoločného dlhu?

Odpoveď: Platenia splátok hypotéky pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 11.11.2016)

Dobrý deň, povinnosť podieľať sa na platení 1/2 každej splátky vznikla Vašej manželke podpisom zmluvy o hypotekárnom úvere. Povinnosť podieľať sa na 1/2 splátok jej nevzniká rozvodom manželstva. Z toho dôvodu je možné od nej neuhradenú časť splátok požadovať aj za trvania Vášho manželstva.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platenia splátok hypotéky pred rozvodom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.