Máte
otázku?

osobná prekážka v práci


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: osobná prekážka v práci

Dobrý deň, na súkromnej strednej škole zamestnávame odborného pracovníka na čiastočný úväzok. Jeho hlavný zamestnávateľ mu občas neumožní odučiť niektoré hodiny u nás. Napriek tomu je odborný učiteľ vždy ochotný dohodnúť náhradné vyučovanie. Máme otázku ohľadom § 141 Zákonníka práce: Môžeme tento prípad považovať za vážnu osobnú prekážku na strane zamestnanca a poskytnúť mu z našej strany pracovné voľno, ktoré si neskôr odpracuje? Ďakujem.

Odpoveď: osobná prekážka v práci

Dobrý deň,
odborný zamestnanec by mal dodržiavať úväzok, ktorý má dohodnutý v jeho pracovnej zmluve. Ak v rámci svojho úväzku nemôže prísť do práce, záleží na zamestnávateľovi ako bude klasifikovať jeho neprítomnosť.

Áno, je možné poskytnúť takémuto zamestnancovi pracovné voľno podľa § 141 ZP. Rovnako je možné, aby bola táto prekážka u odborného zamesntnaca považovaná ako za dôležitú osobnú prekážku. 

Najčastejšie osobné prekážky zamestnanca sú vymenované v odseku 2 § 141 ZP, nejde však o taxaívny výpočet. Čo je možné vyvodiť z odseku 3 písm. b) § 141 ZP, ktorý pripúšťa aj iné dôležité prekážky zamestnanca. 

Ustanovenie § 141 Zákonníka práce upravuje viac spôsobov poskytnutia pracovného voľna, a to bez náhrady mzdy alebo s náhradou mzdy. 

Podľa § 141 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi a) ďalšie pracovné voľno z dôvodov podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,  b) pracovné voľno z iných dôvodov ako podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,  c) pracovné voľno na žiadosť zamestnanca s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy, d) pracovné voľno s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec odpracuje."

Trápi vás "osobná prekážka v práci" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "osobná prekážka v práci" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.