Máte
otázku?

Nevrátenie pôžičky a ďalší postup


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Nevrátenie pôžičky a ďalší postup

Dobrý deň, požičala som peniaze svojej bývalej kamarátke. Mám svedkov, ale nič nie je písomne potvrdené. Je možné to nejak vyriešiť? Celkovo jej bola požičaná suma 4000 €, pričom ďalšie 500 € jej boli požičané v 5/2016 ako príspevok na nájomné. Mali sme dohodu, že mi bude odosielaná suma vo výške 47,04 € po dobu 8 rokov a 30 € mi bude poskytovať do 5/2018. Napriek niekoľkým upozorneniam na vrátenie peňazí a dnes mi ešte dlhuje 200 € a od 2/2017 čiastku 30 € mesačne. Navyše mi na účet prichádzajú prídavky na jej dve deti. Na SMS správy týkajúce sa vrátenia peňazí nereaguje.

Odpoveď: Nevrátenie pôžičky a ďalší postup

Dobrý deň, pri takýchto vymáhaniach pohľadávok je potrebné si uvedomiť, že v súdnom konaní treba súdu preukázať odovzdanie peňazí dotyčnej osobe, inak súd Vami uplatnený nárok neprizná. To, že máte svedka o odovzdaní peňazí ešte nestačí, ak tento svedok nevie pred súdom dosvedčiť akú presnú výšku sumy ste jej poskytli a ako bola dohodnutá splatnosť tejto pôžičky. Vo Váš prospech svedčí skutočnosť, že dlžník aspoň sčasti spláca svoj dlh, čo preukazuje, že si svoj dlh uvedomuje a nepriamo potvrdzuje vznik právneho vzťahu. V takýchto prípadoch je často dôležitá aj komunikácia s dlžníkom, ktorou disponujete. T.j. napr. e-mailová, SMS komunikácia. Stáva sa, že dlžník v komunikácii s veriteľom nepriamo prizná existenciu tohto dlhu a jeho nesplnenie pripisuje napr. zlej finančnej situácii.

Trápi vás "Nevrátenie pôžičky a ďalší postup" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nevrátenie pôžičky a ďalší postup (Vymáhanie pohľadávok)

SMS správy, ktoré mám uložené a týkajú sa peňazí od neho, by som mohla začať riešiť trestným oznámením.

Odpoveď: Nevrátenie pôžičky a ďalší postup

(odpoveď odoslaná: 17.01.2017)

Dobrý deň, vo vzťahu k trestným oznámeniam pri takýchto konaniach dlžníkov si Vám dovoľujem uviesť z našej skúseností, že policajti vo veľmi veľkej väčšine prípadov odmietajú trestné oznámenia založené na takomto skutkovom základe. V trestnom práve platí zásada "ultima ratio" čo znamená, že sa trestné právo má použiť ako posledná možnosť na zabezpečenie nápravy porušenia práva. Práve týmto policajti najčastejšie argumentujú a oznamovateľov (resp. poškodených) odkazujú na občiansko-súdne konania, v rámci ktorých je možné vymáhať Vašu pohľadávku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevrátenie pôžičky a ďalší postup" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.