POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozdelenie zisku po zdanení v SRO


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Žilina

Otázka: Rozdelenie zisku po zdanení v SRO

Príjemný deň, PO SRO sa na Valnom zhromaždení rozhodla rozdeliť zisk po zdanení tak, že časť daruje fyzickej osobe, ktorá nie je podnikateľ. Je možné to urobiť priamo tým, že zisk preúčtuje na účet nerozdeleného zisku a následne sa suma prevedie alebo vyplatí z pokladne? Alebo musí byť tento zisk po zdanení rozdelený cez podiely na zisku? Ide v tomto prípade skutočne o podiely na zisku? (Doteraž podiely na zisku podliehali 14% odvodu na zdravotné poistenie, od roku 2017 zrážkovej dani 7%). Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie zisku po zdanení v SRO

Dobrý deň. 

Rozdelenie zisku patrí do právomoci valného zhromaždenia, ktoré rozhoduje o rozdelení účtovného zisku vykázaného v účtovnej závierke. Jedinou zo zákona povinnou položkou rozdelenia zisku je v spoločnosti s ručením obmedzeným tvorba zákonného rezervného fondu. Zostatok zisku po povinnom prídele do rezervného fondu sa rozdelí podľa rozhodnutia valného zhromaždenia spoločnosti. Valné zhromaždenie sa pri rozdeľovaní zisku musí riadiť spoločenskou zmluvou, stanovami spoločnosti, prípadne kolektívnou zmluvou alebo inými právnymi predpismi.

Pokiaľ valné zhromaždenie rozhodlo o rozdelení zisku po zdanení tak, že časť daruje fyzickej osobe nepodnikateľovi, spoločnosť následne spíše s fyzickou osobou darovacou zmluvou, na základe ktorej jej bude vyplatený dar. Vaše otázky týkajúce sa účtovania týkajúce sa rozdelenia zisku je potrebné smerovať na účtovníka. 

Trápi vás "Rozdelenie zisku po zdanení v SRO" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie zisku po zdanení v SRO" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.