Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

SPOLUUCAST PRI OPRAVE DEDIDSTVA


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: SPOLUUCAST PRI OPRAVE DEDIDSTVA

Dobrý deň, po smrti môjho brata jeho tri deti zdedili podiel 1/12 z rodinného domu po mojom otcovi. Ja mám 1/4 a 1/2. V dezolátnom stave som investovala do opravy domu 52 000 eur. Sú povinné prispieť mi za svoj podiel, alebo im môžem navrhnúť, že sa to odpočíta z hodnoty ich podielu? V dome žijem so svojou matkou, o ktorú už dva roky nejavia žiadny záujem a tvrdia, že je mojou povinnosťou hradiť nevyhnutné opravy, nakoľko žijem v dome. Opravy som vykonávala od roku 2017 do súčasnosti. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: SPOLUUCAST PRI OPRAVE DEDIDSTVA

Dobrý deň,

Vaša situácia sa týka investícií do opráv rodinného domu, ktorý je v podielovom spoluvlastníctve. Podľa § 137 a nasl. Občianskeho zákonníka, podiel spoluvlastníkov vyjadruje mieru, akou sa podieľajú na právach a povinnostiach voči spoločnej veci. Z toho vyplýva, že všetci spoluvlastníci sú povinní spoločne a nerozdielne prispievať na údržbu a opravy nehnuteľnosti.


Na základe judikatúry investujúci spoluvlastník má právo domáhať sa pomernej náhrady od ostatných spoluvlastníkov za náklady vynaložené na nevyhnutné opravy. Dôležité je o aké úpravy ide, či sú vhodné alebo nutné. 

Odporúčam teda písomne informovať ostatných spoluvlastníkov o vynaložených nákladoch a oboznámiť ich so svojím nárokom na refundáciu, či už vo forme príspevku alebo odpočítania z ich podielu. Ak nedôjde k dohode mimosúdnou cestou, môžete podať návrh na súd, ktorý rozhodne o povinnosti prispieť na úhradu nákladov. Treba ale myslieť aj na premlčanie, preto odporúčam poradu s advokátom, ktorý posúdi pred podaním žaloby, či niektoré nároky nie sú premlčané. 

Nezabudnite, že váš nárok môže byť tiež ovplyvnený tým, či náklady na opravy boli so súhlasom alebo bez súhlasu spoluvlastníkov a či išlo o nevyhnutné opravy, čo bude potrebné preukázať.

Trápi vás "SPOLUUCAST PRI OPRAVE DEDIDSTVA" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "SPOLUUCAST PRI OPRAVE DEDIDSTVA" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.