Máte
otázku?

Dedenie zaťa po svokre


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Banská Bystrica

Otázka: Dedenie zaťa po svokre

Prosím o odpoveď na otázku týkajúcej sa dedičstva a nároku. Manželia žijú v rodinnom dome svojej svokry, ktorého sa zať stará a opravuje svojpomocne už 30 rokov. Svokru spoločne opatrujú v ich rodinnom prostredí. Má zať po smrti svokry nejaké právo alebo nárok na dedičstvo po nej? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie zaťa po svokre

Dobrý deň  

pokiaľ je nehnuteľnosť vo vlastníctve matky manželky, dediť bude zo zákona manželka, pokiaľ pani nezanechá závet. Podľa § 473 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:

 

“1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

 

2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

Taktiež za života môže nehnuteľnosť darovať zaťovi a dcére. V inom prípade nemá zať nárok na nehnuteľnosť. 

 

Trápi vás "Dedenie zaťa po svokre" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie zaťa po svokre (Dedičské právo)

Dobrý deň, má manželka nárok na dedičstvo po rodičoch svojho zosnulého manžela, ak nemali deti? Alebo bude všetko dediť manželovým súrodencom? Ďakujem. M.

Odpoveď: Dedenie zaťa po svokre

(odpoveď odoslaná: 18.10.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak zomreli rodičia už nebohého manžela a títo rodičia mali vlastné deti, dedičmi zo zákona v I. skupine dedičov sú tieto deti a nie aj manželka zosnulého manžela jedného zo synov rodičov, čo vyplýva z ust. § 473 ods. 1 Obč. zákonníka : "V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom." Ide o to, že manželka zosnulého manžela nie je potomkom rodičov nebohého manžela. Ak by v tomto konkrétnom prípade mali manželia spolu deti, na miesto zosnulého manžela ako dedičia by nastúpili tieto deti, čo však nie je váš prípad, lebo v otázke uvádzate, že manželia nemali deti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie zaťa po svokre (Dedičské právo)

Dobrý deň, naša dcéra sa vydala, ale v roku 2010 zomrela. So svojím manželom nemali deti. Po našej smrti (ako rodičov) by mal jej manžel nárok na podiel z nášho majetku? Máme ešte jedného syna, ktorý je ženatý a má dve deti. Ďakujem za odpoveď. Aja

Odpoveď: Dedenie zaťa po svokre

(odpoveď odoslaná: 25.01.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že Vaša dcéra, ktorá zomrela, nemá potomkov.

Ak by došlo k Vášmu úmrtiu ako rodičov, potom v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka platí, že dedičmi po Vás - rodičoch bude výlučne preživší manžel a syn, resp. jeho deti. Váš zať ako manžel Vašej nebohej dcéry nie je zákonným dedičom po Vás ako rodičoch a to z jednoduchého dôvodu, že Váš zať nie je Vašim potomkom.

Predpokladáme, že v prospech zaťa ako manžela Vašej nebohej dcéry nespíšete závet, čo by právne bolo možné, avšak Váš syn by mohol závet napadnúť keďže je neopomenuteľným dedičom v zmysle ust. § 479 Obč, zákonníka a musí sa mu dostať aspoň jedna polovica zákonného podielu na dedičstve.


Podotázka: Dedenie zaťa po svokre (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na otázku týkajúcu sa dedičstva. Môj svokor zomrel a mal dva syny. Jeden z nich zomrel a druhý je slobodný. Ako to je s dedičstvom? Majú naň nárok iba moje deti, teda jeho vnúčatá, okrem môjho švagra a manželky svokra? Ako jeho nevesta, mám na dedičstvo nejaký nárok?

Odpoveď: Dedenie zaťa po svokre

(odpoveď odoslaná: 01.10.2020)

Dobrý deň,
Vaše deti (ako deti potomka poručiteľa) by samé nemohli zdediť celý majetok, ani keby zriadil závet. Poručiteľov druhý syn je totiž tzv. neopomenuteľným dedičom a nie je možné ho v závete vynechať. Ak by sa tak stalo, mohol by napadnúť platnosť závetu.

V tomto prípade, ak sa dedičia nedohodnú inak, budú dediť 1/3 jeho syn, 1/3 manželka a 1/3 spoločne Vaše deti.

Samozrejme v dedičskom konaní je možné uzatvoriť dedičskú dohodu, ktorá by znela inak, než rozdelením majetku na 1/3. To však závisí od toho s čím budú dedičia súhlasiť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie zaťa po svokre" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.