Máte
otázku?

Pôžička a vyporiadanie BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Pôžička a vyporiadanie BSM

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či pôžička vzatá počas manželstva patrí do BSM, keď bola splatená po rozvode 16. 11. 2016, ale rozvod nadobudol právoplatnosť 28. 11. 2016. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pôžička a vyporiadanie BSM

Dobrý deň. V rámci vyporiadania BSM sa zohľadňujú v zásade len veci, ktoré existovali ku dňu zániku BSM manželstva. Ak BSM zaniká rozvodom manželstva, tak rozhodujúci je dátum právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva. Nakoľko bola pôžička splatená pred nadobudnutím právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, mám za to, že v čase zániku BSM už tento záväzok neexistoval, a teda by sa ani nemal vyporiadavať v rámci BSM.

Trápi vás "Pôžička a vyporiadanie BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pôžička a vyporiadanie BSM (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám pre Vás dve otázky ohľadom BSM. S manželom sme manželia už dva roky a počas nášho manželstva si manžel zobral niekoľko úverov a pôžičiek, pričom všetky zmluvy podpisoval sám bez môjho súhlasu. Tie dlhy, samozrejme, nesplatil. Chcem vedieť, či sa veriteľ môže obrátiť aj na mňa, aby som zaplatila za manžela? Moja druhá otázka je nasledovná: sama som podpísala zmluvu o budúcej kúpnej zmluve na byt a zaplatila som 5000-eurovú zálohu. Pôvodne sme byt plánovali kúpiť spoločne, ale manžel na to nemal čas, tak som sa dohodla ja. Následne sme mali uhradiť ďalšie splátky za byt, pričom manžel mi povedal, že to už vybavil, hoci to nebola pravda. Nedávno som sa dozvedela, že kvôli neuhradeným splátkam v dohodnutom termíne, predávajúci odstúpil od zmluvy a uplatňuje si voči mne zmluvnú pokutu vo výške 18 000 eur. Rada by som vedela, či za tento dlh sme zodpovední obaja, teda nielen ja, ale aj manžel, aj keď zmluvu som podpisovala len ja? Spomínanú zálohu som zaplatila z prostriedkov BSM. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Pôžička a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 04.11.2018)

Dobrý deň, Vaša otázka obsahuje v podstate dva okruhy právnych problémov :

1./ Pôžičky a úvery Vášho  manžela, ktoré zobral bez Vášho súhlasu : 
Tu platí ust. § 147 Občianskeho zákonníka (citujeme) :
"Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. 
(2) To neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa ustanovení § 143a, pokiaľ táto pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov."

Vo veci  odporúčame, aby ste zmluvy o úvere a pôžičkách (zrejme aj nebankové spoločnosti) poslali na posúdenie Komisii pre posudzovanie podmienok spotrebiteľských zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR, Župné námestie  13, 811 13 Bratislava. Vychádzajúc zo súdnych rozhodnutí zmluvy budú obsahovať neprijateľné zmluvné podmienky, ktoré môžu spôsobiť to, že bude potrebné zaplatiť veriteľovi len istinu, teda bez poplatkov a úrokov. 

2./ Zmluva o uzatvorení budúcej zmluvy : Nepoznáme text Vašej zmluvy o budúcej zmluve. 

Z ust. § 545a/ Občianskeho zákonníka vyplýva (citujeme) :

"Neprimerane vysokú zmluvnú pokutu môže súd znížiť s prihliadnutím na hodnotu a význam zabezpečovanej povinnosti. Ak veriteľ nie je oprávnený požadovať náhradu škody spôsobenej porušením povinnosti, na ktorú sa zmluvná pokuta vzťahuje, súd prihliadne aj na výšku škody, ktorá porušením povinnosti vznikla, a na to, o koľko zmluvná pokuta presahuje rozsah vzniknutej škody."

Pre posúdenie veci je dôležité vedieť či ste v predmetnej zmluve vystupovali ako kupujúci v pozícii spotrebiteľa a predávajúcim bola napr. realitná kancelária, developer a podobné podnikateľské subjekty.

Tu platí ust. § 53 Obč. zákonníka v tom, že "za neprijateľné podmienky uvedené v spotrebiteľskej zmluve sa považujú najmä ustanovenia, ktoré okrem iných požadujú od spotrebiteľa, ktorý nesplnil svoj záväzok, aby zaplatil neprimerane vysokú sumu ako sankciu spojenú s nesplnením jeho záväzku." 

Zo zákona platí, že neprijateľné podmienky upravené v spotrebiteľských zmluvách sú neplatné.

Ak máte záujem pošlite nám zmluvu o budúcej kúpnej zmluve a vyjadríme sa k tejto záležitosti. 

Pokutu bez konzultácie s advokátom neuhradzujte v žiadnom prípade.


 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pôžička a vyporiadanie BSM (Občianske právo)

Dobrý deň, prajem. Potreboval by som, prosím, Vašu pomoc. Požičal som svojej družke peniaze (12 000), keďže ich potrebovala, keďže má dlhy a exekúcie, nemá žiadny majetok, nemá nič. Neplánujem od nej požadovať späť tieto peniaze, ale má zdravotné problémy a v prípade, že by sa jej, nedajbože, niečo stalo, chcel by som neskôr vyžiadať tieto peniaze od jej dedičov. Dočítal som sa, že dedič má možnosť odmietnuť celé dedičstvo a keďže moja družka nemá žiaden majetok, dedič by mohol rovno odmietnuť dedičstvo a ja by som už tieto peniaze neuvidel. Som informovaný aj o tom, že v prípade prechodu dlhov na dediča, dedič zodpovedá za dlhy len do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva. Aký by mal byť, prosím, môj postup, ak mám záujem vidieť tieto peniaze späť? Máme s družkou uzavrieť zmluvu o pôžičke alebo dlžobný úpis? Alebo máte ďalšie riešenie, ako by som tieto peniaze mohol znova uvidieť (od dedičov)? Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za Váš čas a za skorú odpoveď. S pozdravom, G.

Odpoveď: Pôžička a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 30.08.2018)

Dobrý deň,
vo veci voči priateľke môžete použiť našu stránku  https://uznanie-dlhu.sk/- spísať uznanie dlhu alebo zmluvu o pôžičke : 

https://zmluvaopozicke.sk/
Ak by ste sa dohodli s rodičmi priateľky, s nimi rovnako môžete spísať predmetné uznanie dlhu alebo zmluvu o pôžičke.
Ako uvádzate v otázke, je pravdou, že v prípade úmrtia poručiteľa dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa len do výšky ceny nadobudnutého dedičstva, alebo inakšie, žiaden majetok poručiteľa rovná sa žiadna zodpovednosť za dlhy poručiteľa. 

Odporúčame riešiť samotné dlhy, či nie sú napr. premlčané, pokiaľ by sa jednalo o nebankové spoločnosti, poslať zmluvu na posúdenie na Komisiu pre posudzovanie podmienok v spotreb. zmluvných na Ministerstvo spravodlivosti SR, Župné nám. 13, 81 13 Bratislava.


 

 

 

 


Podotázka: Pôžička a vyporiadanie BSM (Občianske právo)

Teda pôžička do BSM nepatrí, keďže bola splatená ešte pred rozvodom, lenže za tie peniaze bolo zakúpené auto, ktoré teraz užívam ja. Mám dôkazy z môjho osobného účtu, že som tiež investovala do auta. Má teda môj exmanžel nárok na polovicu? Auto stálo 1 600 € a pôžička bola tiež 1 600 €. Ja som hradila opravy, PZP a podobne. Ďakujem.

Odpoveď: Pôžička a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 07.07.2017)

Dobrý deň. Problematika záväzkov vyplývajúcich z pôžičky v kontexte bezpodielového spoluvlastníctva manželov môže byť náročná, a preto nie je vhodné pôžičku, resp. vec zakúpenú z prostriedkov získaných z pôžičky izolovať od ostatnej masy BSM.

V rozsudku Najvyššieho súdu ČR 22 Cdo 3596/2006 bol vo vzťahu k danej problematike vyslovený nasledovný právny názor: „O nadobudnutie veci za výlučné prostriedky len jedného z manželov nemožno uvažovať v prípade, že vec je nadobudnutá za prostriedky získané pôžičkou, hoci ju dojednal len ten manžel, ktorého výlučné prostriedky boli neskôr na jej splatenie použité. Bývalý Najvyšší súd ČSR už v rozsudku sp.zn. 8 Cz 36/69, publikovanom ako R 57/1970, zaujal právny názor, že ak vznikol za trvania manželstva dlh, z ktorého bol zaviazaný len jeden z manželov, ktorý napr. uzavrel vlastným menom zmluvu o pôžičke, a ak bolo takto získaných peňazí použije na kúpu určitej veci, t.j. ak bola za ne získaná určitá majetková hodnota, patrí aj táto hodnota za splnenia ostatných podmienok uvedených v § 143 OZ a bez ohľadu na to, či bola zmluva o pôžičke platne uzatvorená do bezpodielového spoluvlastníctva. K záväzku manžela, ktorý takto zaobstaral peniaze a je povinný ich vrátiť (či už ako plnenie zo zmluvy o pôžičke či ako neoprávnený majetkový prospech v prípade, že zmluva o pôžičke nebola platne uzavretá) a ktorý ich vynaložil v skutočnosti na spoločný majetok zo svojho, sa prihliadne pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva.

Vychádzajúc z uvedeného mám za to, že ak bol automobil zakúpený z prostriedkov získaných z Vami spomínanej pôžičky, ide o predmet, ktorý patrí do masy BSM.


Trápi vás "Pôžička a vyporiadanie BSM" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pôžička a vyporiadanie BSM (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal: Spolu s exmanželom sme predali nehnuteľnosť a v kúpno-predajnej zmluve sa on zaviazal refinancovať spoločný úver, ktorý sme nadobudli počas manželstva, novým úverom z inej banky. Zistila som však, že sa tak nestalo až po našom rozvode. Trvala som na tom, že on by mal prevziať túto zodpovednosť, avšak zo môjho platu mi naďalej strhávajú 260 eur. Ihneď ako mu bol doručený list, ktorý informoval o strhávaní tejto sumy z jeho platy, podal výpoveď. Ja som nastúpila proces na súde (BSM), ale ešte neprišlo oznámenie o dátume pojednávania. Táto splátka je pre mňa finančne likvidačná. Chcela by som sa opýtať, či môžem podať nový návrh na súd za jeho nesplácanie úveru, ktorý sa zaviazal splácať. Ďakujem.

Odpoveď: Pôžička a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 03.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ ide o nesplácanie pôžičky z BSM, tak tento nárok sa musí riešiť v konaní o vysporiadanie BSM. Nemôžete ho žalovať osobitnou žalobou. To by ste mohli iba ak by existovala dohoda BSM.

Vo svojej otázke píšete, že ste sa s manželom dohodli, že bude splácať úver. Aj toto môže byť považované za čiastočnú dohodu o BSM, dôležité však je, ako ste zmluvu formulovali.


Podotázka: Pôžička a vyporiadanie BSM (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť ohľadom bezpodielového spoluvlastníctva a rozdeľovania dlhov pri rozvode. Spolu vlastníme dom v BSM, na ktorý máme hypotéku vo výške 25 000 eur. Na celkovú rekonštrukciu sme použili pôžičku zo stavebného sporenia vo výške 80 eur a na zariadenie sme zobrali spotrebný úver 75 eur. Ďalej sme si kúpili auto, za ktoré mesačne platíme 180 eur. Máme tiež stavebný pozemok v BSM, ktorý nie je zaťažený žiadnym dlhom. Spolu máme dve deti. Ak by som podala o rozvod z dôvodu psychického týrania, ako by sme majetok a dlhy delili? Som povinná vyplatiť manželovi polovicu majetku v prípade, že hypotéku splácame len päť rokov? Ďakujem.

Odpoveď: Pôžička a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 29.05.2015)

Dobrý deň, v prvom rade by ste mali vedieť, že v rozvode sa neriešia pôžičky a ani majetok patriaci do BSM. Toto všetko (vysporiadanie) sa rieši až po rozvode. Súd sa pri vysporiadaní pozerá na to, komu je vhodnejšie zveriť veci do BSM. Ak sú predmetom vyporiadania veci ale aj povinnosti (úvery, pôžičky) tak rozhoduje obyčajne tak, že komu zverí veci, tomu zverí aj úver. A to z dôvodu, aby bola suma na vyplatenie čo najnižšia.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pôžička a vyporiadanie BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.