Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Prepis majetku iba na jedno dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Prepis majetku iba na jedno dieťa

Dobrý deň, mám dve dcéry. Jedna z mojich dcér sa ma úplne vzdala a odpísala ma zo svojho života napriek tomu, že bývala u mňa do svojich 34 rokov a okrem toho som jej vychovávala dcéru. Počas bývania mi neplatila žiadne výdavky ani na seba ani na svoju dcéru. Je to už dlhodobá záležitosť. Oznámila mi, že sa o mňa nebude starať v budúcnosti a starobe. Nemám s ňou žiadny kontakt. Z tohto dôvodu som sa rozhodla, že prepíšem môj zostávajúci majetok (byt a pozemky) iba na jednu z mojich dcér. V budúcnosti by moja dcéra (ktorá bude vlastníkom) vyplatila alebo prepísala (rovnakým dielom) druhú polovicu majetku mojim vnúčatám, keď budú plnoleté. Je to legálne, ak sa prepis (nie darovacia zmluva) podpíše ešte počas môjho života? Môže moja dcéra (ktorá ma úplne odpísala) napadnúť moju druhú dcéru, ktorá bude vlastníkom a zároveň mojim zástupcom v budúcnosti aj po mojej smrti? Ako môžem zabezpečiť, aby moja dcéra neodobrala majetok svojim deťom a vnúčatám, ak sú ešte neplnoleté a tak isto aj keď už budú plnoleté? Želám si, aby moja dcéra (budúca vlastníčka) mala pod kontrolou rozdelenie a usporiadanie majetku. Je možnosť napísať iba do jednej zmluvy prevod/prepis majetku (byt a pozemky)? V tejto zmluve nebude uvedené budúce delenie majetku v budúcnosti, iba prepis. Delenie majetku bude iba ústnou dohodou s mojou dcérou. Na koho sa mám obrátiť (notár, právnik, advokát), aby to bolo v budúcnosti platné? Je potrebný aj testament/záveť? Koľko stojí takáto zmluva a koľko stojí záveť/testament?

Odpoveď: Prepis majetku iba na jedno dieťa

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

1./ Ak ste sa rozhodli dcéra darovať alebo predať Váš nehnuteľný majetok, potom tak môžete urobiť, lebo ste jeho vlastníkom. Súhlas druhej dcéry, ktorá sa Vás "vzdala/ nepotrebujete. Uvádzame, že slovo "prepis" nehnuteľnosti nie je formou prevodu vlastníctva. Nehnuteľnosti môžete dcére buď darovať alebo predať. Na spísanie či už dsrovacej alebo kúpnej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý súčasne podá aj návrh na vklad nehnuteľností do katastra a budete mať tak právnu istotu, že zmluva je právne perfektná. Všetky nehnuteľnosti môžeter dcére darovať alebo predať aj len jednou zmluvou.

2./ Právne zabezepčiť to, aby dcéra následne darovala už darovaný majetok jej deťom po dosiahnutí ich plnoletosti, právne dosiahnúť nemôžete, lebo ona bude vlastníkom uvedených nehnuteľností a jej vlastnícke právo právo nemôžete obmedziť.

3./ Ak zmluvy budú právne perfektné, nie je právny dôvod, aby druhá dcéra tieto zmluvy napadla. Uvádzame, že Vaša dcéra, ktorá bude vlastníkom nehnuteľnosti, nemôže byť Vašim zástupcom v prípade Vášho úmrtia.

4./ Ak chcete dosiahnúť to, aby v budúcnosti boli vlastníkmi nehnuteľnosti aj Vaše vnúčatá, potom môžete darovať podiel na predmetných nehnuteľnostiach aj im už teraz za svojho života, čím zabzepečíte, že dcéra s ich podielom na nehnuteľnosti nebude môcť disponovať, resp. bude to možné, avšak do dosiahnutia plnoletosti Vašich vnúčat opätovne len na základe súhlasu súdu.

5./ Ak nehnuteľnosti darujete dcére za svojho života, potom závet nie je potrebný.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Prepis majetku iba na jedno dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prepis majetku iba na jedno dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.