Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Rozdelenie pozemkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Rozdelenie pozemkov

Dobrý deň, chcela by som sa rozdeliť s pozemkami, ktoré sú v mojom vlastníctve. Ide o ornú pôdu, kde už prebehli jednoduché pozemkové úpravy. Aké sú moje možnosti, prosím? Chcem sa rozdeliť s mojimi dvoma bratrancami, nakoľko na tom trvajú a v dedičskom konaní nie sú spomenutí. Môže tento úkon uskutočniť aj notár-advokát? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Rozdelenie pozemkov

Dobrý deň,

pri rozdelení ornej pôdy, ktorá podlieha jednoduchým pozemkovým úpravám, je potrebné brať do úvahy viacero právnych hľadísk. Novela zákona č. 180/1995 Z. z., ktorá bola prijatá k 1.9.2022, stanovuje minimálnu výmeru novovzniknutého poľnohospodárskeho pozemku na 3000 m² ak je pozemok v extravilane. Preto by ste mali skontrolovať, či rozloha, ktorú chcete prideliť každému z bratrancov, dodržiava požadovanú minimálnu výmeru. Ak je rozloha každého podielu menšia, môže byť riešením presun vlastníctva celého pozemku na jedného vlastníka, ktorý ostatných vyplatí. Existujú aj výnimky, napríklad ak je pozemok stavebný, prípadne su aj ďalšie. 

Advokát pomôže si zabezpečením prípravy potrebných dokumentov a vykonávať návrh na vklad v spolupráci sk všetkými zúčastnenými osobami.

Ak chcete pozemok aj rozdeliť na osobitné časti, tak rozdelenie pozemku je potrebné prerokovať s geodetom, a následne je potrebné pripraviť a podať návrh na vklad nových vlastníckych práv do katastra nehnuteľností.

S celým procesom prevodu, Vám vieme pomôcť. 

Trápi vás "Rozdelenie pozemkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie pozemkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.